NoviceUre

Breguet Type 20 in Type XX

Vrnitev ikoničnih pilotskih kronografov z bogato dediščino.

O znamki Breguet se danes zelo poredko piše, čeprav je njen ustanovitelj zaslužen za številne urarske inovacije. Še manj pa je znano to, da je Abrahamov brat, Louis Charles Breguet bil konstruktor letal. Ta je izdeloval tudi za vojsko, medtem ko je Abrahamu omogočil širitev posla z implementacijo ur v letala ter na zapestja pilotov.

Na ta način se je rodila ena bolj markantnih pilotskih ur – tip 20, katerega zdaj blagovna znamka ponovno obuja v dveh interpretacijah. Razlika med Type 20 in Type XX je ta, da je dvajsetica napisana z arabskimi številkami vojaška izdaja (z brizgalnimi kazalci in mint zelenim lumom) ter dvajsetica z rimskimi civilna (z alfa kazalci in kremasto rumenim lumom).

Obe zapestni uri imata jekleno ohišje z merami 42 mm x 14,1 mm in z dvosmerno vrtljivo luneto. Razlika je le ta, da je pri vojaškem modelu popolnoma ”gola”, medtem ko pri civilnem ponuja 24-urno skalo kot možnost preračuna drugega časovnega pasa.

Tip 20 in tip XX imata nov avtomatski mehanizem, kaliber 728 za civilno različico in kaliber 7281 za vojaško različico. Vsak mehanizem ima stebričasto kolo, navpično sklopko, deluje s frekvenco 5 Hz in ponuja kronografsko funkcijo flyback ter 60-urno rezervo energije navitja.

Zakaj dva različna kalibra? Razlika je v postavitvi številčnice in v tem, kako uporabna bi bila v vojaških ali civilnih aplikacijah. Pri vojaški različici sta samo dva registra, s 30-minutnim seštevalnikom ob 3. uri, zdaj večjim od 60-sekundnega seštevalnika ob 9. uri. Civilna različica se ponaša s tremi registri oziroma podštevilčnicami in sicer s 15-minutnim števcem ob 3. uri, 12-urni seštevalnik ob 6. uri in tekoče sekunde ob 9. uri. V obeh primerih zasnove številčnice, bi-compax ali tri-compax, se datumsko okence nahaja ob poziciji 4:30, kjer je simpatično dodan še zapis ”Swiss made”.

Breguet za eno ali drugo varianto zahteva vsaj 19 tisočakov. Več informacij o posameznem modelu in nakupu lahko dobite v butiku Slowatch 1991 na Čopovi ulici v Ljubljani.

Rocco
foto: Breguet

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button