E-MobilnostMotocikliNa kolesihTesti

Xiaomi Mi Electric Scooter 3

V zadnjih letih človeštvo na vse pretege želi rešiti problematiko mobilnosti. Vsesplošna elektrifikacija voznega parka ne pride v poštev, saj je poanta mobilnosti v premikanju, katero pa je na cestišču vse počasnejše iz leta v leto, gledano statistično. Kaj nam torej preostane?

Odgovor je v razpršenosti. Od uporabe energentov do oblik prevoza. Tukaj imam v mislih predvsem širok nabor možnosti, ki je še kako na kožo pisan prebivalcem mest – večjih ali manjših. Recimo temu, voznikom ali dnevnim migrantom, ki v lokalnem območju prevozijo med 5 in 15 kilometrov. Mnogim se razni ”hoverboardi” zdijo vesoljski, kar tudi so, še bolj pa (ni)so (ne)praktični in (ne)varni. Električna kolesa predstavljajo drugo skrajnost, saj so zajetna naložba, ki je tatovom vse bolj mikavna, obenem pa precej nepraktična za vsakodnevno uporabo, v kolikor ne živite v hiši oziroma nimate na delovnem mestu varovane kolesarnice.

Preostane nam še preprosta skirca/skiro/poganjalček/igrača, ki smo jo skorajdane vsi enkrat poganjali. Za zabavo. Elektrifikacija je temu prevoznemu sredstvu tekom let prinesla nove razsežnosti uporabe. Električni skiroji so preplavili svetovna mesta, možnost najema se je ponujala za slehernim vogalom (v Berlinu dobesedno), mladina pa je z njimi obujala spomine na otroštvo med preganjanjem po soseski.

A k temu vrvežu so se pridružili tudi odrasli, saj so v elektrificirani igrači iz otroštva, prepoznali potencial za zmanjšanje stroškov, kakor prihranek časa. Zapriseženi posamezniki so šli celo tako daleč, da so se odpovedali svojemu avtomobilu. No, to je trajnostna mobilnost, da imajo vsi nekaj od tega, še glavni akter – planet Zemlja. Skratka, če želite stopiti ta vlak, ki drvi k boljšemu jutri, potem vam predstavljam odličnega kandidata, s katerim sem preživel kar nekaj barvitih jesenskih tednov.

Električni skiro Xiaomi Mi Electric Scooter 3 je eden bolj simpatičnih primerkov na dveh kolesih. Proizvajalec že kar nekaj let izdeluje skiroje, zato ne preseneča, da tretja generacija nastopa z všečnim videzom in prepričljivim drobovjem. Robustni, grafitno siv okvir je izdelan iz trdne letalske aluminijeve zlitine serije 6, ki doprinese k kompaktnemu občutku med vožnjo. K udobju le-te pripomore stojno mesto odmerjeno za večja stopala in raznorazna obuvala ter 8,5 palčne pnevmatike z zračnico, ki pa znajo malce zagreniti življenje v primeru predrtja.

A na zalogo se ni vredno ”sekirati”. Tisto, kar mora bodoči lastnik vedeti oziroma ga najverjetneje zanima so sledeče številke. Domet, čas polnjenja in cena skiroja. Do 30 kilometrov, 5,5 ure in 469 evrov. Ampak, to niso številke, ki so me najbolj presenetile. Ali ste vedeli, da Xiaomi Mi Electric Scooter 3 za zaviranje s 25 km/h do popolne ustavitve potrebuje zgolj 4 metre?

Učinkovito zaustavitev omogoča zadnja kolutna zavora z dvema ploščicama, ki ob tem nudi še večjo stabilnost in ima hitrejši odziv. Tretja generacija skiroja ponuja še izboljšan sistem za rekuperacijo kinetične energije (KERS) pri čemer le-to pridobljeno pri zaviranju pretvori v uporabno energijo za nadaljnje izboljšanje dosega vožnje. Stopnjo rekuperacije oziroma energijske učinkovitosti je mogoče prilagoditi preko aplikacije Mi Home, kjer so na voljo 3. stopnje. Vožnja z najmočnejšo različico je z malce predvidevanja lahko sila preprosta, saj boste le redko posegli po zavorni ročici. Podobno kot pri modernih električnih avtomobilih.

Prav tako pa lahko s 3-stopnjami prilagodite hitrost vožnje lastnim potrebam. Preprosto z dvakratnim pritiskom na gumb za vklop preklopite v način “hoje”, katera omogoča hitrost od 0-5 km/h, v standardnem načinu “D” skiro drvi do hitrosti 20 km/h, s čemer porabi malenkost manj energije kot recimo v najhitrejšem programu “S – sport”, s katerim skiro doseže hitrost do 25 km/h.

V najhitrejšem programu se prebudi elektromotor z izhodno močjo 600 W, saj s pritiskom na ročico ”plina” aktiviramo uren pospešek z mesta vse tja do elektronsko omejene hitrost 25 km/h. Še vedno v varnem območju, znotraj obvladljivega, a razlika se pri vmesnih pospeševanjih občuti, napram vožnji in pospeškom v programu ”D”. Pod nogami se nahaja litijeva baterija s kapaciteto 7650mAh, kar zapisano z drugimi besedami je 1,5-krat kapaciteta baterije pametnega telefona Xiaomi 11T Pro, in zagotavlja po specifikacijah avtonomijo do 30 prevoženih kilometrov. V praksi so številke malce nižje, saj smo največ prevozili 20 kilometrov z napolnjeno baterijo v jesenskih dneh (ostal je še kakšen procent baterije). Čeprav se 20 kilometrov v avtomobilskem žargonu ne bere veliko, preneseno na mapo Ljubljane pomeni prevoziti diagonalo v obe smeri – od Aleje do E. Leclerca, ali od Dolgega mostu do Atlantisa.

V dobrobit skiroja priča čas polnjena, ki znaša 5,5 h od 0- do 100-odstotkov. Posledično ga preprosto dopolnite čez noč ali kar v službi, če bi se slučajno odločili za premagovanje daljših relacij. Še to, zelo priročno je shranjevanje in hitro zlaganje skiroja v 3 korakih. Tako si z lahkoto zagotovi prostor v manjšem stanovanju, službeni pisarni ali prtljažniku vozila. Tehtnica pokaže 13,2 kg, kar je sicer že peresno lahko glede na predhodnike, a masi pod 10 kg bi bila hvaležna tudi kakšna damska ročica.

Še nekaj bi skoraj pozabil omeniti, stvar za tehnomanijake. In sicer za boljšo vizualno izkušnjo je Xiaomi Mi Electric Scooter 3 opremljen z večnamenskim LED zaslonom, kateri omogoča vpogled v realne podatke kot so hitrost, izbrani način vožnje, status baterije in druge uporabne informacij o sami vožnji. Poleg omenjenega vam pametna Mi Home aplikacija prinaša še več funkcij in informacij, s katerimi omogoča analizo statističnih in tehničnih podatkov, kot so celokupno prevoženi kilometri, dnevni kilometri, stanje baterije, okviren domet, temperatura okolice, temperatura baterije, nezaželene težave vašega skiroja … skratka mnogo številk, ki bi jih bilo v bodoče smiselno povezati v algoritme ter prikazati na zabaven, animiran način, kot to počno avtomobilski proizvajalci.

Elektrifikacija skiroja je ena redkih kreacij človeka, ki je prinesla več dobrega kot slabega. Že res, da so mladci pred leti skiroje med divjimi nočni metali v reke in jih krivili v nove dimenzije, a stanje je postalo sprejemljivo. Električni skiro se je dobro zasidral v družbo in mobilnost. Z razvojem in trudom proizvajalcev, se v naslednjih letih resnično nadejamo izdelkov, ki ne bodo namenjeni zgolj zabavi ali popoldanskemu skoku v mesto, ampak bodo konkretno zaorali v trdne temelje vsakodnevnega transporta na štirih kolesih.

Rocco
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ kompaktna zasnova z enostavnim zlaganjem
+ udobna vožnja (zračnica)
+ zmogljivost elektromotorja
+ soliden domet med 16 in 20 kilometri
+ nastavljiv sistem rekuperacije s 3. stopnjami – KERS
+ aplikacija s številnimi infomacijami

GRAJAMO
– niti ni minus, ampak v bodoče bi lahko imeli skiroji še kakšen kilogram manj
– kljub solidni avtonomiji, bi lahko tovarniški podatek bolj sovpadal z realnimi številkami
– nasvet: razpoložljive podatke v aplikaciji povezati v zanimive grafične prikaze – praksa avto industrije.

Povezani članki

6 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button