AvtomobiliTesti

Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport

GR, GR Sport, GRMN, Gazoo Racing… cela zmeda? Niti ne

Čeprav je šef jenkijevske električne znamke poln besedičenja in špekuliranja o neverjetno napihnjeni vrednosti lastne znamke, je na prestolu največjega proizvajalca štirikolesnikov še vedno Toyota. Globalno prisotna znamka razvija in sestavlja lokalnemu tržišču primerne štirikolesnike. Od zelene Evrope, vmesne Azije do pregrešno »požrešne« Amerike, Toyotini modeli so prisotni prav povsod. Na Stari kontinent kakopak ciljajo s hibridno gnanimi vozili, med katerimi se je znašel tudi kupejevski križanec CH-R. Kaj ima slednji z oznako GR in kar ta oznaka pravzaprav pomeni?

GR ni nič drugega kot oznaka Toyotine športne divizije Gazoo Racing, ki svoje izkušnje nabira v vseh vidnejši bencinsko-športnih tekmovanjih po svetu. Gazoo se nanaša na japonsko besedo »slika«, saj v letu 2007 ustanovljena ekipa, ki so jo tvorili študentski testni vozniki in mehaniki pod vodstvom legendarnega Hiromuja Naruseja uradno še ni smela biti imenovana s tovarniškim imenom. Posledično so jo imenovali Gazoo, po japonski literarni besedi Gazo, ki v prevodu pomeni slika oziroma nekakšna navidezna podoba. V poldrugem desetletju so dotični vozniki in mehaniki več kot očitno napredovali in danes svoje elemente ne vgrajujejo le v športno orientirane Toyotine ter Lexusove modele, temveč so dobili svojo športno linijo GR Sport v praktično vsakem Toyotinem modelu – od mini Yarisa do maksi Land Cruiserja. Preden se posvetimo našemu CH-R, še beseda o kratici GRMN. GR sedaj vemo kaj je, MN pa se nanaša na nemško titulo »Meister of Nürburgring« oziroma GRMN označuje »Gazoo Racing, tuned by the Meister of the Nürburgring«. Oznake so deležni le izbrani modeli, njihovo poimenovanje pa je v čast svojim snovalcem, ki so med optimiziranjem športnega vozil veliko ur preždeli na slavni stezi v Zelenem peklu. Se vam smilijo kajne?

Tam se testni Toyota CH-R GR Sport sicer ni znašel, je pa sedaj jasno da gre v prvi vrsti za kozmetično dopolnjeno linijo japonskega crossoverja. Pri oddelku GR so mu namreč zamenjali oziroma dodali nekoliko bolj agresivno in v črnino odeto masko, prav takšna je tudi streha, vse skupaj pa je lično dopolnjeno z 19-palčnimi GR Sport litimi platišči. Ob vstopu v nedrja opazimo usnjen GR volan in takisto prestavno ročico menjalnika ter alcantara oblazinjenje z rdečimi šivi. Da celoten sklop ni zgolj navidezno športen poskrbi nekoliko trše nastavljeno podvozje, ki zna starejšo ali udobja vajeno populacijo ob tako nizko-presečnih pnevmatikah motiti.

Tehnika pod motornim pokrovom ostaja enaka, v testnem primeru tokrat dvolitrski bencinski atmosferec in elektromotor, ki skupaj iztisneta kar 184-glavo čredo poskočnih konjičev. Relativno urna kombinacija, ki nekako ustreza dinamičnemu videzu vozila, vseeno pa športnosti ne gre pričakovati, čeprav so Gazoojevi strokovnjaki pri tem več kot odlični.

Nekaj športnih elementov in malce trše podvozje poskrbijo za odtenek bolj atraktivno prezenco na asfaltu, hkrati pa vas opomnijo na neustrezno vzdrževane asfaltne površine v naši deželici, čeprav jo »komunalci« zadnje mesece krpajo na praktično vseh vogalih. Za tako oplemeniten voz, kot je bil naš testni CH-R boste morali pripraviti vsaj 33 tisočakov, kar za okroglega tisočaka preseže vrednost karavanske Corolle GR Sport. Nekaj so potrebe in nekaj želje …

Fotrov kotiček

Končno sem razčistil vse te Toyotine športne oznake, upam da tudi vi. Hkrati priznam, da je bil testni CH-R odličen sopotnik na raznovrstnih poteh, le njegovi 19-palčni salonarji porajajo dvome na neasfaltiranih cestah. Trše podvozje ne moti, saj nariše nasmeh ob hitrejših zavojih, ko bi klasičen CH-R že nagibal potnike kot ladja na odprtem morju. Malce kiselkast pogled nastane zgolj ob pogledu na cenik. Ta prekaša Yarisa Cross in Corollo, hkrati pa je zelo blizu s srednje bogato založenim Rav4. Če racionalne potrebe vsaj delno odstranimo iz enačbe, je CH-R GR Sport kaj hitro rešitev le-te.

BlažLikovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Videz. GR Sport elementi niso odveč na vozilu.
+ Ambient. Zanimivo dinamično obarvan, čeprav bi se kak dodaten emblem ravno tako prilegel.
+ Pogon. Iskriv karakter in hkrati tudi varčen.
+ Križanje večih svetov ima lahko tudi ugoden družinsko-praktično-zabaven izid.
+ Poraba goriva. Ob nežnem desnem stopalu pade pod šest litrov.

GRAJAMO:
– Zadnja klop se lahko počuti nekoliko ustesnjeno.
– Sem predrzen, če predlagam uporabo malce bolj športnega pogona? Tak, ki bo pisan GR Sport modelu na pločevino.

Mere dolžina/širina/višina (mm). 4.395 / 1.795 / 1.555
Medosna razdalja (mm) 2.640
Prostornina prtljažnika (l) 358
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.560 / 1.930
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.987
Največja sistemska moč pri vrt./min. 135 kW (184 KM) pri 6.000
Največji sistemski navor pri vrt./min. Ni podatka
Največja hitrost (km/h) 180
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,2
Posoda za gorivo (l) 43
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,2 – 5,7
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
Emisije CO2 (g/km) 92 – 120
Cena osnovnega modela (v EUR) 33.000
Cena testnega modela (v EUR) 36.000
Uvoznik Toyota Adria d.o.o.
Spletna stran www.toyota.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button