Gospodarska vozilaTesti

Mercedes-Benz Razred T 180d 7G-DCT

Kompaktni kombinatorik

Klasični družinski enoprostorci oziroma MPV-ji izumirajo. Enega za drugim režejo iz salonov kot zaključena družba rezine pršuta na silvestrski večer, dokler od cele »nogice« ne ostane le še kost ali v našem primeru peščica vozil, ki jih preštejemo na prste ene roke. Nekoliko bolje kaže kapelicam, kot rad imenujem segment potniških vozil, ki so dvojniki svojih delavskih bratov dostavnikov. In četudi Mercedes-Benz nikoli ni nudil velikih družinskih minivanov, je v oddelku gospodarskih vozil relativno uspešno tržil (in še vedno ga) model Citan. Njegov potniški dvojček je do nedavnega poskočil ob imenu Citan Tourer, lani pa so Nemci napovedali prihod prenovljene druge generacije potniškega Citana, ki sliši na ime T, razred T. Gre torej za multiuporabno vozilo, ki ga bodo cenili predvsem obrtniki in aktivne družine.

Razred T je v resnici bližnji sorodnik Renaultovega Kangooja, saj si avtomobilski koncerni medsebojno izmenjujejo modele, da privarčujejo evro ali dva pri razvoju, zato pod pločevino pričakujte precej sorodnih si komponent, začenši pri motorizaciji. Motorno paleto namreč tvorita 1,3-litrski bencinar ali v našem primeru 1,5-litrski sajavček, kakopak francoskega porekla, vendar več o njem kasneje. Oblikovalci pri »zvezdi« kljub privarčevanim razvojnim stroškom niso izgubljali časa, temveč so razred T upodobili po zgledu dobro uveljavljenega razreda V, s katerim si deli praktično celotno obrazno mimiko in nekaj elementov na zadku. Prav čeden voz je nastal tale razred T, le magnetitno sivo barvo bi prav vsi v uredništvu nadomestili z bistveno bolj všečno in reklamno limonitno rumeno kovinsko barvo, kot jo oblikovalci iz Stuttgarta imenujejo. Na petkraka 17-palčna lita platišča po drugi strani nimamo prav nikakršnih pripomb.

Ko odprete duri, bodisi klasična od poveljniškega mosta bodisi drsna od druge sedežne vrste, vas pričaka dobro znan Mercedesov delno digitaliziran ambient. In ker je razred T podrejen praktičnosti na prav vsakem koraku, je obdržal večino prikladnih stikal. Tako se vam ne bo potrebno prebijati skozi multimedijske vsebine da bi si recimo vklopili gretje sedeža ali zagnali klimatsko napravo. Čeravno sta vrtljivi stikali povzeti prav po Renaultovem Kangooju, je preostanek prepričljivo Mercedesov. Le oglejte si večfunkcijski volanski obroč, ki nezmotljivo pripada zvezdinemu štirikolesnemu plemenu, takisto grafika na osrednjem zaslonu in recimo tudi napis na prestavni ročici menjalnika.

Odlagalnih mest bo v nedrjih razreda T dovolj tudi za »popredalčkane« osebke, medtem ko je glavni adut vozila njegovo razkošje prostornosti. Serijskih 520 litrov prtljažnega prostora bo zagotovo zadostilo družinskim potrebam kot tudi obrtniškim, v primeru »izrednih prevozov« in le dvojice potnikov v prvi vrsti pa se ob zloženi zadnji klopi sprosti kar 2.390 litrov volumna. Dovolj? Mora biti, v nasprotnem primeru se obrnite na oddelek gospodarskih vozil.

Kaj je še potrebno za vikend odklope celotne družine? Brezbrižnost v prvi vrsti, za kar poskrbi solidno odmerjen dizelski agregat. Poldrugi liter delovne prostornine šteje in izhaja iz Renaultove motorne palete, vendar so ga Nemci pred vgradnjo v razred T nekoliko ustrojili in uskladili njegovo delovanje s sicer prav tako francosko zobniško druščino. Sedemstopenjski samodejni menjalnik z dvema sklopkama zagotovi počitek desnici in robatost dizla pretvori v lagodno spremljavo. Čeprav agregat zmore na papirju nekoliko podhranjenih 115 KM, bo po drugi strani uporabnih 270 Nm navora poskrbelo za prijetno vožnjo. Četudi razred T ne dosega klasičnih vodljivostnih normativov Mercedesovih limuzin je vožnja potekala nad pričakovanji. Pogon je dobro usklajen, prav nič naporen in zadostno podkrepljen za 95 odstotkov družinskih potreb, le ob polni naloženosti se opazi deficit moči. Vendar boste tudi to odmislili, ko boste v povprečju namerili le dobrih pet litrov in pol porabe. Toliko smo jih na normnem krogu namerili mi, medtem ko dodajte še dober liter v primeru pretežno avtocestnih kilometrov. Razred T ni zgolj limuzina, temveč velikoprostorska limuzina, kot trdijo na uradni Mercedesovi spletni strani, karkoli to že pomeni.

Najboljša reč pri vsem tem je zagotovo dejstvo, da je razred T najcenejši Mercedes-Benz ta hip. Za dizla s 116 KM boste odšteli slabih 29 tisočakov, medtem ko so bogate opcije opremljenosti in samodejni menjalnik dodali kar 8 tisočakov pribitka. Ne pozabite, da je govora o Mercedes-Benzu in polni opremi, medtem ko mu prav dobro pristoji dizelski agregat francoskega porekla.

4 kulske

Fotrov kotiček

Dejansko je razred T precej konkurenčen voz v svojem segmentu, ki je le mičkeno dražji od svojih germanskih tekmecev. Morda bi si želel le malenkost zmogljivejši dizel v nosu, vendar bi cena posledično preskočila magičnih 40 tisočakov. Priznam, da sem ob snidenju malce zavil z očmi, ko sem pogled sprehodil po opisu pogona, vendar me je ob koncu prijetno presenetil.

Pogon in prostornost prinašata svobodo, ki se zaradi športno-terenskih električarjev krči kot sneg ob odjugi. Pa še nekaj, tako čedno kot se bo ob bok podal vaši limuzinski »klasi« C ali E, se ne bo noben drug družinski voz. Pa naj bodo sosedi še bolj zavistni …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Definicija prostornosti. Za več morate nabaviti pravcati kombi.
+ Pogon. Nemci so zgladili sožitje dizla in menjalnika.
+ Drsna vrata vas pustijo brezskrbne ob otroškem brezbrižnem odpiranju.
+ Fizična stikala poenostavijo privajanje.
+ Udobje. Manj trda vožnja kot sicer bi pričakovali.
+ LED žarometi. Naredijo razliko med konkurenco.
+ Ravna zložljiva zadnja klop poskrbi za še več praktičnosti.

GRAJAMO:
– Motor pri visokih hitrostih ali polni naloženosti pokaže nejevoljo.
– Seznam doplačil bi lahko bil krajši, po drugi strani pa omogoča popolno prilagodljivost.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.488 / 1.859 / 1.800
Medosna razdalja (mm) 2.716
Prostornina prtljažnika (l) 520
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.678 / 2.199
Agregat Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.461
Največja moč pri vrt./min. 85 kW (116 KM) pri 3.750
Največji navor pri vrt./min. 270 Nm pri 1.750
Največja hitrost (km/h) 177
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 13,2
Posoda za gorivo (l) 54
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,7
Poraba goriva na testu (l/100 km) 5,5
Emisije CO2 (g/km) 150
Cena osnovnega modela (v EUR) 28.777
Cena testnega modela (v EUR) 37.000
Uvoznik Star Import, d.o.o.
Spletna stran www.mercedes-benz.si

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

7 komentarjev

      1. Citana? A to je ta edini, ki so ga uspel prodat? Bi pa ze rajs mel kangooja al pa berlingota za pol cene!

  1. Meni pa se zdi pogumno, da se je Mercedes podal v ta segment. Navsezadnje so te avtomobili res uporabni in prostorni. Morda je edino predrag glede na konkurenco, ampak je pa mercedes 😎

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button