AvtomobiliTesti

Renault Clio 1.5 dCi Edition One

Ljubljenec slovenskih prometnih dovoljenj

Priznajmo si, da je Renault Clio še najbolj poslovenjen štirikolesnik kar jih obstaja. Od leta 1993 so novomeški stroji hrumeli s tvorjenjem njegovih sestavnih delov in od takrat se je v nekaj generacijah prodal v več kot dveh milijonih primerkov.

Skupaj torej nekako izenačen s številom podalpskih državljanstev. Nadalje zatorej ne preseneča, da je Clio z naskokom prvi v prodajnih številkah slovenskih avtomobilskih salonov, in to v razgretem B segmentu, kjer se odvija pravcati boj za slehernega kupca. Nekaj časa so mu tako za ovratnih dihali italijanski tekmeci, kasneje nemški, dandanes pa se zdi pogača preostalih še najbolj porazdeljena, le kleni francoz trdno stoji na vrhu prodajne statistike. Kaj je njegov recept za uspeh in kako ga misli še naprej gojiti v novi, že peti generaciji?

Prva sestavina je vsekakor njegov videz. Dovolj prepričljiv in zadostno nevpadljiv, da je primeren za množice. Ker se zmagovalne formule ne menja, je ob tokratni prenovi sledila le nekakšna posodobitev v aktualne, še malce bolj dinamične Renaultove poteze, ki Cliu čedno pristojijo. Druga primes je njegova uporabnost, ki bi ji lahko pripisali rek »manj je več«.

Novi Clio je pravzaprav malenkostno krajši od predhodnika, vseeno pa je v njegovih nedrjih, zaradi daljše medosne razdalje, potnikom prijaznejši in jim zagotavlja več prostora. Glede na aktualne potrebe sodobnih družin ga ne morem označiti za družini prijaznega, vseeno pa se prostora na zadnji klopi in prtljažnika velikosti skoraj 400 litrov ne gre sramovati tudi pri prevozu mladeža.

Pod motornim pokrovom je brundal dobro poznani 1,5-litrski turbodizel, ki zagotavlja 115 »konjev«. Dovolj, da ste konkurenčni aktualnemu prometu in dovolj, da ste izredno poredko videni na bencinskih črpalkah. Povprečna poraba je namreč znašala le 5,1 litra, v primeru seniorske dinamike in izdatnega predvidevanja soudeležencev pa se hitro spusti pod petico. Tudi avtocestni križ mu ni v breme, saj je šesti zobnik ročnega menjalnika usklajen z omejitvami in vrtilno hitrost agregata ohranja na »varčni« vrednosti.


Tisto kar jed naredi zares odlično, ali jo po drugi strani popolnoma pokvari, so začimbe. Prava kombinacija in že ste oklicani za chefa z Michelinovo zvezdico, za kar bi lahko oklicali tudi Cliovo ekipo, ki je osnovala ambient in tehnologijo. Prav tu je slovenski avto leta 2020 stopil največji korak naprej, saj je njegov ambient bistveno napredoval – postal je uporabnejši, preglednejši in zanimivejši.

Med prvimi Renaulti nudi posodobljen »delovni pult« z opazno dozorelim multimedijskim sistemom skupaj s tabličnim osrednjim zaslonom, ki meri 9,3 palca v diagonalo. Celotna košarica dobrot, kot so LED žarometi, oblazinjenje v kombinaciji usnja in blaga, ogrevani sedeži prve vrste, sistem za pomoč pri parkiranju s 360° kamero, nadzor mrtvega kota in še kopica preostalih so poskrbeli, da je celotna izkušnja minila brez pripomb. Nekaj od naštetih elementov je bilo sicer doplačljivih, večina pa se je skrivala v paketu opremljenosti Edition One, ki skrbi za dobro založene začetne primerke. Uvršča se tik pod Renaultovo »češnjo na torti« imenovano Initiale Paris, vendar o »parižanu pod Alpami« več naslednjič.


Kanček grenkobe gre morda pripisati le ceniku, vendar je ta le odraz stanja na avtomobilskem trgu. Nekoč je bila psihološka meja spodnjega srednjega razreda ovrednotena na 20 evrskih tisočakov, sedaj pa se zdi nekako preseljena v segment nižje. Testni Clio, ki mu dobrot iz navadno višje uvrščenih garažnih sostanovalcev ni primanjkovalo, bi za vpis v lastniško knjižico zahteval 20 tisočakov in pol, po že odštetem tisočaku uvoznikovega popusta.

Fotrov kotiček

Zdi se, da Renault precej stavi na novega Clia, saj ga trži v osnovnih in cenovno dostopnih različicah, hkrati pa je na voljo z opremo, ki smo je vajeni segment ali dva višje. Ne bi se motil, če bi zapisal, da ob takšni opremi nudi več kot kateri kompaktnež iz plemiške štirikolesne družine s precej zasoljenim cenikom.

Lahko le potrdim kar je že ugotovila komisija ob izboru vozila leta – novi Clio je precej napredoval in bo tako še naprej domoval v marsikateri slovenski prometni knjižici. Če sem malce drzen, si upam zapisati, da bo brez težav iz garaže izrinil kateri premijski »drugi avtomobil pri bajti«.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Napredek. Redko proizvajalci popravijo tiste manjkajoče elemente, pri Cliu so jih skoraj popolnoma odpravili.
+ Kakovost. Izbor boljših materialov je očiten.
+ Poraba goriva. Poldrugi liter zajeten »sajavček« vedno pozitivno preseneti – tako z odzivom kot porabo.
+ Videz. Prepoznaven in nič kaj izstopajoč.
+ Digitalizacija. Izvedena v pravi meri, saj pušča nekatera bistvena stikala.
+ Tempomat je našel pot na volan. Juhuuuuuu

GRAJAMO
– Cena. Morda nepošteno, saj je nabor dodatne opreme res dolg, pa vseeno.
– Branje glasbe z USB ključka je bilo na trenutke nekoliko moteno.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.050 / 1.798 / 1.440
Medosna razdalja (mm) 2.583
Prostornina prtljažnika (l) 391
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.315 / 1.702
Agregat Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.461
Največja moč pri vrt./min. 85 kW (115 KM) pri 3.750
Največji navor pri vrt./min. 260 Nm pri 2.000
Največja hitrost (km/h) 197
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,9
Posoda za gorivo (l) 39
Poraba po EU normah (l/100 km) 4,1 – 4,7
Poraba goriva na testu (l/100 km) 5,1
Emisije CO2 (g/km) 94 – 111
Cena osnovnega modela (v EUR) 18.190 (s popustom)
Cena testnega modela (v EUR) 20.575 (s popustom)
Uvoznik Renault Nissan Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.renault.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button