AvtomobiliTesti

Renault Austral Techno Mild Hybrid 160 Auto

AustralEC na evropskih cestah? Kako neprikladno!

Renault je na začetku letošnjega leta predstavil novega člana v družini. Navadno Francozi presenetijo na več področjih. Še danes jih težko razumem, zakaj hudiča so Espacea naredili v nekakšni SUV obliki, ki ni ne tič ne miš. Pa saj lahko avtomobil poimenujete drugače, legendarno ime pa pustite za enoprostorce, če se le-ti ne prodajajo po pričakovanjih, pa lahko še vedno upokojite ime, ki je kot pionir postavil temelje za vesele in srečne izlete številnih družin. Prva generacija, sploh v rdeči barvi, je bila pravi magnet za mimoidoče, na morje pa ste lahko odnesli popolnoma vse, kar so si otroci spomnili … pa še je ostalo prostora.

In kje je sedaj naš glavni protagonist v tej zgodbi? Austral je postal popolnoma nov član družine Renault, čeprav na moč spominja na Kadjarja. Francozi so pač posebneži. Pogosto iščejo probleme pri rešitvah in na koncu svoje zveste kupce enostavno pustijo odprtih ust. A tokrat so pri Renaultu našli zanimivo rešitev, ki lahko prepriča tudi skeptike.

Mi smo Australa zapeljali do prečudovitega Krakova na Poljskem. Prvo kar je prešinilo moje misli je bilo, uooou tale Austral se zares odlično pelje! Za prostočasneža se pelje izjemno tiho in prijetno – na trenutke celo izgubite občutek za hitrost. Nasploh je Austral vozilo, ki ponuja rešitve za izzive. Številni avtomobilski proizvajalci se soočajo s čedalje večjimi programskimi težavami. Renault se je odločil, da ne bo kompliciral in je vzel preverjeno Googlovo rešitev, ki se v praksi izkaže za zelo intuitivno – sploh za uporabnike androidnih telefonov. Aplikacije dejansko delujejo zelo gladko in hitro, prav tako pa so tudi potniki hitro osvojili delovanje infotainment sistema. Trije možakarji v srednjih letih smo si v vozilu krajšali čas z učenjem poljskega jezika, kjer s preprostim ukazom „hey Google, translate „to in ono“ in polish“ lahko hitro osvojite nekaj osnov. Seveda ne trdim, da smo se naučili ravno uporabnih in pametnih reči, a občutek učenja je bil vsekakor dodobra prisoten.

Počutje pri daljših poteh je bilo res dobro. 8-urna pot v eno smer je minila brez pretiranih naporov. Všeč nam je bila tudi drsna sredinska konzola za roke, ki lah ponudi precej smiselnih rešitev za daljše poti. V našem testnem primerku se je pod pokrovom motorja nahajal blagi hibrid, ki združuje 1,3-litrski bencinski turbo motor in električni zagonski alternator ter 12-voltno litij-ionsko baterijo. Čeravno sam ne sodim med največje ljubitelje hibridnih pogonov, pa so pri Renaultu naredili odličen kompromis, ki se je na daljših poteh izkazal za zelo racionalno izbiro. Poraba je namreč znašala dobrih šest litrov. 160 „konjev“ bo povsem dovolj za potrebe velike večine voznikov, saj se v kombinaciji s 7-stopenjskim menjalnikom izkaže za zelo uglajenega sopotnika.

4 kulske


Kaj pa prtljažnik? Časi, ko so s Fički romale cele družine na dvotedenske počitnice so že davno minili. Še danes mi misel, da so v dobre tri metre majhna vozila uspeli zbasati domala vse, od napihljivih blazin, šotora do hrane za dva tedna. Trojica v Australu seveda nismo imeli težav s prostorom, celo nasprotno. 500-litrski prtljažnik je brez težav opravil svojo namembnost za teden dni trajajočo pot. Celo vse (ne)potrebščine, ki so bile posledica (ugodnega) nakupovanja, so brez težav našle svoje mesto.

Renault Austral enostavno navduši. Morda je dobrih 37 tisočakov, kolikor velja naš testni primerek nekoliko veliko, a Australu enostavno dajte priložnost, sploh če ste na vaš radar ujeli srednje velike prostočasneže. V kolikor ne boste pretirano zbirčni pri dodatni opremi, ga lahko odpeljete že od 28 tisočakov. Vsekakor so Francozi dokazali, da ni potrebno izumljati tople vode, da je končni produkt lahko zelo dober in všečen. Austral(ci), dobrodošli na naših cestah.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ videz
+ poraba
+ udobje
+ občutek v potniški kabini
+ googlov operacijski system
+ vodljivost

GRAJAMO:
– nekaj cukanja pri speljevanju
– tri ročice na desni strani volana so pogosto moteče

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.510/ 1.825/ 1.618
Medosna razdalja (mm) 2667
Prostornina prtljažnika (l) 575 – 1.525
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.464/ 2.003
Agregat turbobencinski, štirivaljni, vrstni, 4 ventili na valj
Delovna prostornina (ccm) 1333
Največja moč pri vrt./min. 116 kW (158 KM) pri 5.250–5.500
Največji navor pri vrt./min. 270 Nm pri 1.800–3.750
Največja hitrost (km/h) 175
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,7
Posoda za gorivo (l) 55
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,2
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,5
Emisije CO2 (g/km) 140
Cena osnovnega modela (v EUR) 28.600
Cena testnega modela (v EUR) 37.030
Uvoznik GA Adriatic d.o.o.
Spletna stran www.renault.si

 

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button