NoviceUre

Watches and Wonders 2023

Razkrivamo zapestne ure predstavljene na salonu ob ženevskem jezeru.

Leto je naokoli in urarska srenja se mudi v Ženevi. Spomladansko lansiranje svežih zapestnih kreacij je kot nalašč prirejeno za ljubitelje, ki si na podlagi videnega ustvarijo letni nakupovalni seznam. Katera blagovna znamka je zadeva v terno, katera presenetila na celi črti in katera pogrnila, izveste v nadaljevanju.

Od samega začetka leta 2023 so urarsko usmerjena socialna omrežja polna predikcij, česa vse se lahko nadejamo in kaj bo mogoče tekom leta uvideti v sosednjem butiku. Seveda se narativ vrti okoli Rolexa. Tokrat ne samo zaradi globalne prepoznavnosti blagovne znamke, ampak tudi dejstva, da glavni modeli praznujejo jubilej – Submariner, Daytona in Explorer. V društvo jubilantov se pridružuje še Heuerjeva Carrera, ki jih šteje 60.

Po drugi strani je IWC-jeva obuditev modela Ingenieur malce zasenčila otvoritev salona, saj je novica preplavila sleherno naslovnico urarskih medijev. Opravičeno? Odgovor na to vprašanje se skriva nižje, kjer po abecednem redu predstavljamo ključne novosti dotičnih urarskih znamk.

Alpina

Lokalna blagovna znamka je na domačem teritoriju razkrila športni model Alpiner Extreme z integrirano zapestnico, ki je na voljo tudi pri različici Regulator Automatic – model smo že preizkusili v kombinaciji z gumiranim paščkom. Na voljo so črna, zelena in modra številčnica.

Cartier

Poosebitev elegance in brezčasnosti se skriva v Cartierjevih ročnih urah, ki so domala preplavile ženevski razstavni prostor. Najbolj izstopa posodobljena linija Santos Dumont, znotraj katere se predstavlja skeletni model z rotorjem v obliki letala. Še ena noviteta pa je priključitev ikonične ure Louisa Cartiera kolekciji Prive. Le poglejte tiste čudovite zapestnice na spodnji fotografiji!

Chopard

Švicarski draguljar je osvežil damsko kolekcijo ”veselih srčkov”, a bolj kot slednji, so nas impresionirali posodobljeni časomeri Mille Miglia, odslej na voljo z bordo rdečo, pistacijo zeleno in srebrno številčnico. Športni model Alpine Eagle z integrirano zapestnico pa je prejel številčnico v barvi lososa. Očitno smo na novem valu trenda.

Frederique Constant

35 let mineva, odkar je znamka Frederique Constant ugledala luč sveta. Temu na čast so izdelali prav posebno uro, natančneje komplikacijo tourbillona, umeščeno v zlato ohišje elegantne ure.

Hublot

Najbolj razvpita blagovna znamka je dogodek Watches&Wonders zaznamovala v svojem slogu. Markantno. Model MP-13 združuje retrogradno funkcijo s tourbillonom na dveh oseh. Model Big Bang se predstavlja v popolni karbonski preobleki, ”kvadratni pok” v safirni izdaji, kronografa Classic Fusion v izvedbi Orlinski, medtem ko je umetnik Takashi Murakami pripravil 12 unikatnih zapestnih ur.

IWC

Obuditev ikoničnega dizajna Geralda Gente je končno bila uslišana. Na prvi vtis so inženirji opravili delo z odliko. Na voljo so 4 kombinacije. Pri kovinskem modelu je moč izbirati med črno, belo in turkizno številčnico, kos iz titana pa ima sivo številčnico. Uro poganja mehanizem s 5-dnevno zalogo energije navitja, zapestnica pa je integrirana v ohišje in je ni moč menjati z drugim paščkom. Posledično par stvari bode v oči. Hrbtna stran je zaprta, zaponka v obliki metulja nima fine nastavitve, pogreša se možnost menjave paščkov in manjka kakšna komplikacija. Cena 12.000 tisočakov bo marsikoga ohladila. No, ob tem je IWC lansiral še nekaj pilotskih variacij zapestnih ur.

Jaeger Le-Coultre

Mojstri mojstrov vedno znova presenetijo. In če je tale ”dvostranski” tourbillon malce izven dosega, se stopničko ali dve nižje nahaja novi Reverso Chronograph. Dva obraza, dobesedno, sta lahko vaša za dobrih 20 tisočakov.

Oris

S takšnimi urami svet postaja lepši. Oris je v zgodbo vpeljal Muppeta Kermita, po katerem je številčnica dobila barvo, datumsko kolo pa njegovo podobo.

Panerai

Italijani redko gredo izven obstoječih gabaritov ohišja. Linija Radomir je dobila nove možne kombinacije, ki se prepletajo od izbire materialov ohišja do tipa mehanizma. Izstopa zaplet letnega koledarja v kombinaciji z bordo rdečo številčnico. Po drugi strani pa kovinsko ohišje modela 8-dnevno zalogo energije navitja deluje že malce rabljeno. Skratka, vsakemu svoje.

Rolex

Kdo bi si mislil, da bo Rolex najbolje speljal salon ob ženevskem jezeru? Vsakoletna tarča posmeha, ko za milimeter spremenijo velikost ure, ali pa premaknejo kakšen napis na številčnici, je predstavila nabor za vsak okus. Novi 1908 je kulski za stare fotre, omladina bo zadoščenje našla v modelu Oyster Perpetual z grafiko mavričnih balonov, druge aspekte pa pokrijejo osvežene Daytone, GMT-ji ter Yacht Mastri, kjer se zdaj premierno predstavlja model iz titana.

Tag Heuer

Ob jubileju Carrere je Tag Heuer predstavil kopico modelov, ki jih bomo podrobneje predstavili tekom naslednjih dni. V grobem so to tri variacije kronografske Carrere in sicer kot vintage inspiracija ‘glassbox’, barvito moderna ter tourbillon. Barvna pestrost je doletela tudi manjše trikazalčne modele, medtem ko je Aquaracer na voljo z ohišjem iz zlata.

Tudor

Sestrska znamka Rolexa je predstavila sila razumne modele. Zakaj? Ker imajo smisel v estetskem, tehničnem in cenovnem aspektu. Bela številčnica je poživila model BB 58 GMT, klasičen BB pa je zdaj na voljo s hišnim mehanizmom ter ”jubilee” zapestnico.

Vacheron Constantin

Uvajanje visoke horologije v športne modele za vsakdan. To je filozofija švicarske znamke, da se približa mlajšim generacijam. Seveda so na razstavnem prostoru bile še številne druge novitete.

Zenith

Zenith je končno prenovil pilotski portfelj. Klasičen trikazalnik in kronograf se predstavljata v kombinaciji materialov, številčnic in paščkov.

Rocco
foto: W&W press

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button