NoviceUre

Kalifornijska številčnica za Alpiner Extreme Automatic

Alpina predstavlja številčnico s kombinacijo rimskih in arabskih številk.

Številčnica nove ure Alpina Alpiner Extreme Automatic se ponaša s privlačno kalifornijsko številčnico.

Kalifornijske številčnice so bile prvotno zasnovane zato, da so preprečevale zmotljivost pri odčitavanju časa, zakar vsebujejo kombinacijo arabskih ter rimskih številk. Rolexove in Paneraijeve ure s konca tridesetih in začetka štiridesetih let prejšnjega stoletja so bile prve, ki so uporabljale številčnice takšnega tipa.

Splošna formula je, da zgornji indeksi predstavljajo rimske številke (X, XII, I in II), številke od 4 do 8 so arabske, številke 3, 6 in 9 so vodoravne črte, indeks ob 12. uri pa je obrnjen trikotnik. Razlog za to nenavadno konfiguracijo je v zagotavljanju, da je vsaka številka kristalno jasna ter je ni mogoče zamenjati z nobeno drugo.

V bolj tradicionalnih oblikah je bila številka 4 na primer prikazana kot IIII ali IV, številka 6 se je lahko prebrala kot 9, številka 12 pa je bila pogosto nadomeščena z logotipom blagovne znamke. Čeprav se o izvoru imena “California” še vedno razplamtevajo vroče razprave, se je ime med zbiratelji ur uveljavilo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in se uporablja za opisovanje ur z mešanico rimskih in arabskih številk.

Piko na i predstavljenega modela definira mat črna številčnica z gradientno podlago, medtem ko so preostali elementi dodobra podobni izdaji, ki smo jo nedavno preizkusili.

Še cena. Alpina Alpiner Extreme Automatic California Dial je na voljo pri pooblaščenih trgovcih ter spletni trgovini manufakture za 1.595 evrov.

Rocco
foto: Alpina

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button