UreZanimivosti

Breitling Navitimer letos praznuje 70. obletnico

V letu 2022 mineva 70. let, odkar je Breitling skoval partnerstvo z AOPA ter skonstruiral ikoničnega Navitimerja.

Leta 1952 je Willy Breitling razvil zapestni instrument, ki bi pilotom omogočil izvajanje vseh potrebnih izračunov letenja.

Dve leti pozneje je Združenje lastnikov in pilotov letal (AOPA – Aircraft Owners and Pilots Association) izbralo njegov dizajn za svojo uradno uro. Njuno partnerstvo je pripeljalo do ustvarjanja ene najbolj prepoznavnih ur vseh časov – Navitimer – katere prvotna izdaja je ob 12. uri ponosno nosila logotip organizacije AOPA.

Odnos med Breitlingom in združenjem AOPA se je začel pred skoraj 70 leti, ko je Willy Breitling razvil nov koncept kronografa za člane združenja. Takrat je bila AOPA (in ostaja) največji pilotski klub na svetu, ki je v svoje vrste štel skoraj vsakega ameriškega letalca.

Williyjeva zasnova je bil inovativen instrument za zapestno nošnjo, ki bi pilotom omogočil izvajanje takšnih naprednih izračunov letenja, kot so povprečna hitrost, prevožena razdalja, poraba goriva in hitrost vzpenjanja. Ta zgodnji odgovor na vgrajeni računalnik je bil dosežen z vključitvijo Breitlingovega patentiranega krožnega drsnega vodila na vrtečo se luneto ure. Ime “Navitimer” je bilo pametno izpeljano iz kombinacije besed navigacija in časomer. Ko so jo leta 1954 predstavili članom AOPA, je ura takoj požela velik uspeh.

Ta prvi Navitimer, “popolnoma zasnovan in izdelan v skladu s specifikacijami AOPA”, nikjer na številčnici ni vseboval Breitlingovega imena ali logotipa. Namesto tega je bil logotip AOPA na vidnem mestu ob 12. uri.

V petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja je bil Navitimer še naprej izbrana ura za vojaške in civilne pilote. Astronavt Scott Carpenter naj bi leta 1962 v vesolju celo nosil posebej modificiran Navitimer.

Brezkompromisen slog in funkcionalnost Navitimerja pa ni pritegnila zgolj letalcev. Ko je ura z nepodpisano različico logotipa AOPA prišla na trg leta 1955, je našla oboževalce med slavnimi osebnostmi tedanjega časa, vključno z Milesom Davisom, Sergejem Gainsbourgom in prvakoma formule 1 Jimom Clarkom in Grahamom Hillom.

Danes so nekateri najbolj iskani zbirateljski kosi ravno te vintage iteracije in omejene izdaje, ki prikazujejo logotip združenja. Nekdanja “uradna ura AOPA” je postala kulturni fenomen in njen izvor bo še naprej močno vplival na prihodnost Navitimerja.

Rocco
foto: Breitling

 

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button