TestiUre

Luminox Automatic Sports Timer (XS.0937)

Ura, ki si jo nadane tudi Bear Grylls za svoje podvige.

Čar zapestnih ur je v tem, da so v svoji osnovi tako ekstremno enostavne, a kot skupek je ura zares kompleksen proizvod. V svoji biti prikazuje čas, a v svoji namembnosti je povsem nekaj drugega. Je vaše ogledalo, je (lahko) kazalnik vašega počutja, je neprecenljiva dragocenost, ki prehaja iz generacije v generacijo in še vedno deluje! Seveda, lahko ste, tako kot tudi pri obutvi, izjemno pragmatični in pač nosite zgolj eno uro – za vse priložnosti.

Luminox Automatic Sports Timer. Da gre za uro za prave moške govori že škatla.

Ampak lahko ste avanturist. Tokrat smo na preizkus dobili uro Luminox Automatic Sports Timer, ki jo v Sloveniji zastopa podjetje Dynamic Trade. V tem trenutku še nekoliko manj poznana urarska manufaktura si je za svoj obraz vzela Beara Gryllsa. Saj veste. Tistega samorastnika, ki se ponoči zavleče v mrtvo kamelo, plava po zaledenelih, z rokami lovi ribe in nasploh išče rešitve iz bolj ali manj nemogočih situacij.

Še vedno se nasmehnem oglasom, ki kujejo v zvezde dolgo avtonomijo pametnih ur. Pa pričnejo, da zdrži tri tedne, pa pet dni z GPS-om, ki le občasno oddaja signal, ampak če stalno uporabljate funkcijo sledenja bo ura delovala le še dober dan. Juhej! Da ne naštevam še vseh ostalih „disclaimerjev“ (tipa temperature, vlage …), ki delovanje pametne ure še izdatno skrčijo. No, z avtomatsko ročno uro odpadejo vse te težave.

Dno je transparentno.

In če se vrnemo nazaj k Luminoxu in Bearu. Luminox je predstavil svoj vrh ponudbe, ki se skriva za oznako XS.0937. Ura je izdelana iz jekla (316L) in bo po godu moškim, ki prisegajo na bolj robat videz, a še vedno ne izstopa toliko, da ne bi uspela biti edina ura v vaši omari. V našem primeru je šlo za samodejno navijanje, ki jo poganja mehanizem Sellita SW 220-1. Številčnica je v moderni zeleni barvi, kar pa je verjetno edini pomislek, če boste želeli v omari imeti zgolj eno uro. V tem primeru je verjetno bolje, da usmerite pogled k modri, še raje pa k črni številčnici, ki bo nevpadljivo pristajala domala k vsaki opravi.

Luminox Automatic Sports Timer v všečni zeleni barvi.

A pravi ljubitelj ur bo zagotovo posegel po urah za različne priložnosti. Takšne ure ne boste vzeli na kraljev sprejem, še manj pa se boste z njo lotili urejanja domače okolice s polavtomatskim orodjem (op. a. krampom). Saj ne, da ne bi zmogla, ampak naj ura ostane tudi vašim potomcem, ki bodo lahko občudovali urarske trende preteklih generacij. Zagotovo bo lastnik težko ponosen na „predajo“, če pa bo ura vsa pobuškana.

Luminox Automatic Sport Timer sodi v t. i. „sweet spot“ ur, saj namreč meri 42 milimetrov. To je dovolj, da na moških z bolj damskimi zapestji ne izpade kot vekarica, prav tako pa tudi pri tistih, ki imajo bolj konkretna zapestja, ne bo izgledala kot zapestnica. Preizkušani Luminox se lahko pohvali še s safirnim steklom, transparentnim dnom, ratacijsko luneto z njo pa boste lahko „tauhali“ do 200 metrov. Eden večjih atributov Luminoxa Automatic Sport Timerja je, kot pove ime proizvajalca, njegova luminiscenca. Ta je zares impresivna, kar bo bistveno bolje razloženo na slikah, kot bi lahko to ubesedili.

Luminox. Luminacija. Slika pove več kot 1000 besed.

Luminox je švicarski izdelovalec ur, čigar usmerjenost stremi na moško stran. Tisto … bolj možato. V njihovem naboru boste našli predvsem diverje, ure s kompasi, športne ure. Torej, če vas trenutne smernice še niso povsem poženščile, potem je Luminox zagotovo ura, ki ji namenite vsaj nekaj pozornosti. Mi smo se je lotili precej previdno, na koncu pa nas je zagotovo prepričala. Glede na to, da je testni primerek Luminox Automatic Sport Timer s 1.445 evri pozicioniran najvišje v naboru njihovih ur, smo prepričani, da bo verjetno vsak našel nekaj za svoj okus … in žep, če v vas tli vsaj kanček duha Beara Gryllsa.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Luminox Automatic Sports Timer (XS.0937)

Ohišje 42 mm premer; 13 mm višina, kovinsko ohišje, polirano in brušeno; masa ohišja skupaj z zapestnico 185 g; 200 m vodotesnost
Številčnica Zelena tekstura številčnice, svetlo zelena luminiscenca z  indikatorjev ur, lunete ter urnega kazalca, medtem ko je oranžna rezervirana za minutni kazalec in označbo 12. ure; prikaz datuma ob 3. uri
Mehanizem Avtomatski mehanizem Sellita, kaliber SW220-1; zaloga energije navitja znaša 38 ur
Pas Brušena kovinska zapestnica s tremi členi, z možnostjo finega podaljška v varnostni zaponki z logotipom; širina 24 mm
Referenčna številka XS.0937
Cena 1.445 €

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button