NoviceUre

Tag Heuer Carrera Chronosprint x Porsche

Revidiran "Glassbox" dizajn s prav posebnim pospeševalnim kronografom.

Ob nedavnem obisku Porsche muzeja v Zuffenhausenu sem razmišljal, kdaj v letošnjem letu bi lahko Tag Heuer predstavil kakšno lepo posebno izdajo Carrere z belo številčnico in kakšnimi športno rdečimi poudarki. Ni minilo teden dni, in glej ga zlomka, švicarji so delali točno na tej nalogi!

Začnimo z osnovami. Ura temelji na dizajnu Tag Heuer “glassbox” z ohišjem velikosti 42 mm x 14,9 mm in kupolastim safirnim steklom z dvojno antirefleksno obdelavo, ki omogoča boljše branje sledi na robu številčnice pod katerim koli kotom. Ura je na voljo v 18-karatnem rožnatem zlatu z bež številčnico ali v jeklu s posrebreno številčnico. Obe imata z rodijem prevlečene urne in minutne kazalce, medtem ko se indeksi ter kronografski kazalec ujemajo z odtenkom ohišja. Podštevilčnice prikazujejo tekoče sekunde, 30-minutni števec kronografa in 12-urni števec za kronograf. Dotični model nima tahimetra, saj je ta mehanizem nekoliko drugačen – Chronosprint.

Od 0 do 100 km/h pospeši v 9,1 sekunde – čakaj, kaj? To je pospešek prvotnega modela Porsche 911. In v čast temu je prvih 9,1 sekunde na prirobnici označeno z rdečo črto. Toda, čemu je potem črta na številčnici povlečena do 20 sekund? To je zato, ker novi mehanizem, kaliber TH20-08, nudi poseben trik. Namreč, ročico kronografa poganja tako, da pospešuje kot avtomobilski merilnik hitrosti.

Kaj to pomeni? Preprosto povedano, ko zaženete kronograf, bo ta deloval zelo hitro in v 9,1 sekunde pokril približno tretjino številčnice (približno 0-20 sekund običajne 60-sekundne številčnice). Za tem se ročica kronografa med kroženjem po preostalih dveh tretinah številčnice dejansko upočasnjuje in postaja vse počasnejša, dokler ne doseže vrha številčnice ter se znova začne vrteti s pospešeno hitrostjo oziroma pospeškom originalnega modela 911. Sprašujete, zakaj so pri Tag-u to naredili in kakšen je namen? Predpostavljam, da zato, ker lahko in z igro mehanike nekako pokažejo to romanco do avtomobilske ikone.

Večino zdaj verjeno najbolj zanima cena. Ljubitelji Porscheja, pripravite denarnice, saj nova izdaja stane 9.000 evrov, če se odločite za izdajo iz nerjavečega jekla oziroma 23.000 evrov v primeru ohipja iz 18k rožnatega zlata. Več informacij o dobaljivosti in nakupu predstavljenga modela prejmete v butiku Slowatch 1991 na Čopovi ulici v Ljubljani.

Rocco
foto: Tag Heuer

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button