E-MobilnostV zraku

Rolls-Royce z električnim letalom do 500 km/h

Spirit of Innovation je opravil 15 minutni preizkusni let pred rekordnim podvigom.

Mnogo nepoznavalcev in nevednikov dvomi v električno gnana letala, češ da so baterije pretežke, ni dovolj dometa in čas polnjenja traja predolgo. S takšnimi trditvami se ne strinjanju pri letalskem oddelku Rolls-Roycea, kje se je posvetilo razvoju in izdelavi lastnega športnega električnega letala.

Projekt poznan pod imenom Spirit of innovation je del programa »pospeševanje elektrifikacije letenja«, ki zajema razvoj novih alternativnih pogonskih sistemov. Najnovejšega letečega Rollsa poganja električen pogonski sklop z močjo 543 KM, inženirji pa so prepričani, da bodo z našpičenim bojevnikom prebili hitrostno mejo 300 milj na uro (483 km/h).

Trenuten rekord namreč šteje 342,79 km/h, rekorden podvig pa se bo odvijal novembra letos v Glasgowu, kar se časovno ujema z UN-ovim vsakoletnim dogodkom COP26 za osveščanje o globalnih spremembah. Pred tem bodo letečega »duha« popeljali skozi zahtevne teste, ki se odvijajo že od prejšnjega tedna na letališko bazo Boscome Down. Res je, da je letalo tokrat uspelo leteti le 15 minut, inženirji zagotavljajo vgradnjo najbolj energetsko zmogljive baterije kadarkoli nameščene v letalo, zato gre v prihodnje pričakovati še veliko več.

»Prvi let Spirit of Innovation je izjemen dosežek ekipe ACCEL in Rolls-Royce,« pravi direktor podjetja Warren East. Predani so razvoju prebojev v tehnologiji, kakršne potrebujemo za čisto potovanje v zraku, na zemlji in na vodi, za popolno izničenje vpliva na okolje. Takšni rekordni podvigi posledično za seboj potegnejo izjemen razvoj naprednih baterij in pogonskih tehnologij, kasneje prenesenih na bolj komercialna prevozna sredstva. Končen cilj Rolls-Royce je prodaja celotnega pogonskega sklopa primernega za potniška letala. Trenutno že predano razvijajo prvo električno potniško letalo za skandinavsko družbo Widerøe, načrtovano za leto 2026.

Žiga Kolman
foto: Rolls-Royce

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button