TestiUre

Union Glashütte Belisar Chronograph Moon Phase

Je to najlepša ura?

O okusih se ne razglablja. Zakaj? Ker imajo vsake oči svojega mojstra za rokovanje z barvami in ker je to še četrta tema, poleg politike, vere in dvoboja Messi vs. Ronaldo, ki na koncu vedno privede do nepotrebnih razprtij. A tukaj si vseeno ne morem pomagati. Kar so pripravili v najbolj urarskem mestecu v Nemčiji, je naravnost osupljivo, a vsako navdušenje ima tudi svoj „ampak“, toda o tem v nadaljevanju.

Ne spomnim se, kdaj sem katero od ur, ki jih prejmemo v uredništvo na preizkus, pričakoval tako zelo nestrpno. Union Glashütte je večini slovenskim urarskih (ne)poznavalcem precej neznana blagovna znamka, a vseeno sodi pod okrilje skupine Swatch. Znotraj skupine boste našli še Omego, Longines, Breguet, Tissot … torej več kot dovolj urarskega znanja in prestiža, da lahko še tako zmrdljivi posamezniki prenehajo vihati nos.

Union Glashütte Belisar Chronograph Moon Phase je ura v pomenu besede. Uretina! Po svojem zunanjem izgledu se lahko primerja z Longines Master Collectionom ali Breitlingom Navitimer Montbrillantom.

Pri posodobitvi časomera Belisar Chronograph Moon Phase je bila prednostna naloga ohraniti klasičen šarm, kljub temu pa se njegov tehnični aspekt nagiba k sodobni, vsestranski uri – pregovorno temu pravimo športna eleganca, čeprav si pomena ne bi morala biti bolj nasprotna. Skratka, k popularnosti zagotovo pripomore zmanjšan premer ohišja, s prejšnjih 44 na 42 mm. Poleg tega je ohišje zdaj še za 0,55 mm tanjše ter posledično na zapestju deluje bolj elegantno.

Prefinjena črna številčnica z odetimi kazalci in indikatorji v odtenek rožnatega zlata, prikazuje vrsto informacij. Okoli roba so razporejene številke od 1 do 31, ki služijo retrogradnemu prikazu dneva v mesecu s pomočjo kazalca z polmesečno konico. Sledijo tri podštevilčnice. Funkcije kronografa, poleg sekund osrednjega kazalca, prikazujeta 12-urni števec nad 6. uro in 30-minutni števec pod 12. uro.

Slednja podštevilčnica vključuje tudi dva okna, ki prikazujeta dan v tednu in mesec, medtem ko spodnji števec nad 6. uro postreže še s prikazom luninih men s prefinjeno zlato obarvano luna na modrem nebu. Podštevilčnica ob 9. uri vsebuje dva kazalca, in sicer en za 24-urni prikaz poteka dneva in drugi kazalec za prikaz tekočih sekund.

V kolikor so vam všeč polne številčnice, ki obenem niso kričeče, je Belisar pravi balzam za oči. V času druženja sem uro ponudil na ogled številnim ljubiteljem manufaktur, obenem pa vseeno nisem izpustil tistih, ki jim je ura zgolj nepotrebna navlaka in so mnenja, da je tista na telefonu povsem dovolj (vem, vem, tudi sam takrat diham z bolj polnimi pljuči). Odgovorom je bilo skupno to, da mlačnih enostavno ni bilo. Bodisi jim je bil Belisar na moč všeč bodisi jih je pustil ravnodušne.

Švicarski časomeri imajo zagotovo daljšo tradicijo, predvsem pa je trženjski del bistveno boljši kot pri kateri koli drugi regiji. Enostavno so ustvarili urarsko religijo. A Nemci kot Nemci, so še vedno predani svoji pregovorni natančnosti in izvenserijski kakovosti – in Belisar prav nič zaostaja.

Safirno steklo zgoraj in spodaj, kjer boste lahko občudovali hišni mehanizem, ki odstira pogled na številne delujoče zobnike ter nekatere ob vseh 25 draguljev. Novi avtomatski mehanizem, kaliber UNG-25.S1 ima zdaj silikonsko ravnotežno vzmet, katera ščiti pred magnetnimi polji ter izboljšano energijo navitja do 65 ur, kar zagotavlja daljše delovanje ure.

Kaj bi lahko izpostavili kot minus pri Union Glashütte Belisarju? V resnici je ta zgolj en. Velik. Recimo. Ker ura prikazuje datum, teden in mesec, hkrati je potrebno nastaviti še lunine mene in na koncu/začetku predvsem čas, boste za to potrebovali kar nekaj minut. Resda vam hišni mehanizem omogoča do 65 ur avtonomije, vendar če ste ljubitelj več različnih ur in le-to postavite v škatlo za nekaj tednov, bo usklajevanje precej zamudno.

Po drugi strani lahko to zagato rešite sila preprosto. Za nekaj deset evrov, si lahko omislite navijalec, ki vam bo uro konstantno navijal. Vsekakor svetujemo, da tudi pri navijalcu nekoliko bolj prevetrite tržišče in si privoščite takšnega, ki bo vaši uri dal pravi sijaj tudi, ko bo postavljena na polici.

Union Glashütte Belisar Chronograph Moon Phase je prečudovit urarski izdelek. Prav tako je cena s 3.350 evri v času, ko vsi proizvajalci nažigajo cene v nebo, več kot korektna. Belisar takisto ni časomer, s katerim boste iskali pozornost pri „kopalkah zlata“ – za tovrstno početje si omislite Rolexa, Breitlinga, Omego … Belisar je enostavno prelepa ura, da bi potrebovala še zveneč emblem na številčnici. Hja, še tisti „ampak“ sem dolžan.

Čeravno so se mnenja kresala, bi si sam vzel izvedenko Belisarja z belo številčnico, modrimi kazalci in rjavim paščkom. Stvar osebnostnih preferenc, a bela deluje nekoliko manj uradna in navzlic temu, bolj primerna za vsakodnevne priložnosti, toda kljub vsemu ne zardi, ko se ugvantate in svojo damo popeljete na nobel večerjo, ali pa se enostavno udeležite slavnostnega banketa.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Union Glashütte Belisar Chronograph Moon Phase

Ohišje 42 mm premer; 14,8 mm višina, razdalja ”lug to lug” 48 mm, kovinsko ohišje, polirano in brušeno; 100 m vodotesnost; masa 116,4 g
Številčnica Črna lakirana številčnica s kazalci in indikatorji ur v odtenku rožnatega zlata; ob robu številčnice v krogu nanizanih 31 dni; prikaz dneva, meseca in 30-minutni števec kronografa ob 12. uri; števec tekočih sekund ter 24-ur ob 9 uri; števec ur funkcije kronografa z insertom luninih men ob 6. uri
Mehanizem Hišni avtomatski mehanizem, kaliber UNG-25.S1; s premerom 30 mm; deluje s 28.800 alternancami na uro / 4 Hz; zaloga energije navitja znaša 65 ur; vsebuje 25 draguljev in silicijevo ravnotežna vzmet
Pas Črni pašček iz telečjega usnja z izgledom krokodilje kože; varnostna kovinska zaponka v obliki metulja; širina 20 mm
Referenčna številka D014.425.16.057.01
Cena 3.350 €

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button