AvtomobiliTesti

Renault Clio 1.2 TCe EDC Initiale Paris (2020)

Podalpska parižanka

O tem, kako močno Francozi stavijo na novega Clia smo že pisali pri različici Edition One, ki dobro založena vabi prve slovenske kupce, tokrat pa smo na druženje povabili Renaultovo češnjo na torti – Clia z opremo Initiale Paris. Slednja označuje vozila, ki so v svoji modelni paleti superiorna glede udobja.

Za razliko od nemških konkurentov to ne pomeni le boljšega oblazinjenja in močnejši agregat, temveč zajetno košarico dobrot na vseh področjih – navzven, znotraj, pri elektroniki in udobju. Skratka na vsakem centimetru vozila.

Čeprav je Clio član kompaktnega mestnega segmenta se že takoj občuti, da dirigenti iz Renaulta pri njem niso skoparili. Ljubitelji njihovih živahnih barvnih odtenkov boste morda malce razočarano obrnili oči, saj je Clio Initiale Paris na voljo le v temnih karoserijskih odtenkih – siva, črna in rjava. So pa le-te elegantno dopolnjene z nekaj več kromanih elementov kot so maska vozila in izpušne cevi vozila, recimo.

Tista prava žlahtna izkušnja se prične šele ob vstopu v vozilo. Tam so si Francozi vzeli čas in poskrbeli, da je vse videti premišljeno in dodelano. Oblazinjenje in materiali so vredni segmentov višje in to je tisto kar pravzaprav Clio Initiale Paris prinaša – izkušnjo managerskih vozil v kompaktnem malčku. Kaj porečete na okrasne prešive v barvi konjaka, ki se brezsramno bohotijo na Nappa usnju? Domišljavo in ošabno? Mi bi dejali dobrodošlo.

Če nadaljujemo v tem »mini butičnem« ritmu, potem je jasno, da tudi ambientalna tehnologija ni od muh. Navigacija, ki jo prikazuje 9,3-palčni osrednji tablični zaslon, vam ob pomoči SIM kartice prikazuje aktualno ceno goriva na bencinskih servisih v bližini!

Ne le to, še obarva vam jo glede na vrednost – tako je ob avtocestah obarvana z rdečo, izven njih pa zaradi nižjih cen sveti v zeleni barvi s tistim okroglim evrom, kolikor trenutno znaša cenik najbolj uporabljenih naftnih derivatov. Celotna zadeva deluje brezplačno prva tri leta lastništva, nato boste morali odpreti mošnjiček in za tak luksuz nekaj doplačati.


Ker prefinjeni, pa čeprav miniaturni voz ne more vandrati naokoli brez ustreznega pogona, so testnežu dodali najmočnejši bencinski agregat v kombinaciji z dvosklopčnim EDC menjalnikom. 130 »konjev« in sedem zobnikov se zgledno ujame in poskrbi za udobje potovanja tako v mestu kot na avtocesti. Športnih vložkov sicer ne zagotavlja, je pa s povprečno porabo 6,7 litra zgleda simbioza.

Dovolj urna, da boste brez težav hiteli po mestu okolici, ter zadostna za samozavestna prehitevanja po avtocestnem križu. Ljubitelju francoske cestne mehkobe boste verjetno dlje časa vozili v načinu Comfort, tisti ki cenimo povratne informacije z volana pa smo največ časa preždeli v načinu Sport. Takrat se občuti, da so pri Renaultu poskrbeli tudi za podvozje in zgledno vodljivost.

Pa smo zopet pri gostilniški debati o ceni in Cliu. 21 tisočakov in pol za Clia? »Si nor?« so mi dejali. Ne rečem, je veliko, vendar ko pričnem z naštevanjem elementov kot so EDC menjalnik, Nappa oblazinjenje z ogrevanimi sedeži in volanom, brezžično polnjenje mobilnika, sistem za pomoč pri parkiranju in vzvratna kamera, navigacija s kartografijo Evrope, LED žarometi in svetila, 17-palčna lita platišča, aktivni tempomat, itn. se zadeva za trenutek ustavi. Sogovornik malce razmisli in njegov ton postane mirnejši … Takšen, kot je Clio Initiale Paris na asfaltu.


Fotrov kotiček

Ko ga zagledajo, vsi vedno da ni klasičen Clio, temveč »nekaj več«. Prefinjen, vendar ne preveč za podalpske ceste. Kot bi Parižanko, tisto pravo mestno damico, preselili na sončno stran Alp. Morda res ne paše v od Boga umaknjene konce, vseeno pa bi ji našli mesto tudi pri nas. In tako je s Cliom Initiale Paris.

Verjetno jih ne bo veliko, tisti, ki si ga bodo lastili, pa že vedo zakaj. Konec koncev se bodo naokoli vozili z malčkom, ki je bolje opremljen in cenejši kot njihova rabljena, iz osrednje-evropskih pokrajin pripeljana, nemška poslovna limuzina.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Dovršenost. Ne bom trdil, da je primerljiva z 10x dražjimi, je pa vseeno na visokem nivoju.
+ Prefinjenost. Initiale Paris pomeni nekaj več, in tudi tokrat je bilo.
+ Simbioza agregata in menjalnika. Uglajena kot veleva takšen voz.
+ Vozni način Sport zgledno podaja informacije s cestišča.
+ Košarica dobrot. Nekaj vsebine sem naštel zgoraj, realno pa je še zajetnejša.
+ Prikaz cene goriva. Če se potepate po tujini, so takšne informacije precej dobrodošle. Namesto oktanov si raje privoščite kofein ali kaj podobnega.

GRAJAMO
– Menjalnik je na trenutke malce lenoben.
– Zagon multimedijskega sistema spominja na pionirske čase računalništva.
– Malce več plina in poraba hitro doseže osem litrov.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.050 / 1.798 / 1.440
Medosna razdalja (mm) 2.583
Prostornina prtljažnika (l) 391
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.248 / 1.673
Agregat Turbobencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.333
Največja moč pri vrt./min. 96 kW (130 KM) pri 5.000
Največji navor pri vrt./min. 240 Nm pri 1.600
Največja hitrost (km/h) 200
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,0
Posoda za gorivo (l) 42
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,7 / 4,3 / 5,2
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,7
Emisije CO2 (g/km) 119
Cena osnovnega modela (v EUR) 20.790
Cena testnega modela (v EUR) 21.490
Uvoznik Renault Nissan Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.renault.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button