NoviceUre

Rado DiaStar Original

Vsestranski športno-luksuzni časomer, ustvarjen desetletje pred vročico.

Pisalo se je leto 1962 in urarski trg je bil prenasičen z nežnimi zlatimi urami z emajliranimi številčnicami, ki se hitro odrgnejo in opraskajo. Nastalo vrzel za vzdržljive ure, odporne na praske, je podjetje Schlup & Co. zapolnilo nemudoma, ko se je preimenovalo v Rado in ustvarilo model DiaStar, uro, ki zdaj obeležuje svojo 60. obletnico.

Zapestna ura Rado DiaStarju ima tri glavne elemente zasnove – trpežno ohišje, nenavadne proporce in elegantno številčnico – recept za športno luksuzno uro, katere so na trg prišle z Royal Oakom šele 10 let pozneje. Rado DiaStar je bil precej pred svojim časom, kar je morda razlog, zakaj ob predstavitvi ni doživel tolikšnega uspeha.

Ob 60. jubileju, švicarski proizvajalec ur na trg pošilja kolekcijo novih modelov ter jubilejno izdajo. Zanjo je Rado ohranil glavne komponente dizajna DiaStar. Ohišje iz nerjavečega jekla, s premerom 38 mm in dolžino 45 mm, ima značilne poševne, ovalne stranice, ki dajejo modelu DiaStar Original 60-Year Anniversary Edition markanten videz. V skladu z Radovim prizadevanjem, da je “mojster materialov”, so uporabili tudi nekaj visokotehnološke keramike, natančneje različico, imenovano Ceramos, za široko, radialno brušeno luneto ure.

Jubilejna izdaja je bila oblikovana v sodelovanju s švicarsko-argentinskim oblikovalcem Alfredom Häberlijem, ki je ustvaril značilno fasetirano safirno steklo, katero je osrednji del jubilejne izdaje. Fasete ustvarijo šest-kotno obliko, ki spodaj popači srebrno številčnico in ustvari iluzijo, da je sama številčnica fasetirana. Šest črt šesterokotnika predstavlja 60 let modela DiaStar.

V notranjosti samosvojega ohišja je samodejni mehanizem, kaliber R764, ki temelji na nadgrajeni ETA različici 2824. Ima impresivno 80-urno rezervo moči in vključuje funkcije ur, minut, sekund ter dneva. Mehanizem je skrit za hrbtno stranjo ohišja iz trdnega jekla s spominsko gravuro.

Kot že omenjeno je poleg ure Rado DiaStar Original 60-Year Anniversary Edition, švicarska manufaktura lansirala tudi tri ne-jubilejne različice iste ure, preprosto imenovane DiaStar Original. Te imajo enako zasnovo, le da ima ohišje namesto brušenega poliran zaključek, safirno steklo pa navpične ploskve namesto šest-kotnih. Tri različice prihajajo v modri, zeleni in črni barvi številčnice, vsaka od številčnic pa ima segmentirane brušene zaključke.

Priporočena cena jubilejnega modela Rado DiaStar Original 60-Year Anniversary Edition znaša 1.970 evrov, medtem ko se ”običajni” DiaStar Original ceni na 1.470 evrov. Več informacij o samem modelu in nakupu lahko dobite pri pooblaščenem slovenskem zastopniku in prodajalcu Slowatch.

Rocco
foto: Rado

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button