AvtomobiliTesti

Mercedes-Benz GLA 200 Mild Hybrid 7G-DCT

A, B, GLA in GLB. Kdo in od kje?

Razred A je vstopnica v Mercedesov svet na štirih kolesih in nekako slično velja za terensko okrancljanega GLA v kolikor želite imeti zvezdino SUV premičnino. Slednji je bil v lanskem letu deležen rahle kozmetične prenove o čemer je naš Žiga razlil nekaj več črnila na povezavi TUKAJ, medtem ko smo bili tokrat deležni degustacijske družbe izvedenke GLA 200. Ta prinaša dobro znani turbobencinski agregat, ki je plod naprezanja nemških sivih celic ter tistih iz alianse Renault–Nissan–Mitsubishi. Pri zvezdi so mu dodali še tehnologijo blagega hibrida in ga s prednjim kolesnim parom spojili preko 7G-DCT samodejnega menjalnika. Bolj kot že poznana in utečena tehnika pod motornim pokrovom nas je tokrat zanimala podoba, ki se je oddaljila od kombilimuzinskega razreda A. Kaj prinaša in na račun česa?

Čeprav ima v imenu črko A, GLA v svoji drugi generaciji v resnici temelji na plečih razredov B in GLB. Če ga dobro pogledamo je prej podoben »mehki terenski B klasi« kot svoji imenski klasični inačici A. Zakaj je temu tako? Ko so ga Nemci ustvarjali so prvo generacijo GLA oprali na visoki temperaturi, da se je malenkost skrčila, in jo na koncu obesili z utežmi na spodnjem robu, saj je avtomobil krajši in ožji od predhodnika, a opazno višji. Z drugimi besedami, zdaj ni več robustni in malce dvignjeni A, temveč terenski B (z imenom GLA). Mi sledite? Če je bila prva generacija nekakšen »razred A All-Terrain« je aktualna SUV derivat bolj uporabnega razreda B. Pustimo sedaj te črke, raje preverimo kaj vse te korekcije gabaritov odražajo.

GLA je torej postal polnopravni SUV. Nudi dovolj prostora tudi za visokorasle osebke na zadnji klopi in jim ne povzroča klavstrofobičnih občutkov. Da se izkaže tudi v družinski vlogi poskrbi 425 litrov zajeten nahrbtnik, ki odpravi 99 odstotkov prostorskih tegob sodobnih družin. Tu je potem še vzdolžno pomična zadnja klop in v dveh višinah nastavljiva polica v prtljažniku, zato vam prostorskih opcij ne zmanjka zlepa.

Delovno področje kapitana GLA-ja po novem definirata dva 10,25-palčna ekrana. Na desnem oziroma multimedijskem domuje posodobljeni Mercedes-Benzov operacijski sistem MBUX, ki ga upravljate ali neposredno s tapkanjem po zaslonu ali preko relativno majhnega in nerodnega skupka dveh tipk in drsnika. Za slednje so verjetno bolj priročne nežnejše ženske ročice, moje so raje božale osrednjo tablico. Seveda je GLA dodobra zabeljen z vso varnostno-asistenčno tehniko, bi pa izpostavil eno precej priročno reč za evropska mestna križišča. Nvakljub temu se za hip preselimo onkraj Atlantika. Tam imajo semaforje nameščene na drugi strani križišča, kar precej olajša spremljanje luči v prvi vrsti, medtem ko si na Starem kontinentu pri določenih sečiščih cest vozniki lomimo vratna vretenca ob spremljanju prižganih luči. GLA je temu sedaj naredil konec, saj je v vozilu nameščena kamera, ki vam na osrednjem zaslonu prikazuje stanje semaforja – vendar le ko ste prvi v vrsti. Handy rešitev, vam rečem.

Mimo pogona v celoti vendarle ne morem, zato nekaj e-črnila še za tehniko pod motornim pokrovom. Agregat je relativno poskočen in z menjalnikom dobro uglašen, vseeno pa bi si na trenutke želel kanček več navora in s tem večje suverenosti. Za to so seveda zadolženi volumsko malce bolj zajetni štirivaljniki v GLA-jevi motorni paleti, medtem ko naš dotični 1,33-litrski s 163 KM poskrbi za ravno pravšnjo mero lagodnosti, da mu stežka kaj zamerim. Na normnem krogu je posrkal 6,9 litra bencinske mešanice. Cifra je lahko pri zares varčnih še nižja, medtem ko avtocestni izleti terjajo tudi liter in še kak deci več, zato je ciljna skupina tako gnanega GLA-ja jasna – mestna in primestna publika, ki ne opravi veliko dnevne kilometrine.

Ker je GLA nekoliko zrasel, se to pozna tudi pri njegovem cestnem bontonu. Zaradi tršega vzmetenja je lahko ob velikih platiščih pretirano neudoben, zato bi predlagal večje pnevmatike – seveda pa to vpliva na izgled, ki pri Mercedes-Benzu veliko šteje, zato boste ustrezen kompromis z vašim skeletom morali poiskati sami. Še preden se spustite v to, pa pripravite vsaj 46 tisočakov, koliko vredi povsem osnovni GLA 180. Naš testnež je v osnovi zahteval še dva tisočaka več in nato še kar nekaj evrov dodatka za vso neskromno odmerjeno dodatno opremo z audiofilskim Burmester ozvočenjem na vrhu tortice, ki so ga deležni le Bugatti, Porsche in Mercedes-Benz. Končni izkupiček se je posledično ustavil pri vrtoglavih 60 tisočakih, kar je precej glede na segment. Ekskluzivo z zvezdo na nosu je konec koncev potrebno na nek način vzdrževati …

4 kulske

Fotrov kotiček

Bolj SUV in manj »klasa A«. To se pozna na asfaltnem ovinkarjenju, imate pa zato pogled v drugo vas – do devete morate pozvoniti pri največjih, torej MB Trucks. Naštete so nove razlike med prvo in drugo generacijo GLA, ki je sedaj povsem zadostna tudi za družinsko rabo, zato kar malce skače v zelje dosedanjemu kompaktnemu prvaku GLB.

GLA je s svojima izvirnima bratoma cenovno postavljen sledeče – je 8 tisočakov dražji od kombi-limuzinskega B in le tri tisočake cenejši od GLB, ki razvaja s 565 litri v nahrbtniku, zato bo bolj za kupce precej zanimiv. Pripravite si kokice in pijačo, medzvezdni troboj je na obzorju …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com, Mercedes-Benz

HVALIMO:
+ Nič več terenski hatch, temveč pravi SUV.
+ Semafor kamera si zasluži hvalo na večih mestih.
+ Uglajenost pogona v mestni vožnji.
+ Poraba, vendar le ob defenzivnih voznikih.
+ Prostornost za družinsko rabo v najmanjšem GL članu.
+ Audiofilsko ozvočenje Burmester razvedi daljše poti.
+ Praktične prostorske rešitve.
+ Vsestranskost mu iz prenove v prenovo narašča.

GRAJAMO:
– Cena zagotovo poskrbi za nižjo številčnost na cesti.
– Pogon občasno malce razmišlja kaj bi glede na voznikovo komando storil.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.443 / 1.849 / 1.618
Medosna razdalja (mm) 2.729
Prostornina prtljažnika (l) 425 – 1.420
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.570 / 2.070
Agregat Turbobencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.332
Največja moč pri vrt./min. 120 kW (163 KM) pri 5.500
Največji navor pri vrt./min. 270 Nm med 2.000 – 3.500
Največja hitrost (km/h) 210
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,9
Posoda za gorivo (l) 43
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,7
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,9
Emisije CO2 (g/km) 153
Cena osnovnega modela (v EUR) 47.990
Cena testnega modela (v EUR) 59.934
Uvoznik Star Import d.o.o.
Spletna stran www.mercedes-benz.si

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button