NoviceUre

Tag Heuer Carrera Skipper

Modernizacija kultne pomorske Carrere.

Letos Tag Heuer praznuje 60. obletnico dirkalnega kronografa Carrera, zato smo se že kar navadili na zaporedna lansiranja zapestnih modelov. Na začetku leta je bila predstavljena jubilejna izdaja, spomladi pa čudovita različica Glassbox, kateri so zdaj dodali pomorsko preobleko, ki temelji na modelu Carrera iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, znanem pod imenom Skipper.

Če vsaj malce poznate zgodovino tega modela, obstaja velika verjetnost, da ste ga največkrat videli kot del zbirke Autavia, in ne Carrera. Namreč, v 15 letih proizvodnje (1968-1983), so le prvi modeli temeljili na Carreri – približno 300 takšnih ur je bilo izdelanih. Posledično ne preseneča, da so te ure redke in drage kot diamanti, z vrednostjo preko 100 tisočakov, zato je dostopna izdaja še toliko bolj pisana na kožo nam, ljubiteljem časomerov.

Sodobna interpretacija temelji na modelu Glassbox. Ohišje s premerom 39 mm je izdelano iz nerjavečega jekla in nudi do 100 m vodotesnosti, kar pa je povsem dovolj za obranitev pred pljuski valov na palubi jadrnice. In ravno prvotni Skipper je bil izdelan v čast jadrnici Intrepid, zmagovalki ameriškega pokala.

Vpliv barke Intrepid na zasnovo modernega Skipperja postane še bolj očiten ob pogledu na številčnico. Modra in lagunsko zelena barva predstavljata jadrnico, ki pluje po temnem oceanu. 12-urni števec kronografa ob 9. uri, na katerem je izpisana beseda Skipper, je v celoti odet v teal barvo (odtenek, opisan kot Intrepid Teal), medtem ko je 15-minutni regatni števec ob 3. uri kombinacija teal, zelene in oranžne barve.

Oranžna barva je zasnovana tako, da daje občutek nujnosti, ko se začne zadnjih pet minut odštevanja na začetku regate. Iz istega razloga je tudi osrednji kazaleca kronografa živahno oranžen.

Skozi safirni kristal hrbtne strani ohišja je moč ozreti avtomatski mehanizem, calibre TH20-06 z 80-urno rezervo energije navitja in skeletnim rotorjem z dvosmernim navijanjem.

Novi Tag Heuer Carrera Skipper, z referenčno številko CBS2213.FN6002, je že v prodaji. Ta je najprej stekla v svetovnih butikih blagovne znamke, katerim sledijo letališke prodajalne in nato pooblaščeni prodajalci. Tako bo Skipperja v butiku Slowatch 1991 na Čopovi ulici v Ljubljani potencialno mogoče videti in preizkusiti letošnjo jesen. Priporočena prodajna cena je nastavljena na 6.850 evrov.

Rocco
foto: Tag Heuer

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button