NoviceUre

Blancpain Villeret s tradicionalnim kitajskim koledarjem

Kompleksna ura, ki združuje elemente gregorijanskega in kitajskega koledarja

Kitajsko novo leto se začenja 12. februarja in prinaša obdobje kovinskega vola. Blancpain je v ta namen izdal mojstrovino urološke zapletenosti, ki združuje oznake kitajskega koledarja z elementi iz gregorijanskega koledarja.

Eminentna ročna ura se ponaša z elegantno belo številčnico Grand Feu. Na številčnici Blancpain združuje najboljše iz dveh svetov v najbolj zapleteni in popolni koledarski uri, posvečeni kitajskemu novemu letu.

Gregorijanski koledar temelji na sončnem dnevu, medtem ko je tradicionalni kitajski koledar lunisolarni, saj je odvisen gibanja Lune in Sonca. Čeprav se gregorijanski koledar uporablja za civilne namene, se kitajski koledar še vedno uporablja za usmerjanje kmetijske proizvodnje ter določanja sezonskih praznikov, kot je kitajsko novo leto.

Glavni trik lunosolarnega koledarja je razlika med številom dni v sončnem letu (365,2) in luninim letom, ki lahko traja 353, 354 ali 355 dni. Za uskladitev lunin in sončnih let koledar dodaja dodaten mesec, znan tudi kot interkalarni mesec.

Kljub količini informacij na številčnici Grand Feu, ta ohranja prijetno simetrijo. Oznake časa so rimske številke iz belega ali rdečega zlata, kot sta to tudi urni in minutni kazalec v obliki žajbljevih listov. Gregorijanski datum je nameščen na obrobju številčnice ter označen z modro-jekleno serpentinsko roko (datum kazalca), medtem ko so tradicionalne lunine mene postavljene v odprtino nad 6. uro.

Elementi iz lunosolarnega kitajskega koledarja se začnejo z upodobitvijo vola v majhni odprtini ob 12. uri. Vseh dvanajst živali (imenovanih tudi 12 zemeljskih vej) v kitajskem zodiaku je predstavljenih na disku, ki ga lahko ročno nastavite s krono, da sovpada z ustrezno živaljo.

Pod volom je majhen števec, ki prikazuje cifre in simbole v 24-urnem ciklu dvojnih ur in je označen z majhno srebrno ali zlato roko. Pod-številčnica ob 9. uri vsebuje lunarne mesece kitajskega koledarja in temelji na kratki roki iz modrega jekla.

Napis na obrobju tega števca označuje lunine dni in uporablja daljšo roko iz modrega jekla, medtem ko majhna krožna odprtina na tem števcu postane rdeča, ko ima leto 13. ali interkalarni mesec. Ob tretji uri je tretja krožnica, ki prikazuje pet elementov (les, zemlja, ogenj, voda in kovina) ter deset nebesnih stebel v desetletnem ciklu z jin in jang v središču.

Kot si lahko predstavljate, je bilo usklajevanje vseh teh elementov za Blancpainove izdelovalce ur izjemen izziv, kar priča pet let razvoja. Znotraj 45-milimetrskega ohišja Villeret iz platine ali rdečega zlata je avtomatski kaliber 3638 s fenomenalno 7-dnevno (168-urno) zalogo moči.

Gibanje je sestavljeno iz 464 komponent, ima frekvenco 4 Hz in je opremljeno s silicijevo vzmetjo za uravnoteženje. Hrbtišče iz safirnega kristala razkriva velik rotor iz belega zlata, vgraviran z likom vola, okrašen s svetlo roza madagaskarskim rubinom, izrezanim s kabošonom, skupaj z rafinirano dekoracijo Côtes de Genève (ročno gravirane okrasne vzporedne črte v obliki valov).

Platinasta različica tradicionalnega kitajskega koledarja je omejena na 50 kosov. Druga različica iz rdečega zlata pa ni številčno omejena. Cena ure še zaenkrat ni razkrita, pričakujemo se, da bo znašala okoli 80.000 evrov.

Rocco
foto: Blancpain

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button