NoviceUre

Oris Big Crown X Cervo Volante

Trajnost je vse bolj prisotna v urarski manufakturi.

Švicarska znamka iz Höelsteina se v trajnostnem boju uvrša med aktivne urarje, ki želijo svoje produkte izdelati na okolju čim bolj prijazen način. S to misijo sta na modelu Aquis bili ustvarjeni izdaji Date Upcycle in Whale Shark, katerima se zdaj pridružuje Big Crown s trajnostnimi usnjenimi paščki.

Predstavljeni Big Crown Pointer Date z okoljsko ozaveščenimi paščki ohranja enako dimenzijo ohišja s premerom 38 milimetrov ter vsestranskim avtomatskim mehanizmom Sellita SW200-1 z 38-urno rezervo energije, ki je zavoljo nižje cene dobil prednost pred Orisovim hišnim mehanizmom 403. Svežino posebni izdaji prinašajo tri barve številčnic: siva, svetlo modra in gozdno zelena. Bistvo predstavljene kolekcije se torej nanaša na usnjeni pašček ter njegovo predelavo.

Predelava usnja je lahko trajnostno zasnovana le, če je pravilno zastavljena. Živali so naravni vir materiala, ki je vsekakor manj škodljiv do okolja, kakor črpanje nafte ali kopanje kovin za izdelavo kovinskih zapestnic oziroma silikonskih gumiranih paščkov. Ključna stvar je ustvariti pot oskrbe z usnjem, katera ne ustvarja odpadkov ali podcenjuje živalska življenja, kar so trenutno najbolj svetovno pereča vprašanja.

Tukaj nastopi podjetje Cervo Volante, švicarski proizvajalec usnja, ki sta ga leta 2017 ustanovila biotehniški inženir ter biolog za upravljanje divjih živali in habitatov – oba specializirana v trajnostno jelenje usnje. Vsako leto v Švici odstrelijo okoli 15.000 divjih jelenov z namenom zaščite okolja, ker jeleni enostavno nimajo več dovolj naravnih predatorjev. Kožo odstreljenih jelenov so do nedavnega sežigali, zdaj pa le-to ”trajnostno” uporablja podjetje Cervo Volante za izdelavo čevljev, dodatkov in zdaj še paščkov za ure znamke Oris.

Velja omeniti, da za razliko od mnogih sodelovanj, Oris Big Crown X Cervo Volante ni omejena izdaja, ampak obenem označuje začetek sodelovanja Orisa s paščki Cervo Volante, ki se bodo pojavljali na prihajajočih modelih zapestnih ur. Še cena? Pionirska izdaja Oris Big Crown X Cervo Volante vam bo denarnico olajšala za 1.850 evrov.

Rocco
foto: Oris

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button