AvtomobilizemNovice

Pomladna osvežitev Mercedesov GLA in GLB

Mercedesova ofenziva prenove prinaša izboljšave dveh kompaktnih SUV-jev.

Pomlad pri Mercedesu prinaša številne novosti, med katere spadata tudi posodobljena manjša SUV-ja GLA in GLB, ki bosta v prenovljeni podobi ter z bogatejšo opremo na ceste zapeljala v nekaj tednih. Pomladili so prav tako nabrušeno različico AMG 35 pri obeh modelih, najbolj divji AMG 45 prihaja nekoliko kasneje.

Spremembe so minimalne, a ravno pravšnje, vezane na izpopolnjevanje kot na celostno revolucijo. Oblikovno se od modelov pred prenovo razlikujeta po osvežene sprednjem delu, ki prinaša novo mrežo maske, malenkost spremenjene reže odbijačev, seveda nov svetlobni podpis sedaj standardnih LED žarometov, kolesne loke obarvane v karoserijsko barvo in svež osvetlitev zadka. Vstopni modeli sedijo na 17-palčnih platiščih, ki lahko z doplačilom zrastejo vse do 20 palcev.

Več novosti se je odvilo pod pokrovom motorja, kjer bodo brneli izključno elektrificirani motorji, torej blagi in priključni hibridi. Bencinsko paleto zastopa 1,3-litrski štirivaljnik z oznakama 180 in 200, katerih moč znaša 100 kW (136 KM) ter 120 kW (163 KM). 2-litrska bencinska enota pri štirikolesno gnanih modelih 220 4Matic in 250 4Matic zmore 140 kW (190 KM) ter 165 kW (224 KM). Pri vseh za prenos moči na kolesa skrbi sedem- ali osemstopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik, za dodatno podporo je zadolžen 48-voltni blago-hibridni sistem, ki za kratek čas doprinese 10 kW (14 KM), omogoča kratko neslišno vožnjo in regenerativno zaviranje.

Dizelska paleta sestoji iz 2-litrskega štirivaljnega motorja v treh konfiguracijah zmogljivosti. Na dnu je 180 d s 85 kW (116 KM), stopničko višje je 200 d s 110 kW (150 KM) in možnostjo 4Matic štirikolesnega pogona, vrh predstavlja 220 d 4Matic s 140 kW (190 KM). Največjo električno plat premore priključni hibrid 250 e z 1,3-litrskim bencinskim motorjem s 120 kW, elektromotorjem z 80 kW in baterijo s kapaciteto 11,5 kWh. Sistemska moč znaša 160 kW (218 KM), električnega dosega je dovolj za vsaj 62 kilometrov, baterijo pa lahko poleg standardnega 3,7-kilovatnega priklopa, z doplačilom polnimo z močjo 11 ali 22 kW.

Pred prihodom najzmogljivejših različic AMG GLA 45 in GLB 45, bo športno plat zastopal AMG 35 4Matic s prisilno polnjenim 2-litrskim bencinskim motorjem, ki ustvari 225 kW (306 KM) ter 400 Nm navora. Prijetna konjenica, v povezavi z bliskovitim AMG Speedshift dvosklopčnim menjalnikom in variabilnim štirikolesnim pogonom, poskrbi za pospešek do stotice v 5,2 sekundah pri manjšem GLA ter 5,5 sekundah pri družinskem GLB. Najvišja hitrost je pri obeh omejena na 250 km/h. Tako kot ostale bencinske enote, sta tudi AMG-ja bogatejša za blago-hibridno tehnologijo, ki pripomore k učinkovitosti.

Notranjost prenovljenih Mercedesov GLA in GLB ni bistveno spremenjena, glavnino novosti predstavlja najnovejša generacija MBUX operacijskega sistema z novimi prikaznimi načini Classic, Sporty in Discreet. Za prijetno počutje bo poskrbela ambientalna osvetlitev z 10 novimi barvami, priljubljeni storitvi Apple CapPlay in Android Auto lahko povežemo brezžično, večje je USB-C priključkov z osvetlitvijo, zabavno plat bodo okrepile nove igre vključene v sistem MBUX, ki tipke na volanu spremijo v mobilno igralno konzolo.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button