AvtomobiliTesti

Nissan X-Trail 1.7 dCi Xtronic 4WD tekna

Starešina z daljnega vzhoda

Kaj pravzaprav starešina pomeni? SSKJ navaja, da je to vodja družbene skupnosti oziroma vodja kake skupnosti nasploh. Če to oznako osebe še malce bolj definiramo, gre navadno za najstarejšega in najbolj izkušenega vodjo v skupini oziroma plemenu, ki mu preostali člani zaupajo vodenje in sprejemanje odločitev.

Če skušam zgoraj navedeno preslikati v svet avtomobilizma, pravzaprav v Nissanovo pleme, potem bi lovcem Qashqaiju, Juku in Navari ter nabiralki Micri kot vodjo pripisal X-Traila, medtem ko lahko samosvojega Leafa pustimo za trenutek v svetu elektronov in okoljevarstva. X-Trail ni ravno SUV v koraku s časom, vseeno pa vse v njem deluje preverjeno in zanesljivo. Tudi nekoliko zmanjšani 1,7-litrski turbodizel, ki je podedoval mesto po dvolitrskem dCi agregatu izpred prenove tretje generacije Nissanovega družinskega SUV-ja.

Glede na pridevnik »družinski« lahko hitro sklepamo, da je prvi adut japonskega športnega terenca njegova velikost. S pomično zadnjo klopjo lahko na daljše avanture odpelje tudi peterico višjeraslih, medtem ko je na voljo še opcija s sedmimi sedeži, vendar na zadnjo dvojico odraslih prijateljev ne posedajte – kaj hitro bodo le še vaši znanci.

Prostor je v prvi in drugi vrsti resnično družinsko odmerjen, za piko na i pa poskrbi električno pomična panoramska streha, ki zamoti mladež izza voznikovega sedeža s pogledom na okolico in nebo. Nasploh je najvišje uvrščen sklop opreme Tekna precej radodaren – ogrevani sprednji in zadnji usnjeni sedeži, nekaj ključnih voznikovih asistentov za pomoč med vožnjo in ob parkiranju, štiri kamere za ogled okolice vozila, 19-palčna lita platišča in Premium Bose audio sistem za skoraj koncertne trenutke.

Kje torej X-Trail ne dohaja konkurence? Pri sodobnosti, kjer je digitalizacijo pustil pred vrati proizvodne hale v angleškem Sunderlandu oziroma po novem v japonskem Kyushuju. Vendar to ni nujno slabo, kajne? Kot že omenjeno je X-Trail trenutno na voljo z vso Nissanovo ambientalno opremo, ki je že nekaj let v uporabi in si upam zapisati, da vsaj navdaja z občutkom bolj zanesljivega delovanja kot vsi tablični zasloni sodobnejših vozil. Če vam digitalizacija ni visoko med prioritetami ob nakupovanju družinskega SUV-ja, potem ste že dobili precej prepričljivega kandidata.

Nedolgo nazaj sem se družil z bencinsko gnanemu X-Trailu in takrat sem podal mnenje, da je 1,3-litrski turbobencinski agregat odličen, vendar prednostno namenjen krajšim relacijam in manj zahtevnim voznikom. Kljub temu, da ima glede na turbodizla deseterico »konjev« več, se razlika v volumnu občutno pozna. Tudi 70 Nm navora v prid sajavčku pridno opravlja delo in skrbi za bolj dinamičen občutek izza volana.

Zadnji žebelj v oktansko krsto pa doda poraba, saj je dizel v povprečju zahteval 7,1 litra (bencinar 8,6). Še niste prepričani? Navadno nisem pristaš brezstopenjskih CVT menjalnikov, sploh v spopadu z tistimi z dvema sklopkama, vendar je slednji nekoliko mencav napram prvemu, ki simulacijo prestavnih zobnikov opravlja z odliko.

Če ste v spletnem konfiguratorju izbrali praktično vse kar X-Trail nudi, potem so čudni pogledi na blagajni odveč. Približno 40 tisočakov boste morali odšteti za Nissanovo starešino, ki navdušuje z opremljenostjo in pogonskim sklopom, nekaj malega pa mu zmanjka pri sodobnosti.

Fotrov kotiček

Ste za nekaj stavkov gostilniške debate? Ok, kaj menite na trditev, da se X-Trail iz klenega športnega terenca preobraža v »varčnega družinskega SUV-ja«? krčenje delovne prostornine agregatov vztrajno niža delovno vnemo X-Traila, saj so nekoč pod motornim pokrovom domovali stroji z vsaj dvema litroma volumna, danes pa o njih ne duha ne sluha. Recimo, da si lastite čoln ali pa se ukvarjate s konji.

Torej redno na vlečno kljuko pripnete ne ravno skromen tovor. Mu bodo aktualni agregati kos, če k temu dodamo še z družino in družinsko kramo napolnjen X-Trail? Če se odpravljate v Dalmacijo, potem bi vam pri izbiri vozila svetoval še testni krog z Navaro. Ta je na voljo le z 2,3-litrskim dizelskim garačom, ki ne upeha hitro, po drugi strani pa zahteva več goriva. X-Trail za družinsko rabo in Navara za tiste z več delovnimi zadolžitvami.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Zanesljivost. Vsaj s takim občutkom vas X-Trail navdaja, če že z digitalizacijo ne.
+ Prostornost. Dolga relacija odraslih družinskih članov ne bo težava.
+ Kar težko mi gre z jezika: CVT menjalnik se izkaže bolj kot dvosklopčni DCT.
+ Poraba goriva. Ne ravno peresno lahki SUV in poraba okoli sedmih litrov sta vredna palca gor

GRAJAMO
– Sodobnost. Počasi zna razkorak s konkurenti terjati svoj davek.
– Multimedijski vmesnik. Zopet ne morem mimo, da ga ne okrcam.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.690 / 1.820 / 1.700
Medosna razdalja (mm) 2.705
Prostornina prtljažnika (l) 550
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.843 / 2.210
Agregat Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.749
Največja moč pri vrt./min. 110 kW (150 KM) pri 3.500
Največji navor pri vrt./min. 240 Nm pri 1.750
Največja hitrost (km/h) 190
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 12,7
Posoda za gorivo (l) 60
Poraba po EU normah (l/100 km) 7,4 / 5,8 / 6,4
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,1
Emisije CO2 (g/km) 168
Cena osnovnega modela (v EUR) 38.800
Cena testnega modela (v EUR) 40.280
Uvoznik Renault Nissan Slovenija, d.o.o.
Spletna stran www.nissan.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button