E-MobilnostMotocikliNa kolesihTesti

Ducati Pro III (dolgi test – 1. del)

Električna trilogija se je pričela! Je to res najboljši električni skiro? Hmmmmmm

“Ti, Janez, je že prišel skiro?” No, tako je nesrečni Janez (vodja salona Ducati v AS Domžalah) moral poslušati večkrat tedensko moja vprašanja o tem, ali je že prišel najnovejši Ducatijev električar. Čeprav so moj puh pod nosom že davno zamenjale kocine, pri katerih brivnik kar zaječi preden se loti košnje, se moje otroško navdušenje pri nekaterih izdelkih nikakor ne poleže.

V resnici se niti ne spomnim, kdaj sem bil nazadnje tako evforičen nad čimer koli, pa se v našem uredništvu zvrsti nemalo gizmov, ki se jim posvetimo z zavihanimi rokavi in so nadvse kul. In če me boste vprašali, kaj me je s tem skirojem tako močno tangiralo, vam lahko odgovorim zgolj kot zaljubljena najstnica, ki zbira sličice Justina Bieberja, in sicer “ja pa tako, tako, tako je waaawww”.

Čeprav smo pri caranduser.com preizkusili že nekaj skirojev (Bird, Xiaomi …), je Ducati nekaj posebnega. Morda zaradi imena, a še bolj zaradi vseh novosti, ki so dodane Pro 3. In lahko mi verjamete, da sem ob klicu, da je električni skiro končno prispel, samo izpustil vse iz rok, se usedel v avtomobil in odhitel proti Trzinu. Kar malo me je imelo, da bi samo pograbil skiro in odšel, a vseeno je bilo modro poslušati nekaj koristnih nasvetov. In ker vam bomo Ducatija Pro 3 predstavili v treh nadaljevanjih, vam bomo tokrat predstavili predvsem ključne lastnosti.

UNBOXING

Velikost škatle je primerljiva z večino preostalih konkurentov, sestavljanje pa tudi ne terja kaj več kot namestitev krmila, povezovanja dveh kablov in vijačenja treh vijakov. A, če si niste predhodno ničesar prebrali o Ducatiju Pro 3 vožnja, kljub polni bateriji, še ne bo mogoča. Zakaj? Ob nakupu dobite dve NFC kartici, ki služita kot ključ za odklepanje skiroja, za to ju nikar ne izgubite. Skiro je sicer možnost zagnati še z Ducatijevo aplikacijo na pametnem telefonu, a vseeno je NFC ključek bistveno bolj priročna napravica.

 

Vsakič znova sem osupel, kako uspe Italijanom pričarati dizajnerske (brezčasne) presežke. Ducati Pro 3 je res pravi nastopač, ki nikoli ne ostane neopažen! Da zadeva izgleda še bolj kul (lahko tudi varno) ima Pro 3 umeščeno LED dnevno lučko, ki še dodatno kliče po zijalih.

Motor zmore 350 W moči, v samem vrhu pa je sposoben iz sebe iztisniti 515 W. V tem trenutku je Ducati Pro 3 eden redkih (mestnih) skirojev, ki je opremljen z diskastimi zavorami tako spredaj kot zadaj. Za pomoč pri doseganju 35-kilometrskega dosega mu pomaga KERS (Kinetic Energy Recovery System). Čeprav so Italijani sprva govorili o 50-kilometrskemu dosegu, so ga na koncu omejili na omenjeno število. V praksi boste lahko opravili med 25 in 28 kilometri, kar je več kot dovolj, da v prestolnici brez težav pridete z enega konca na drugega.

Nadvse všečen je 3,2-palčni osrednji zaslon, ki prikazuje hitrost, s sedmimi črticami opisuje stanje baterije, program vožnje (le-ti so štirje, in sicer hoja 6 km/h; eco 15 km/h; sport 20 km/h in sport+ 25 km/h), opozorilo za prižgano luč, skupno prevoženo pot in razdaljo, ki se ponastavi z vsakokratnim vklopom. Poleg zaslona je še USB-vtičnica, ki omogoča polnjenje drugih naprav, npr. mobilnega telefona ipd. Pro 3 bo potreboval 9 ur, da se bo njegova 13 Ah baterija napolnila do 100 odstotkov.

Kaj pa teža? Suha teža znaša 17,5 kilogramov, na njem pa se lahko prevaža homo sapiens do 100 kilogramov, ki pa bo zaradi 10-palčnih pnevmatik na moč okreten.

Toliko za prvič. Aha, še cena. 800 evrov. Veliko? Niti najmanj, a kot že rečeno, vtisi, vožnja, občutenja, rokovanje, strahovi … pridejo v kratkem.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

6 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button