UreZanimivosti

Novosti za ljubitelje prestižnih zapestnih ur!

Ne spreglej imenitnih ročnih ur, ki so lahko izjemno presenečenje pod božičnim drevesom leta 2023!

Nimaš ideje, s kakšno prestižno uro za božično ali novo leto presenetiti ljubitelja horologije? Brez skrbi, si na pravem mestu, kjer smo urarski navdušenci z uredništva caranduser.com zate pripravili izbor prestižnih ročnih ur za moška zapestja.

V butiku Slowatch 1991 (Čopova ulica v Ljubljani) smo iz široke ponudbe prestižnih ur, izbrali nekaj izstopajočih oziroma aktualnih modelov znamk v želji, da predstavimo raznovrsten portfelj časomerov. V nadaljevanju so predstavljene ročne ure znamk Tag Heuer, Longines, Omega, Breitling.

Vse predstavljene modele moških prestižnih ur si lahko ogledate in kupite v butiku Slowatch 1991 na Čopovi ulici v Ljubljani.

Breitling Avenger Automatic GMT 44
A32320101B1A1
5.400 evrov

Švicarska manufaktra venomer entuziastično pristopi k lansiranju novih modelov. Ob razkritju linije Avenger ni bilo nič drugače, saj je na plano potegnila bajno število novih referenc, ki zajemajo od navadnih trikazalnikov, GMT-jev do kronografov.

Med predstavljenimi najbolj izstopa kronograf Night Mission. Ohišje premera 44 mm, ki je v osnovi identično kovinskemu Avengerju, je izdelano iz črne keramike, izjemno trpežnega materiala, ki je lahek in odporen na praske. Keramika je sicer lahko izdelana v kateri koli barvi, vendar je najpogostejša izbira črna, saj je zaradi matiranega in gladkega zaključka izjemno elegantna ter neopazna. To temnejšo estetiko spoštujeta krona in gumba kronografa, ki sta izdelana iz titana, s čemer se toliko bolj ujemata z ohišjem. Tisti, ki želijo ”leteti” pod radarjem, bodo lahko izbrali črno številčnico, medtem ko je za tiste bolj divjega srca rezervirana rumena barva.

V osnovi je najbolj opazna sprememba Avengerja nove generacije spremenjena osnova gumbov kronografa, ki so odslej pravokotne oblike – podobne najdemo na modelih Premier. Kronografe žene hišni avtomatski mehanizem, kaliber 01, ki nudi do 70 ur rezerve energije navitja. Za komplikacijo GMT skrbi avtomatski mehanizem, kaliber 32, z 42-urno rezerve, medtem ko navadnega avtomatika s tremi kazalci žene širokodostpna ETA.

Posledično je cena vstopnega Breitling Avengerja avtomatik nastavljena na štiri tisočake, tisočaka več boste morali odšteti za različico GMT, dočim hišni kronograf kotira na vsaj sedem evropskih tisočakov.

Longines Spirit Flyback
L3.821.4.93.6
4.300 evrov

Najstarejša urarska blagovna znamka, ki svojo zgodbo piše že od leta 1832, bo v letošnjem letu postopoma razkriva zapestne novosti, katere so bodo poklonile kolekcijam Conquest, Dolcevita, Heritage, Master, Spirit Zulu in Ultra-Chron. Prva od spomladanskih novosti je Longines Spirit Flyback, ki je moderna reinkarnacija prvega Longinesovega serijskega kronografa s funkcijo flyback iz leta 1925.

Najverjetneje ste opis funkcije že zasledili v kakšnem od urarskih prispevkov, kjer sekundni kazale kronografa flyback dobesedno ‘poleti nazaj v izhodišče’ ‘ s pritiskom spodnjega gumba za ‘reset’, na desni strani ohišja. Medtem ko je pri ‘navadnih’ kronografih za merjenje novega časa kroga potrebno ustaviti kazalec kronografa, ga ponastaviti ter nato znova zagnati, se kazalec kronografa flyback s pritiskom na en gumb nemudoma vrne v izhodišče in začne z merjenjem novega kroga. Ta funkcija je svoj razcvet doživela na dirkališčih, kjer je omogočala natančna merjenja krogov.

Longines Spirit Flyback se ponaša z različnimi oblikovnimi detajli pilotske tematika, z mislijo na vsakodnevno uporabnost in malce vintage pridiha. Obenem je ura tudi poklon prvemu človeku, ki je preletel južni tečaj, Richardu Byrdu. V tistem času je na svojih nevarnih ekspedicijah nad Antarktiko nosil kronograf Longines 13ZN flyback.

S tehnične plati je ohišje modela narejeno iz nerjavečega jekla in v premer meri 42 mm, medtem ko debelina znaša zajetnih 17 mm. Kljub safirnemu steklu na hrbtni strani ure, se ohišje ponaša s 100 m vodotesnosti. Skozi steklo je, poleg satenastih, mat in poliranih zaključkov, moč ozreti delovanje avtomatskega mehanizma, kaliber L791.4, ki je odporen na magnetna polja, opremljen s silikonsko uravnoteženo vzmetjo ter ima 68 ur rezerve energije navitja. Za nameček se rotor mehanizma postavlja z delno gravuro globusa.

Izbirali boste lahko med modro ali črno številčnico, obe s teksturami v stilu sončnih žarkov. Z barvo številčnice sovpada barva vrtljive keramične lunete, medtem ko je na ohišje možno pripeti jekleno zapestnico, rjav usnjen pašček, moder tekstilni pašček ter bež NATO pašček. Cena Longines Spirit Flyback znaša 4.200 evrov za izvedbo s paščkom oziroma 100 evrov več, če se odločite za jekleno zapestnico. Za več informacij o modelu in nakupu se lahko zglasite v butiku Longines na Wolfovi ulici v Ljubljani.

Omega Seamaster Aqua Terra 150M Shades
22010382013003
7.200 evrov

Omega na tržišče pošilja svežo kolekcijo Aqua Terra Shades. Linija šteje 10 modelov v dveh velikostih, ki jih zaznamujejo živahne barve številčnice, vse od modrine oceana do mirnosti zemlje.

Linija Aqua Terra sovpada v del družine Seamaster, in je kot takšna bila predstavljena leta 2002. Izbrano latinsko imel predstavlja izjemno zanesljivost ur tako na (ob ali v) vodi (Aqua) kot na kopnem (Terra). Z uvedbo modelov »Shades« je poudarek na barvah, zahvaljujoč posebnim številčnicam, izdelanim iz medenine, ki so nato iz sredine brušene v vzorcu sončnih žarkov ter okrepljene s plastjo laka za dodatno globino.

Zahvaljujoč napredku inovativnih tehnologij je Omega uspela doseči resnično edinstvene in nenavadne odtenke. Tehnologija PVD, znana kot Physical Vapor Deposition, doseže poseben učinek, ki omogoča barve, kot je terakota, medtem ko CVD (Chemical Vapor Deposition) sproži posebne kemične reakcije za ustvarjanje odtenkov, kot je morsko modra.

Na voljo sta dve različni velikosti, s popolnoma poliranim ohišjem iz nerjavečega jekla v premeru 38 mm ali 34 mm. Pri 38 mm modelih imajo številčnice tradicionalne rodirane kazalce in indekse, medtem ko številčnice v obsegu 34 mm obogati 18K belo zlato na kazalcih in indeksih, ki so oblikovani kot trup jadrnice. Ure so predstavljene na zapestnicah iz nerjavečega jekla, katerih redizajn temelji na manjših in elegantno zaobljenih členih, ki prinašajo svež videz znotraj kolekcije Aqua Terra.

Vse različice poganja avtomatski mehanizem Co-Axial Master Chronometer, kaliber 8800, ki deluje pri 25.500 alternancah na uro in nudi do 55 ur rezerve energije navitja. Seveda se mehanizem pohvali tudi s certifikatom natančnosti METAS.

Še dve stvari. Omega je za ljubitelje žlahtnih kovin pripravila še dve posebni izdaji. Večjo, 38 mm iz 18K hišnega Sedna zlata, iz katerega je narejena še sovpadajoča zapestnica. Glamur je dopolnjen z vstavljenimi 46 diamanti v luneto. Manjša izdaja v premeru ohišja 34 mm pa je narejena iz bolj rumenega in prav tako hišnega 18K Moonshine zlata. Za kontrast skrbi zelena številčnica v kombinaciji z zelenim usnjenim paščkom.

Nova kolekcija Omega Aqua Terra Shades bo kmalu na voljo za ogled v Omeginem butiku na Čopovi ulici, kjer boste izvedeli še kakšno informacijo več o samem modelu, ter dotično ceno za želeno različico. Vstopna cena v kolekcijo znaša 7.200 evrov.

Mido Multifort Powerwind
M040.407.11.057.00
970 evrov

Midov mehanizem Powerwind je bil prvič izdelan leta 1954 in je predstavljal revolucijo v smislu zanesljivosti ter natančnosti. Pravzaprav je njegov navijalni mehanizem sestavljalo le 7 komponent namesto 16.

Švicarski proizvajalec je ubral podoben pristop v predstavljeni kolekciji Multifort Powerwind, saj je ure  opremil s kalibrom 80, ki ponuja izjemno natančnost ter avtonomijo do 80 ur. Elegantna zapestna ura prihaja v ohišju iz nerjavečega jekla s premerom 40 mm in debelino 12,1 mm, medtem ko se na ohišju izmenjujejo satenasto brušene in polirane površine. Kljub temu, da se nad številčnico ter mehanizmom bohoti safirni kristal, je ohišje vodotesno do tlaka 5 barov oziroma globine 50 metrov.

Kupolasta številčnica z vintage logotipom znamke Mido je na voljo z intenzivno modro ali črno teksturo številčnice, brušeno v stilu sončnih žarkov, ki je v nasprotju s fasetiranimi kazalci ter rumenimi arabskimi številkami, ki so bile povzete po modelu Multifort Patrimony, predstavljenem leta 2019.

Kazalci in indikatorji ur so obdelani z izboljšanim premazom Super-LumiNova, s čemer so bolje berljivi v slabših svetlobnih pogojih. Minutna steza ob robu številčnice prispeva k natančnemu odčitku časa, medtem ko se za popolnost prikaže datum v obrobljeni pravokotni odprtini ob 6. uri.

Skozi hrbtno stran ohišja lahko opazujemo delovanje avtomatskega mehanizma, kaliber 80 (na osnovi ETA C07.621), ki deluje s frekvenco 3 Hz ter posledično nudi do 80 ur rezerve energije navitja. Poleg tega nudi izjemno natančnost in zanesljivost zahvaljujoč ”hišni” vzmeti Nivachron, katera bistveno zmanjša vpliv magnetnih polj in nudi odlično odpornost na udarce. Za piko na i je rotor mehanizhma okrašen s Côtes de Genève ter ima vgraviran z logotip blagovne znamke Mido.

Ušesa ohišja so zasnovana po vintage modelu Midove dediščine, in se raztezajo do satenaste zapestnice s poliranimi sredinskimi členi ter stranicami. Zapestnico zaključuje varnostna zaponka v obliki metulja, za nameček pa je ohišje opremljeno s sistemom za hitro menjavo paščkov.

Novi Mido Multifort Powerwind z modro (ref. M040.407.11.047.00) ali črno (ref. M040.407.11.057.00) številčnico se ceni na 970 evrov, kmalu pa ga boste lahko pobližje spoznali v butikih Slowatch po Sloveniji.

Omega Seamaster Diver 300M Summer Blue
21030422003003
6.400 evrov

Bondov Seamaster v čast tri četrt stoletnemu jubileju ikonične potapljaške ure. Častna izdaja Summer Blue ima enake specifikacije, kar pomeni, da kovinsko ohišje v premer meri 42 mm, ter da ima časomer vso potrebno tehnologijo za vaše oceanske potope. Slednje je moč odmeriti s keramično luneto.

Avtomatski koaksialni mehanizem je kronometrično certificiran s strani METAS, obenem pa je odporen na magnetna polja, ki dosežejo 15.000 gausov. Navijalni rotor deluje v obe smeri, medtem ko vzmet hrani do 55 ur rezerve navitja. Omega Seamaster Diver 300M v poletno modrem odtenku je na voljo v kombinaciji s kovinsko zapestnico ali s sovpadajočim paščkom iz kavčuka.

Tag Heuer Carrera Chronosprint x Porsche
CBS2011.FC6529
9.450 evrov

Ura temelji na dizajnu Tag Heuer “glassbox” z ohišjem velikosti 42 mm x 14,9 mm in kupolastim safirnim steklom z dvojno antirefleksno obdelavo, ki omogoča boljše branje sledi na robu številčnice pod katerim koli kotom. Ura je na voljo v 18-karatnem rožnatem zlatu z bež številčnico ali v jeklu s posrebreno številčnico. Obe imata z rodijem prevlečene urne in minutne kazalce, medtem ko se indeksi ter kronografski kazalec ujemajo z odtenkom ohišja. Podštevilčnice prikazujejo tekoče sekunde, 30-minutni števec kronografa in 12-urni števec za kronograf. Dotični model nima tahimetra, saj je ta mehanizem nekoliko drugačen – Chronosprint.

Od 0 do 100 km/h pospeši v 9,1 sekunde – čakaj, kaj? To je pospešek prvotnega modela Porsche 911. In v čast temu je prvih 9,1 sekunde na prirobnici označeno z rdečo črto. Toda, čemu je potem črta na številčnici povlečena do 20 sekund? To je zato, ker novi mehanizem, kaliber TH20-08, nudi poseben trik. Namreč, ročico kronografa poganja tako, da pospešuje kot avtomobilski merilnik hitrosti.

Kaj to pomeni? Preprosto povedano, ko zaženete kronograf, bo ta deloval zelo hitro in v 9,1 sekunde pokril približno tretjino številčnice (približno 0-20 sekund običajne 60-sekundne številčnice). Za tem se ročica kronografa med kroženjem po preostalih dveh tretinah številčnice dejansko upočasnjuje in postaja vse počasnejša, dokler ne doseže vrha številčnice ter se znova začne vrteti s pospešeno hitrostjo oziroma pospeškom originalnega modela 911. Sprašujete, zakaj so pri Tag-u to naredili in kakšen je namen? Predpostavljam, da zato, ker lahko in z igro mehanike nekako pokažejo to romanco do avtomobilske ikone.

Večino zdaj verjeno najbolj zanima cena. Ljubitelji Porscheja, pripravite denarnice, saj nova izdaja stane 9.450 evrov, če se odločite za izdajo iz nerjavečega jekla oziroma 23.000 evrov v primeru ohišja iz 18k rožnatega zlata.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

7 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button