TestiUre

Union Glashütte 1893 Johannes Dürrstein Edition Power Reserve

Ob omembi klasične elegantne zapestne ure je vsakogaršnja asociacija nekaj v stilu časomera z vitkim profilom zlatega ohišja, ta pravim usnjenim pasom in dvema ali tremi kazalci. Drži?

Prefinjene elegantne ure, ki v splošnem veljajo za precej konzervativne, so se v zadnjih letih precej približale robu izumrtja. Kot nekakšni dinozavri, ki so nekoč vladali svetu. Ali avtomobili na dizel in bencin, katere izpodriva modna elektrika. Vendar, časi se spreminjajo, in verjamem, da bomo poleg nafte in premoga, v bodoče ponovno vzgojili strast do elegantnih ur oziroma kot gre beseda v angleškem jeziku: ”dress watch(es)”.

Se spomnite tistih starih filmov iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja ali celo slik v svojih družinskih albumih iz istega obdobja? Klobuki in obleke so bili stalnica na takratnih fotografijah. Ste že slišali tisto anekdoto, v čem je bila v povojnih časih razlika med vodjo proizvodnega obrata ter varilca? V oblačenju!. Vodja je ves čas nosil obleko, varilec pa samo ob nedeljah in posebnih priložnostih.

Do današnjega dne se je moda močno spremenila. Večina podjetij je zrahljala svoje protokole oblačenja (tako za moške kot za ženske) na delovnem mestu. Restavracije, ki zavračajo postrežbo strankam brez suknjiča, skoraj ne obstajajo več. Kandidati za vodenje države dobijo več glasov, če niso povsem formalni in nekdo v trenirki ter športnih copatih, ki vstopi v luksuzni urarski butik, je lahko prestopnik, zvezdnik ali milijonar.

Veliki Gatsby

Po filmski uspešnici z Leonardom DiCapriom na čelu, se je sprožil plaz zasebnih zabav v glamuroznem stilu z vintage pridihom. Daleč od trditve, da se je s tem filmom naredil premik v kulturi, zagotovo pa je pokazatelj stanja, da so se ljudje še vedno pripravljeni priložnostno urediti. Seveda je obdobje virusa druženja malo ustavilo, s čemer so se možnosti za nošnjo elegantne ure še dodatno zaprle – v kolikor niste kot jaz, ki si za boljše počutje nadenem časomer tudi če cel dan zabijem v stanovanju. Skratka, situacija za nakup elegantne ure ni bleščeča, ali pač?

Namreč, če se malce ozremo po ekonomskih trendih, kaj hitro pridemo do spoznanja, da če gre neka stvar ekstremno navzgor, bo tudi precej hitro pride nazaj. Lep primer je medcovidno obdobje vzhičenja okoli športnih jeklenih ur. Ta se počasi ohlaja in menim, da prihaja trenutek zapestnih ur elegantnega porekla. Razlogov, zaradi katerih bi si upal na to staviti je več, a izstopa dejstvo, da so elegantne ure postale precej manj elegantne (če ima ta opis situacije sploh kakšen smisel). Niso več dolgočasne, pogovorno za stare fotre. Izbira zlata je prej izjema kot pravilo, prazne številčnice pa so pojem zgodovine. Ne verjamete?

V uredništvo smo v zadnjem letu prejeli kar nekaj elegantnih ur, in niti ene nismo nosili v kombinaciji s suknjičem ter hlačami na rob. Pravzaprav so se vse zelo dobro podale k urejenemu dnevnemu stilu s srajco, puloverjem ali usnjeno jakno. In čeprav je poletje dominantno obdobje potapljaških ur, ki so bodisi na jeklenici ali gumijastem paščku, mi je družbo delala prefinjena nemška kreacija, ki sliši na ime Union Glashütte 1893 Johannes Dürrstein Edition Power Reserve.

Gre za uro, ki v svoji preprosti zasnovi kovinskega ohišja v stilu nekdanjih žepnih ur, nosi markantne elemente manufakture, katere idejni vodja je bil ravno Johannes Dürrstein. Ta je leta 1893 v prikupnem mestecu znotraj pokrajine Saxsonija zgradil tovarno časomerov, z namenom, da luksuzno dobrino, ki prikazuje čas, kupcem ponudi po sorazmerno dostopni ceni.

Kot zanimivost lahko zapišem, da ure Union Glashütte nikoli niso poganjale baterije. V naboru so vedno imeli zgolj mehanizme avtomatskega ali ročnega navitja. Pohvalno, kakor tudi to, da večino komponent sestavijo v lastni tovarni, vključno z mehanizmi ter številčnicami. Vsako uro nato skrbno preverijo, saj je mestece Glashütte zgodovinsko gledano nekakšen sinonim za kakovost. Za sloganom “Made in Glashütte” se nahajajo “Glashütte Rules”, s katerimi zagotavljajo, da gre v vsako uro visok delež lokalne dodane vrednosti. In zapisano še kako drži za preizkušen model.

Brezčasna eleganca

Številčnica pritegne veliko pozornosti. Čeprav se na prvi pogled zdi zgolj kot kontrast modro-sive in krem barve, se pobližje razkrijejo tipični elementi in kakovostno zaključeni detajli. Sredina številčnice je abrazivno peskana, kar daje svojevrsten kontrast belemu emajlu. Na njem se nahajajo arabske številke ur ter obrobna tekstura v stilu železniških tirnic, katere mejijo tudi sekundno podštevilčnico ob 9. uri. Monotonost desnega dela razbije datumsko okno z belo podlago, medtem ko se ob 5. uri nahaja diskreten prikaz zaloge energije navitja. Češnja na torti so štirje kovinsko modri kazalci.

Naštete elemente kot nosač ure postopoma absorbiraš. Celota daje eminenten 3D učinek, medtem ko posamezni elementi izstopajo z natančno eksekucijo. Tudi ”supermakro” način fotografije ni razkril napak v izdelavi številčnice, kar le potrjuje prej zapisane trditve. Oko poznavalca bo nemudoma opazilo različno obdelano kovinsko ohišje, s poliranimi ter brušenimi površinami. Eksaktno narezljana krona na desni strani pa omogoča ergonomsko nastavljanje tudi za takšne z večjimi, debelejšimi prsti, zavoljo učinkovito izklesanih zarez. Na strani krone ne manjka gravura ”U”, ki ponazarja blagovno znamko Union Glashütte.

Zgodba pa ni ukrojena samo okoli številčnice. Mojstrovina se skriva pod njo in za nameček jo je moč ozreti skozi safirni kristal hrbtne strani ohišja. Hišno izdelani ročno navijalni mehanizem, kalibra UNG-56.S1, postreže z zavidljivimi specifikacijami. Je sorazmerno kompakten, deluje z 28.800 alternancami na uro, kar pomeni, da se korekten v stiku z aktualnim časom. Vsebuje 20 draguljev ter se ponaša z zgovorno 60 urno zalogo energije navitja, kar pomeni, da ko v petek popoldan snamete uro z zapestja, vas bo delujoča na omarici počakala do delovnega ponedeljkovega jutra.

Še ena posebnost se nahaja znotraj mehanizma, ki je tudi vidna skozi ”zaslon”. Namreč, Union Glashütte pri izdelavi ravnotežnih vzmeti uporablja silicij, kemični element iz družine metaloidov. Z uporabo silicija so tako ure neobčutljive na magnetna polja, temperaturna nihanja in udarce. Posledično so zelo stabilne oblike in odporne proti oksidaciji. Silicijeva spirala zagotavlja večjo stabilnost moči v mehanizmih, tako da ura deluje natančno kadarkoli in kjer koli. Uporabo silicijeve spirale v uri pa prepoznate po Si-oznaki, ki jo urarski mojstri ročno namestijo in poravnajo.

Prežvečeno črno ali rjavo barvo paščka je nadomestila izbira temno modrega paščka iz telečjega usnja, ki je obdelan na način, da izgleda kot aligatorjeva koža. Domiselno. Kot tak, odlično sovpada z modernim videzom ure ter vzpodbuja širši spekter namembnosti oziroma uporabe. Poglejte primere v galeriji, kako časomer deluje na zapestju od različnih kombinatorikah oblačil:

In ko smo ravno pri nošnji. Dimenzijsko se model 1893 Johannes Dürrstein Edition Power Reserve uvršča v zlato sredino, kar pomeni, da se na večjih zapestjih ne izgubi, medtem ko bo nekoliko bolj dominiral na manjših. A nič zato. Premer 41 milimetrov je povsem v skladu s trenutnimi smernicami urarstva, ki obenem pokrije razpon obsegov zapestij od dobrih 14 pa vse tja do 20 centimetrov, zahvaljujoč smiselno zasnovanim ”ušesom”, katera lahko pas na veliko razprejo, ali pa ga nemudoma usmerijo pod pravim kotom, kar je pomembno pri manjših zapestjih.

Z manj kot 100 grami mase je ura lahkotna za nošnjo in ne ovira pri vsakodnevnih opravilih. Edini grenak pridih pusti kovinska zaponka v obliki metulja. Slednja je gromozansko debela, zato v določenih položajih roke ne omogoča udobne namestitve za mizo. Sam bi to zagato enostavno rešil z namestitvijo klasične zaponke ter s tem uri dodal kanček stare šole.

Elegantni časomeri si ponovno širijo svoj prostor pod soncem, s tem ko postajajo bolj drzni in iščejo kupce, ki si želijo spremeniti nekdanje okvirje s sodobnimi smernicami. Pri tem ni potrebno biti milijonar. Že res, da v nemški vasi Glashütte domujejo urarji, ki svoje časomere cenijo s 5 ali 6 mestno številko, vendar Union Glashütte 1893 Johannes Dürrstein Edition Power Reserve ohranja atribute ustanovitelja, saj s svojo prezenco izraža bistvo že več kot 125 let starega luksuznega nemškega urarstva.

S ceno 2.480 evrov je to ena redkih elegantnih ur, ki se lahko poleg bogate dolgoletne tradicije, pohvali z lastnim znanjem snovanja mehanizmov, kreiranja številčnic ter kvalitetne izdelave, katero zavida sleherni švicarski robot. Mehanska ura, ki časti tradicijo in kaže smer, v katero morajo elegantne ure kreniti, v kolikor se želimo znebiti predsodka o brkatih dolgočasnih starih fotrih.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Union Glashütte 1893 Johannes Dürrstein Edition Power Reserve

Ohišje 41 mm premer; 12 mm višina, razdalja ”lug to lug” 49 mm, kovinsko ohišje, polirano in brušeno; 100 m vodotesnost; masa 94,5 g
Številčnica Modro-siva peskana sredina številčnice z obrobo iz belega emajla; modra sabljasta kazalca ur in minut; obroba številčnic v stilu železniških tirov; prikaz datuma ob 3.uri; indikator zaloge navitja ob 5. uri; podštevilčnica s prikazom sekund ob 9. uri
Mehanizem Hišni ročno navijalni mehanizem, kaliber UNG-56.S1; s premerom 30 mm; deluje s 28.800 alternancami na uro / 4 Hz; zaloga energije navitja znaša 60 ur; vsebuje 20 draguljev in silicijevo ravnotežna vzmet
Pas Temno moder pašček iz telečjega usnja z izgledom krokodilje kože; varnostna kovinska zaponka v obliki metulja; širina 20 mm
Referenčna številka D007.456.16.082.00
Cena 2.480 €

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button