UreZanimivosti

Pomembni urarski jubileji v letu 2023!

Na seznamu Bondov časomer, kar trije Rolexi in ultimativni motošportni kronograf.

Naj si bo področje avtomobilizma, mode ali kulinarike, dobre stare preverjene stvari nas vse očarajo in navdihujejo za prihodnost. Ni novost, da jubileje še kako radi častimo, sploh, ko se ob njih spomnimo na dotične pripetljaje, ki so nemara povezani z zasebnim življenjem.

In kot prav tisti pregovor, bolj je staro, bolje je … , dobivam občutek, da se v današnjem času precej pozornosti namenja starinski ali ”vintage” sceni. Tudi proizvajalci se zatekajo k arhivom, in obujajo dizajne v modernih jubilejnih interpretacijah. Leto 2023 bo zato  v tem pogledu še kako zanimivo, saj številne urarske ikone obeležujejo zgovorne obletnice. Katere so to in ali lahko pričakujemo izmene spominske izdaje, pa v nadaljevanju.

75 let – Omega Seamaster (1948)

Mnogi urarski navdušenci povezujejo rojstvo kolekcije Seamaster z izdajo modela CK2913 leta 1957. Vendar, Seamaster je veliko starejši, saj je bil ustvarjen leta 1948 kot civilni model na podlagi strokovnega znanja, ki ga je Omega pridobila z razvojem ur z britanskemu vojnemu ministrstvu.

Tehnologija je bila “preizkušena v vojni”, vendar komercializirana kot “otrok miru”. Prvotni Seamaster CK2518 je bil predstavljen leta 1948 v počastitev 100. obletnice znamke Omega. In čeprav smo videli, da je bil model Seamaster leta 2018 ponovno izdan v vintage interpretaciji ter v večih variavijah, ne bi bili presenečeni, če bi Omega ob praznovanju svoje 75. obletnice izdala modele, ki se poklonijo pionirju kolekcije.

70 let – Rolex Submariner (1953)

Čeprav to ni bila prva sodobna potapljaška ura, je Rolex Submariner eden najzgodnejših modelov, kar jih je bilo ustvarjenih – le nekaj mesecev po Fifty Fathoms in Zodiac Sea Wolf – in je daleč najvplivnejša zapestna ura …

To je ura, ki že 70 let definira kategorijo potapljaških ur in močno vpliva vse sledeče si interpretacije. Tudi tiste ponarejene. Zgovoren podatek je še ta, da se Rolex Submariner poleg praznovanja sedmih desetletij, ponaša s tolikšnimi leti neprekinjene proizvodnje ter postopne evolucije. Špekuliramo lahko, da bo Rolex za jubilej pripravil kaj posebnega, ko je denimo leta 2003 ob Abrahamu predstavil model  zeleno luneto, ki ga danes kličemo Kermit (16610LV).

70 let – Rolex Explorer (1953)

Leto 1953 pri Rolexu pogosto povezujejo z rojstvom Submarinerja. Vendar pa obstaja še en pomemben model, ki je bil izdan istega leta, ura, ki je prav tako v neprekinjeni proizvodnji vse od izdaje – Rolex Explorer.

Tenzing Norgay in sir Edmund Hillary sta postala prva raziskovalca, ki sta osvojila vrh Mount Everesta. Takrat je Norgay na zapestju nosil oznako Rolex Oyster Perpetual 6098. Po njihovem zmagovitem vzponu je znamka izdala uro, posvečeno raziskovanju, ustrezno poimenovano Explorer. Tudi ta ura letos praznuje 70. obletnico. Čeprav nič ne kaže, da bo ”krona” izdala kaj posebnega, lahko kljub temu sanjamo o idejah …

60 let – Rolex Daytona (1963)

Desetletje kasneje, leta 1963, je Rolex izdal kronograf za merjenje časa v motošportu, imenovan po simbolični dirki, ki je potekala od leta 1936 na progi Daytona Beach Road Course (kasneje Daytona International Speedway).

V primerjavi s prejšnjimi Rolexovimi kronografskimi urami je bila posebna značilnost tega modela tahimetrična skala, vgraviran na luneti, kar je kot zanimivost najprej izvedla Omega. Ne glede na to, je Daytona nemudoma postala ena najbolj klasičnih ur ter eden najbolj zaželenih Rolexov v zgodovini. Zapestna ikona v letu 2023 praznuje svojo 60. obletnico, in morda je zdaj ta čas, da Rolex končno izda posodobitev, ki jo mnogi že nestrpno čakajo, saj je aktualna različica skoraj nespremenjena od leta 2000.

60 let – Tag Heuer Carrera (1963)

Predstavljena istega leta, s sila enakim navdihom in namenom ter skoraj tako ikonična kot Daytona zgoraj … Leta 1963 je luč sveta ugledala Heuer Carrera. Recept ure je spisal sam Jack Heuer. Preprosto zasnovana ura za potrebe dirkačev v motošportu, poimenovana po eni najbolj legendarnih dirk (Carrera Panamericana).

Čist, brez navlake, izjemno berljiv in zanesljiv instrument za merjenje časa in povprečne hitrosti med dirko. Poosebljena voznikova ura. Letos obeležuje 60. obletnico in nedvomno se lahko nadejamo lansiranja številnih jubilejnih izdaj, kot je to v navadi znamke Tag Heuer.

40 let – Swatch (1983)

V času urarske krize, so Švicarji združili moči in ustvarili znamko Swatch. Ironično je ta zaslovela z izdelavo plastičnih ur, katerih kazalce je premikala baterija. Ne glede na vse, skoraj vsakdo od nas se je vsaj enkrat v življenju srečal z znamko Swatch.

Njihovi produkti predstavljajo interesantno vstopnico v svet urarstva, sploh tisti otroški Flik-Flak. No, v lani pa je znamka v sodelovanju z Omego ustvarila vsesplošno globalno evforijo Moonswatch, ki traja še danes!

30 let – Audemars Piguet Royal Oak Offshore (1993)

Lansko leto je famozni model Geralda Gente, Audemars Piguet Royal Oak, praznoval 50. obletnico. Leta 1972 narejena kovinska ura še vedno velja za eno bolj ikoničnih v horološkem svetu. V 2023 pa svoj 30. jubilej obeležuje športnejša različica Offshore.

Ob praznovanju 20. obletnice modela Royal Oak, je manufaktura Audemars Piguet za povečanje prodaje predstavila robustnejši časomer z imenom Offshore. Očibno je bilo, da klasični Royal Oak ni šel najbolje v prodajo in znamka je potrebovala nekaj, s čimer bi spregovorila novemu občinstvu. Rezultat, ki ga je oblikoval Emmanuel Gueit, je bila velika, mišičasta različica simbolične osmerokotne ure. In ker je 30. obletnica tik pred vrati, ne bi bili presenečeni, če švicarski urar pripravlja serijo spominskih modelov …

Rocco
foto: arhiv

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button