AvtomobiliTesti

Toyota C-HR 2.0 HEV C-lub

Dozorel in še vedno zanimiv

Vse zgodbe se enkrat zaključijo oziroma v avtomobilskem svetu bolj ali manj nadaljujejo. Tudi Toyotin kompaktni križanec C-HR seveda ni izjema. Po sedmih letih si zasluži korenito nadgradnjo, saj je samuraj v izredno tekmovalnem segmentu. Hiša Toyota je v minulem obdobju lansirala dva precej pomembna SUV-ja, in sicer Corollo in Yarisa z oznako Cross. C-HR, ki je svojo pot pričel kot manjša alternativa RAV4 in danes nekako pokriva vmesno vrzel med obema Cross-oma, se lahko zato v miru poslovi in utre pot svoji drugi, oblikovno bistveno bolj drzni generaciji. Kaj to pomeni za aktualno prvo, ki nam s popusti še vedno maha iz Toyotinih salonov?

Ta nas je že prepričala s svojo vsestranskostjo, zanimivo kupejevsko dinamično podobo, ki smo jo tudi Slovenci sprejeli odrtih rok in nenazadnje tudi odličnimi hibridnimi pogoni ter enim oktanskim turbomlinčkom za vse e-čemerneže, ki so mu dodali tudi opcijski štirikolesni pogon. Nas je na »zadnjo večerjo« povabil najbolj zmogljiv hibrid z dvolitrskim atmosfercem, medtem ko je bila pločevina odeta v izredno ličen kovinsko zelen barvni odtenek. S čim vas torej lahko prepriča zreli C-HR prve generacije, za katerega lahko dobite dva tisočaka takojšnjega popusta?

Za začetek s še vedno zanimivo podobo, za katero se zdi, da odlično kljubuje vsem avtomobilskim modnim trendom. Sled kupejevske SUV podobe malce trpi pogled v »mrtvi kot« ali nasploh dogajanja za vozilom, vendar to pri parkiranju nadoknadi serijska vzvratna kamera, pri vožnji pa malce več pozornosti prejmejo stranska ogledala namesto vzvratnega. Prednost SUV-ja je tudi malce višji položaj za volanom, kar prične človek z leti bolj ceniti oziroma, ko se otrese potrebe po nizkih športnih vozilih. Seveda smo moški tej izbiri malce bolj podvrženi zaradi norije hormonov v »krizi srednjih let«, pa vendar je lahko C-HR zanimiva izbira tudi za pragmatične samce v 40-ih in 50-ih.

V osnovi nudi 358 litrov v nahrbtniku kar bo zadostilo tudi vsakodnevnim družinskim potrebam, ki jih lahko ob selitvah narodov ob jadransko obalo nadgradite s strešnim kovčkom. Zrela leta kaže predvsem notranjost vozila, ki velja za preizkušen Toyotin ambient s tehniko ter tehnologijo in bo vsaj po občutku delovala dlje kot današnja povsem sveža digitalna »navlaka«. Četudi je oprema C-lub šele druga na lestvici od štirih, s kljukico v konfiguratorju prinaša kar nekaj priročnih dobrot. Med vidnejše bi uvrstil adaptivni tempomat, sistem za opozarjanje ob nenamerni menjavi voznega pasu, parkirne senzorje spredaj in zadaj ter nenazadnje tudi kakovostno in udobno oblazinjenje. Skratka dobro zaokrožen paket.

Podobno velja tudi za zmogljiv hibridni pogon našega testnega vozila. Glavna vloga pripada dvolitrskemu atmosfercu, ki deluje skupaj z električno pomočjo, pri čemer sistemska moč znaša 184 KM. To nadalje pomeni, da avtomobil precej suvereno pospešuje in voznika vedri s svojo dinamiko, po drugi strani pa tudi visoke vrtljaje, ki utegnejo malce zvočno hromiti vaš pogovor v kabini. Seveda so hibridni pogoni prirejeni rabi v mestnih središčih, kjer lahko kar najbolj izrabite njihovo bi-polarno naravo in porabo znižate na zelo ugodnih pet litrov ali celo manj. Mi smo na normnem krogu namerili 5,5 litra, medtem ko je tedensko druženje v povprečju zahtevalo 6,3 litra. Še vedno spodobna cifra za kompaktni SUV.

Pod črto lahko zapišem, da vas bo priletni C-HR zvesto razveseljeval kar nekaj let, nudil ugodno goltanje oktanskega napoja in vas varno dostavil na cilj. Parkiranje bo poenostavil s svojimi tipali na nosu in zadku, kjer nekaj več informacij poda tudi kamera. Če izkoristite uvoznikovo dobro voljo pri slovesu tega kompaktnega SUV-ja, ki se meri v dveh tisočakih, boste za več kot spodoben Toyotin voz odšteli dobrih 33 tisočakov.

4 kulske

Fotrov kotiček

Nekateri bi C-HR označili za zastarelega, sam ga vidim kot zrelega in preizkušenega. Njegov pogon je zagotovo med boljšimi ko beseda nanese na hibride, prav tako vozne lastnosti. Kljub redukciji digitalizacije ali pa ravno njej v zahvalo, je rokovanje z vsemi funkcijami enostavno, logično in kmalu tudi intuitivno.

Novo generacijo smo že spoznali in s seboj prinaša nekaj povsem drugačnega – kot prva premiera C-HR modela v 2016. Vse, ki se raje držite konvencionalnih metod, pa bo testnež v poslavljanju zagotovo prepričal.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Še vedno zanimiva podoba, ki jo dobro zaokroži kovinski odtenek.
+ Zmogljiv in hkrati varčen pogon je Toyotina specialiteta.
+ Enostavno upravljanje.
+ Poraba je lahko nižja od petih litrov.
+ Safety Sense paket e-pomočnikov tudi v nižjih stopnjah opreme.

GRAJAMO:
– Zob časa se mestoma seveda pozna in bi znal koga odvrniti.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.395 / 1.795 / 1.555
Medosna razdalja (mm) 2.640
Prostornina prtljažnika (l) 358 – 1.102
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.576 / 1.930
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.987
Največja sistemska moč pri vrt./min. 135 kW (184) KM) pri 6.000
Največji sistemski navor pri vrt./min. 190 Nm pri 4.400
Največja hitrost (km/h) 180
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,2
Posoda za gorivo (l) 43
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,3
Poraba goriva na testu (l/100 km) 5,5
Emisije CO2 (g/km) 119
Cena osnovnega modela (v EUR) 33.500
Cena testnega modela (v EUR) 33.500
Uvoznik Toyota Adria d.o.o.
Spletna stran www.toyota.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button