AvtomobilizemNovice

Drzna druga generacija Toyote C-HR

Toyotina prodajna uspešnica v drugo tudi kot priključni hibrid.

Toyota je z modelom C-HR na evropskih tleh zadela v polno, saj je kompaktni križanec dinamičnih potez postal prava prodajna uspešnica in na teh valovih želijo jadrati tudi z naslednjo generacijo, ki vse skupaj dviga na višjo raven. Ker so si pri japonskem velikanu zadali, da ne bodo več izdelovali dolgočasnih avtomobilov, predstavljajo precej drzno zasnovanega križanca, s katerim uvajajo več športnega duha.

Popolnoma novi Toyota C-HR nadgrajuje izstopajoče lastnosti svojega predhodnika z avantgardnim oblikovanjem, naprednimi tehnologijami in razponom hibridnih ter priključno-hibridnih pogonskih sklopov. Nov model je bil zasnovan po okusu evropskih kupcev, kar potrjuje zavezanost Toyote tej regiji. Na zunaj se novi C-HR se ponaša z izstopajočim oblikovanjem, ki tesno sledi smernicam koncepta. Profil spominjajoč na športne kupeje dopolnjujejo prepletajoče se oblike in skrite kljuke vrat, ki hkrati prispevajo k dinamičnem videzu ter aerodinamiki. Enaka miselnost se odraža tudi pri nastopaškem sprednjem odbijaču z gladkim območjem maske in večjim zadnjim krilcu. Tanka žarometa spominjata na novega Priusa, zadaj pa so namestili LED svetilni element razprostrt po celotni širini.

Pogled v notranjost novega C-HR razkriva pričakovano nadaljevanje atraktivne zasnove in izboljšano kakovost trajnostnih materialov. Večja je osredotočenost na voznika s skoraj ločenim kokpitom, katerega sestavljajo 12,3-palčni digitalni merilniki in 12,3-palčni osrednji zaslon na dotik. Pohvalimo lahko ločeno enoto za upravljanje klimatske naprave, ki se nahaja nad sredinsko konzolo z manjšo ročico izbirnika smeri vožnje, ki z manjšim mostičkom ločena od sovoznika. Sodobnejši operacijski sistem omogoča povezljivost s priljubljenima storitvama Apple CarPlay in Android Auto, za prijetno vzdušje pa poskrbi ambientalna osvetlitev s 64 barvami.

Novega C-HR bodo poganjali štirje elektrificirani sklopi, s čimer poudarjajo zavezanost k olgjični nevtralnosti. Prva dva hibridna motorja sta poznani enoti z 1,8- ali 2-litrskim bencinskim motorjem, kompaktno baterijo in manjšim elektromotorjem. Skupna zmolgjivost je odmerjena pri 140 in 198 KM, močnejši bo v prihodnje na voljo tudi z AWD-i štirikolesnim pogonom, ki deluje s pomočjo dodatnega elektromotorja na zadnji osi. Glavna novost je priključni hibrid z 2-litrskim bencinarjem z 223 KM, večjo baterijo s kapaciteto 13,8 kWh in močnejšim elektromotorjem, kar odklene zmožnost vožnje v slogu pravega električnega pogona – prilagodljivo regenerativno zaviranje in vožnjo le z eno stopalko.

Prodajo nove Toyote C-HR bodo otvorili s posebnima različicama GR Sport in High. Športno obarvani GR Sport bo izstopal z edinstvenimi oblikovnimi podrobnostmi, 20-palčnimi lahkimi platišči in bogato standardno opremo. Različica High bo okrašena z dvotonsko karoserijo, perforiranimi usnjenimi sedeži in serijskim projicirnim zaslonom. Naročila za novega C-HR so že začeli sprejemati, prve primerke lahko na slovenskih cestah neuradno pričakujemo že konec letošnjega leta.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button