TestiUre

Glashütte Original Senator Excellence Panorama Date Moon Phase

Pred časom mi je dober znanec, ki živi od prodaje ur, razkazoval svojo ponudbo. V njej so prevladovali Rolexi, po katerih je toliko povpraševanja, da se ljudje skorajda stepejo, ko da oglas na Chrono24. Nato pa še nekaj Rolexov, katerim za povrh je prinesel še par Rolexov.

Seveda sva s kolegom iz uredništva cedila sline, nato pa je od nekod privlekel škatlo z nekoliko bolj specifičnimi urami in med njimi je obema padlo oko na eleganten, pri nas zelo redko viden časomer nemške manufakture Glashütte Original. Njegov komentar: »Tole je The Ura, ampak kaj, ko je nihče noče!«

Glashütte Original Senator Excellence Panorama Date Moon Phase: Ura, ki svojo vrednost pokaže na hrbtni strani. Verjetno eden najbolj dodelanih mehanizmov. Zaloga energije za osupljivih 100 ur!

Kakšnega pol leta za zgoraj omenjeno izkušnjo je v uredništvo na test prišla ravno ura, ki jo nihče noče, in sicer Glashütte Original Senator Excellence Panorama Date Moon Phase. Ko sem se peljal v uredništvo, da vzamem uro na 10 dni trajajoči zmenek, sem imel mešane občutke. Po eni strani so mi v ušesih odzvanjale besede »The Ura« po drugi pa »katero nihče noče«. Torej dve povsem nasprotujoči si trditvi, ki jih racionalno težko samemu sebi pojasniš.

Prvi vtis, ko sem si na roko nadel omenjenega Senatorja je bil nekoliko medel. Lepa elegantna ura, ki z ničemer ne izstopa. Ura, katero si nadeneš na gmašni gvant, morda tudi kak smart casual outfit, ni pa se mi zdela to ura, s katero bi se lahko družil sleherni dan. Že po kakšnih 15 minutah pogledovanja – nikoli ne glejte na uro, da bi izvedeli koliko je čas, glejte le uro – pa sem začel opazovati številne navdušujoče detajle.

Glashütte Original Senator Excellence Panorama Date Moon Phase. Posvečenost detajlom! Fotografija je bila narejena s Xiaomi 11T pro! Makro način

Številčnica, recimo, je prava mojstrovina kombinacije minimalizma, katerega potencialno monotonost lepo razbijata komplikacija lunine mene in njej diametralno nasprotno umeščen precej velik panoramski prikaz datuma. »Panoramski« pomeni, da ima ura dva diska, ki delujeta neodvisno. Eden premika datumske desetice, drugi enice. Redko videno in zagotovo ni narejeno z namenom zniževanja stroškov.

Še večje veselje se pojavi, ko uro obrnem okrog in se zagledam v transparentno dno in mehanizem pod njim (če ste kdaj gledali kateregakoli Rolexa od spodaj veste o čem govorim – pozor ironija!). Kakšna ljubezen do detajlov.

Brezčasna eleganca

Vidi se, da gre za uro t. i. visoke umetnosti urarstva (Haute horology), kjer se ura lahko brez kakršnegakoli zardevanja druži z velikani urarske industrije kot so Lange, Audemars Piguet, Patek Philippe in Vacheron Constantin.

Sicer pa se Senator Excellence Panorama Date Moon Phase zelo lepo nosi. Rad imam večje ure. Takšne s prezenco. Če je premer ohišja 40 milimetrov za moj okus minimum za elegantno uro in 44 mm maksimum, je Senator s svojimi 42 mm premera in zelo rokavom prijazno debelino 12,2 mm ravno v sladki sredini (sweet spot). Omenjenih 42 mm pa se tudi ni treba ustrašiti, saj jih ura dobro skriva, zavoljo lepo zaključenih ušes (lugsov žargonsko). Preden sem se poglobil v karakteristike ure sem bil celo prepričan, da je ura premera 40 mm.

Ura za moške, ne dečke!

Glashütte Original je znamka, kateri svet urarskih poznavalcev priznava, da je verjetno najcenejša, a zato nič slabša, vstopnica v prej omenjeni svet visoke umetnosti urarstva. Senator Excellence Panorama Date Moon Phase predstavlja zelo dobro izbiro za elegantno uro, ki se ne ustraši tudi nekoliko bolj smart casual oprave. Kar blizu The Uri, torej.

Sedaj pa samo še odgovor na vprašanje zakaj je nihče noče? Ker je skoraj nihče ne pozna! To pa zaradi praktično neobstoječega marketinga. Medtem ko velike urarske blagovne znamke, ki na letni ravni proizvajajo stotisoče ur, mečejo milijone v oglaševanje in ambasadorje znamke, Glashütte Original proizvede približno 10.000 ur na leto. Denar raje porabijo za razvoj izjemnih “in-house” mehanizmov. Pametno? Na to vprašanje naj si odgovori vsak sam, po drugi strani pa se ponuja večna dilema – blagovna znamka, ki jo prepozna “vsak”, ali blagovna znamka, ki jo prepoznajo zgolj poznavalci in vam ponavadi kar stisnejo roko za čudovit urarski presežek …

Urni Škrat
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Glashütte Original Senator Excellence Panorama Date Moon Phase

Ohišje 42 mm premer; 12,20 mm višina, kovinsko ohišje – brušeno, polirano; 50 m vodotesnost
Številčnica Lakirano bela številčnica, prikaz datuma ob 4. uri – Panorama Date
Mehanizem Hišni avtomatski mehanizem Calibre 36-04; 28.800 alternanc na uro / 4 Hz; zaloga energije 100 ur; skeletni rotor avtomatskega mehanizma narejen iz 21 karatnega zlata z dvojnim G simbolom
Pas Rjavi usnjeni pašček Louisiana Alligator nubuk s kovinsko zaponko v obliki metulja; širina 21 mm
Referenčna številka 1-36-04-05-02-31
Cena 10.500 €

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button