TestiUre

Union Glashütte Belisar Chronograph

Občutek imam, da entuziazem počasi preusmerja urarski kurz, ki je zadnja leta temeljil na hipnem zaslužkarstvu ter posledično razvrednotenju dotičnih blagovnih znamk. Vsaj zame. Da je žarek upanja še med zanesenjaki, sem opazil v replikah enega zadnjih ekstremno viralnih intervjujev na temo urarstva.

V kolikor ne živite ravno pod skalo in ste že kdaj široko brskali po horoloških tematikah, zagotovo niste zaobšli portala Hodinkee. V bistvu je več kot portal, podjetje, inštitucija, ki lahko z eno objavo spremeni tok prodaje ročnih ur. Njihova obuditev intervjujev z znanimi obrazi urarstva oziroma zbiratelji, pa je prinesla zanimiv rezultat. Število ogledov je bilo pričakovano enormno. A bolj kot številka, preseneča odziv gledalcev v komentarjih. Že res, da je ob takšnih zbirateljih in njihovih kolekcijah prisotne malo zavisti, vendar neizpodbiten je narativ, kjer pogovor steče v smeri, da imata sogovornika predsednika uprave med priljubljenimi stiki v imeniku, katerega kontaktirata ob želji po določenem unikatnem časomeru.

Zagotovo, če si Ed in se pišeš Sheeran, je pravzaprav težko najti nekoga, ki te ne pozna. Ampak, ali je res potrebno obelodanjati stvari, katere navadni smrtniki (tudi če predpostavimo ekstremen zadetek na loteriji) ne bomo izkusili? Da na že tako redko uro napišejo tvoj rojstni kraj in postane unikat? Lepa reč. Z nestrinjanjem in grenkobo so se na svojih kanalih javili še drugi večji deležniki urarskega sveta, ki jim način podajanja vsebine ni bil po godu.

Sam sem poslušal intervju z drugačne perspektive. Zgodbe, ki jih Ed ima ogromno, zato nisem toliko poudarka dajal na balast okoli poteka pridobitve ure. Me je pa precej ”navil” naslednji Hodinkeejev intervju, z dobro mero snobovske konotacije. Tematika so bile vintage ure, natančneje Rolex. Vse lepo in prav, dokler sogovornika nista omenila Daytone v čast jubileju dirke Le Mans, za katerega morata preveriti pri svojem pooblaščenem prodajalcu. Ha-ha-ha. Zatorej, ko mi nekdo omeni, da si želi motošportno uro in da se je postavil na listo za Daytono …

V bistvu ne zavijam več z očmi in tudi poučujem ne. Naj vsakdo naredi kar želi. Škoda le, da je na koncu dneva vse tako sterilno. Vse pogosteje je slišana beseda ”talking piece”, kar po angleško pomeni, ura, ki sproži pogovor oziroma je predmet začetnega vprašanja. Imeli zanimivo uro v svoji kolekciji. In roko na srce, črna ali bela Daytona ne spada v to kategorijo. Mogoče mavrična, pa še tista je izmaličena na družabnih omrežjih.

Skratka, če me kdo vpraša, katera ročna ura vsebuje dirkaški pedigre, je odgovor Chopard Mille Miglia, PD Chronograph 1 in od nedavnega še Union Glashütte Belisar Chronograph. Glede na to, da smo ure blagovne znamke kar nekajkrat gostili na testih, si lahko več o ozadju manufakture preberete tukaj in tukaj.

Tako se bomo nemudoma zapodili v energično uro, ki se predstavlja v okroglem ohišju premera 44 mm, debeline 15,1 mm, s privijačenimi boki, značilnimi za zbirko Belisar. Do sem še pravzaprav nič avtomobilističnega, a lepo počasi.

Gumbi kronografa so oblikovani v stilu motornih valjev, krona pa deluje kot diamant z nagubanim robom za boljši oprijem. Antirefleksno safirno steklo nad številčnico je rahlo zaobljeno, kar potencira retro pridih, sama številčnica pa vas bo osupnila. Medtem ko mnogi proizvajalci lansirajo ”ziheraške” izdaje, so vzhodno-nemški mojstri šli izven cone udobja, ter številčnico kronografa oplemenitili s prelivajočo se zeleno barvo. Slednja spomni na britansko zeleno dirkaško barvo ali obarvano karoserijo markantnega Forda Mustanga kot tudi Porscheja 911 v irsko zeleni barvi. Dejstvo je, da je možnih ogromno avtomobilističnih interpretacij.

Podštevilčnice so postavljene v klasični zasnovi 3-6-9, kjer števec ob 3. uri prikazuje 30-minutne intervale kronografa, ob 6. uri je 12-urni števec kronografa, dočim se ob 9. uri nahaja prikaz ”tekočih” sekund časa. Rob številčnice zaključujeta dve merilni skali in sicer na zeleni podlagi 60-minutna ter na beli prirobni pulsometer. Za vsakodnevno funkcionalnost poskrbi datumsko okence nad 6. uro ter luminiscenca arabskih številk ur ter kazalcev.

Svojevrstna posebnost sta še izstopajoči beli podštevilčnici za lažje odčitavanje merjenega časa kronografa ter interesantno označena gumba kronografa z ikono ” zagona” ter ”osvežitve”, za ponastavitev kronografske funkcije. Vse našteto doprinese k izkušnji na zapestju, saj ponosni nosač neprestano išče nove detajle, ki ga navdušijo, pa naj si bo na številčnici ali samem ohišju.

Kljub večjim dimenzijam je ura dobro nosljiva. Pri obsegu zapestja dobrih 20 cm paše kot ata na mamo, in zato, da ne bi delovala prevelika svetujem, da je vaš minimum vsaj 16 cm obsega. Seveda je presoja vaša. Prav tako sem na začetku bil skeptičen glede ujemanja zelene barve z različnimi stili oblačenja. Praksa je pokazala, da tudi popolno barvno nasprotje ni moteče. Nekako je uro možno nositi v različnih situacijah, ne le kadar se ujema s puloverjem.

Za ljubitelje mehanike je pogled na delovanje mehanizma svojevrstna pornografija, zato je razstavno steklo hrbtne strani ohišje perfekten dodatek. Skozenj je moč ozreti avtomatski mehanizem, kaliber UNG.27.01, ki nudi do 65 ur energije navitja. Tiktaka z 28.800 alternancami na uro in je opremljen s silikonsko uravnoteženo vzmetjo, zaradi česar je mehanizem manj občutljiv na magnetna polja in temperaturna nihanja. Večno vprašanje, ali je dovolj zaloge energije? Je, in če se ustavi, jo ponovno naviješ, s čemer se ustvari dodaten stik z uro.

Če bi se že moral čez kakšno reč obregniti, bi to bila varnostna zaponka v obliki metulja. Deluje korektno, vendar se ne najbolj diskretno zloži ter posledično v debelino meri skoraj kot ohišje. Opcija je, da ugodno dokupite navadno zaponko in se znebite odvečnih milimetrov pod zapestjem. No, če sem pikolovski, bi ohišje malce bolj začinil z dinamiko med poliranimi in brušenimi ploskvami.

Z ali brez upoštevanja priporočil je Union Glashütte Belisar Chronograph odličen časomer za ustvarjanje zgodb. Ravno dovolj poseben, ne preveč načičkan in še zdaleč ne prevzeten. V kolikor se bojite poseči po zeleni, pa imajo v katalogu varnejše reference s črno ter kremno številčnico.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Union Glashütte Belisar Chronograph

Ohišje 44 mm premer; 15 mm višina, razdalja ”lug to lug” 51 mm, kovinsko ohišje, polirano in brušeno; 100 m vodotesnost; masa 120 g
Številčnica Zelena številčnica z belima podštevilčnicama za prikaz merjenja časa kronografa; 30-minutni števec je nameščen ob 3. uri, 12-urni števec pa ob 6. uri; slednji vsebuje še prikaz datuma.
Mehanizem Avtomatski mehanizem, kaliber UNG-27.S1; s premerom 30 mm; deluje s 28.800 alternancami na uro / 4 Hz; zaloga energije navitja znaša 60 ur; vsebuje 29 draguljev in silicijevo ravnotežna vzmet
Pas Zeleni pašček tipa Nubuck (brušeno goveje usnje); varnostna kovinska zaponka v obliki metulja; širina 21 mm
Referenčna številka D009.427.16.092.00
Cena 2.950 €

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button