AvtomobiliTesti

Toyota Corolla Cross 2.0 HSD AWD-i 5D E-CVT Executive Panoramic

Baby RAV4 PHEV

Japonska hibridna ofenziva še ne jenja, pri čemer se zdi, da so gospodje (in gospe) iz dežele vzhajajočega sonca v pravem času iz rokava potegnili novega prodajnega asa. Corolla je od leta 1974 številčno gledano najbolje prodajan avtomobil na našem planetu in ko pri Toyoti po dolgem času svetu predstavijo nov voz s to besedno osnovo, je jasno, da se pri tem ne šalijo. Spričo pravcate »SUV manije« na Starem kontinentu je naposled prišel čas, da tudi Corolla dobi svojo športno terensko različico. Spoznajte torej Corollo Cross.

Poslanstvo Corolle Cross je zapolnitev vrzeli, ki postoji med stilskim modelom C-HR, ki je v izrazito posodobljeni obliki uzrl svet TUKAJ, in družinsko ter praktično naravnanim RAV4, čeravno si s prvim deli temelje. Zatorej je bližje C-HR, le da ja znatno bolj praktična in prijaznejša do potnikov druge vrste saj jim nudi širši pogled na svet izven vozila. Kot nepoboljšljiv firbec »drugega mnenja« slednjega pri novitetah na trgu občasno ošvrknem, zgolj da preverim občutja kolegov piscev. Resda so njihova mnenja povečini tehnično sterilna, se tu in tam pojavi izjema – in tokrat se je, na moje presenečenje v izrazito negativnem tonu. To je nadalje zgolj podžgalo moj interes po spoznavanju nove samurajke, kajti povsem neverjetno bi bilo, da bi Japonci omadeževali svoj sveti štirikolesni gral.

Obrnimo uvodni list pri videzu. Corolla Cross je kompaktne in malce oglate SUV oblike s samozavestno Toyotino masko vozila, nekako slično z RAV4 in po njem opazno vleče določene »ostre« oblikovne poteze, le zadek malce mlačno dopolni sicer resnično všečen videz. Avtomobil se bohoti v vsej sodobni asfaltno-terenski garderobi, pri čemer se navezujem na dodatne plastične obrobe kolotekov ter pragov in poudarjena oba odbijača. Tisto oglatost zgoraj so ji namenili zaradi prostorske praktičnosti, saj za razliko od C-HR potnikom druge vrste nudi odličen razgled na okolico. In verjemite, ob mladini na sopotniških sedežih je to zagotovo dragocenost.

Nedrja Corolle Cross so morda tisti vidik, ki se (pričakovano) najmanj razlikuje od preostalih članov japonske rodbine Toyota. Pri tem težko zapišem, da ambient prekipeva od prefinjenosti in prestiža, vendar temu tako ali tako ni namenjen. Za tovrstne zahtevneže poskrbi sestrski Lexus, medtem ko Toyota stavi na praktičnost, racionalen položaj stikal in v prvi vrsti trpežnost pri vsakodnevni tlaki. In ker je Corolla Cross s 414 litri nahrbtnika ter solidno odmerjenim prostorom za prav vse potnike družinsko uporaben voz, ji je večgeneracijsko udejstvovanje pisano na pločevino. Uporaba vmesnika, ki se prikazuje na osrednjem 12,3-palčnem zaslonu, ne bo odveč niti digitalno manj-pismenim uporabnikom, ki praviloma izhajajo iz starejše generacije kupcev. Zatorej bodo Corollo Cross poleg staršev v svoji garaži zagotovo parkirali tudi dedki in babice, ki bodo prešerne bolje na druženje odpeljali svoje vnučke.

Da bodo tja dospeli varno v praktično vseh razmerah bo poskrbel hibridni štirikolesni pogon naše testnice, ki služi predvsem kot podaljšek varnosti in ne omogoča resnejših terenskih podvigov. Tvorijo ga dvolitrski uživalec oktanov s 112 kW in dva e-motorja. Prvi s 83 kW dela družbo bencinarju na prvi osi, medtem ko drugi zmore le 31 kW in zgolj občasno dopolnjuje prvo dvojico ter posledično ne vpliva na sistemsko zmogljivost, ki znaša 145 kW oziroma bolj domačih 197 KM. Skoraj dvesto »konjev« v družinskem SUV-ju? To je že resno spogledovanje s športniki spodnjega srednjega razreda. Nikakor, Toyotin hibridni pogon je sicer dovolj uren za samozavestna prehitevanja, vendar mu dinamika ni povsem pogodu. Bistveno raje skoraj nezaznavno preklaplja med bencinom in elektriko ter na ta račun za dimenzijsko nič kaj skromen športni terenec pogoltnost zbije na povprečnih 5,2 litra. V primeru pretežno mestne vožnje in racionalnega predvidevanja prometa je lahko rezultat še za dodaten liter nižji. Upravljanje energije oziroma »energy management«, če ne skoparim z angleškimi izrazi, je na nivoju pogonsko sofisticirane Toyote RAV4 PHEV, kateri odo na to temo sem spisal na povezavi TUKAJ. In čemu torej še e-motor na zadnji osi? Ta poskrbi, da bo zadek sledil nosu tudi med odločnejšimi pospeševanji, predvsem pa bo zagotavljal še boljšo stabilnost vozila na spolzki podlagi. Ker mora biti podvozje kos vsej tej konjenici, je avtomobil tudi med hitrejšimi zavoji presenetljivo miren, zato čeprav skromen navor na zadnjem kolesnem paru zagotovo ne bo odveč.

Morda le in zgolj na blagajni, kjer znate ob strmi draginji vozil prenekateri malce vihati nosove. Testna Corolla Cross je na druženje zapeljala v praktično najbolj izpopolnjeni različici in v zameno za lastništvo zahteva visokih 44.600 evrov. Če ste se pripravljeni odreči dobremu usnjenemu oblazinjenju, električnemu manevriranju sedežev in prtljažnih vrat, audiofilskemu JBL ozvočenju ter nenazadnje tudi štirikolesnemu pogonu, boste ob enaki konjenici s ceno hitro prešli pod 40 tisočakov. Sicer pa ne gre pričakovati diskontnih cen za enega izmed najbolj prepričljivih vozil v svojem segmentu.

4 kulske

Fotrov kotiček

Japonci so zopet zadeli žebljico na glavico in kar najbolj širokemu spektru kupcev ponudili sila prepričljiv degustacijski meni z več hodi. Popularni in večuporabni SUV segment je prejel nadvse konkurenčnega člana, ki nudi varčen in sodoben pogon, zavidljivo bero elektronskih pomočnikov in je nenazadnje vsaj glede na teden dni izkustva dovolj kvalitetno grajen, da bo v celem kosu prekrmaril otroštvo vsaj ene če ne dveh generacij sodobne mladeži.

Redko kater avtomobil je mimoidoče in znance tako zelo zanimal kot testna Corolla Cross, pri čemer so vprašanja postavljali tako novopečeni starši kot generacija tik pred odhodom v pokoj. Če bi Japonci le nekoliko znižali začetno ceno 34-ih tisočakov za vstopni model, bi pred prodajnimi saloni verjetno beležili gnečo kot prodajalci telefonov ob izdaji nove generacije mobilnika z odgriznjenim jabolkom v logu.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Skoraj agresivna maska. Toyota izstopa iz cone udobja in izdeluje čedalje lepše štirikolesnike.
+ Prezenca je nastala, ko so v »blender« zlili dinamiko in uglajenost.
+ Bistveno bolj praktična kot C-HR.
+ Pogon je odziven, ko je potrebno samozavesten a pod črto ekonomičen.
+ Upravljanje energije pogona je na visokem nivoju.
+ Posledično je tudi poraba nizka.
+ Gumijasta podloga prtljažnika je skoraj obligatorna za vse ljubitelje narave.
+ Posodobljen multimedijski vmesnik je dobro napredoval.

GRAJAMO:
– Cenik je edina prava hiba Corolle Cross.
– Štirikolesni pogon bi lahko bil bolj zmogljiv.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.460 / 1.825 / 1.620
Medosna razdalja (mm) 2.640
Prostornina prtljažnika (l) 414 – 1.333
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.622 / 2.015
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.987
Največja sistemska moč pri vrt./min. 145 kW (197 Nm) pri 6.000
Največji sistemski navor pri vrt./min. 190 Nm med 4.400 in 5.200
Največja hitrost (km/h) 180
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7,6
Posoda za gorivo (l) 47
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,4
Poraba goriva na testu (l/100 km) 5,2
Emisije CO2 (g/km) 122
Cena osnovnega modela (v EUR) 44.600
Cena testnega modela (v EUR) 44.600
Uvoznik Toyota Adria d.o.o.
Spletna stran www.toyota.si

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

5 komentarjev

  1. Sem se vedno na dveh brezinah. Ali mi je vsec ali popolnoma ne. Verjetno je namenjen starejsim voznikom, kar je pa cisto okej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button