AvtomobiliTesti

Mazda CX-30 E-Skyactiv X 186 M Hybrid GT Plus

Dekle za oženit

V dobro utrjeni testosteronski družbi smo sedli za oltar kot radi imenujemo omizje dolgoletnega kafiča, kjer točijo nam ljub zvarek hmelja in vode. Po nekaj minutah uvodnega tipanja, prežvečenih fint in obveznega ozmerjanja, ki bi ga olikane gospe in gospodične odprtih ust vse šokirane s težavo spremljale, sledi vsakič znova enako vprašanje: »Kaj voziš ta teden?«

»Mazdo CX-30« , odvrnem in nadaljujem. »Poganja jo novejši atmosferski pogonski produkt e-Skyactiv X, ki združuje bencinsko in dizelsko tehnologijo delovanja ter mu je hkrati pripet še miniaturni električni sistem za občasno varčevanje oktanske mešanice.« »Oprema?« prileti iz bradate bratovščine.»GT Plus, torej polna, kot sosedova drvarnica pred kurilno sezono.« Trenutek akademske tišine, da moja ekipa sprocesira povedano in nato morda malce nepričakovano vprašanje od sicer večnega godrnjavčka v klapi: »Kdo bi sploh kupil tak avto?« »Hja, marsikdo«, odvrnem …

Nežno popraskam svoje, zaenkrat še gozdnato, lasišče, medtem ko studiozno vklopim prostor med ušesi, da bi tehnično pismenemu omizju poenostavljeno razložil. zakaj točno bi nekdo kupil prav tak avto. Ok začnimo. Torej, pomnite študentske čase in predvsem takratnih zabav. Odvijale so se na raznovrstnih lokacijah in praktično vsak dan v tednu. V družbicah, ki si se jim brez težav in odvečnega besedičenja priključil v njihovem veseljačenju. Za hipec se pomladimo v tiste »zlate brezskrbne čase« in jih preslikajmo v sedanjost.

Samski mladenič v zgodnjih dvajsetih bi svojo radarsko tehnologijo preusmeril predvsem na zabavi prisotne dekline in predpostavimo, da teh na licu mesta ni primanjkovalo. Tako kot ne primanjkuje izbire na trgu novih vozil. Ker je dečko »ziheraške« sorte, išče vsestransko in zanesljivo družbo ter nenazadnje tudi razigrano in spogledljivo kot smo za Mazdo CX-30 že ugotovili na pozno pomladanskem testu TUKAJ. Kakorkoli, po nekaj urah spoznavanja in diagnosticiranja ženskih družabnic, se bodoči intelektualec zamisli nad izbiro iz katere želi izluščiti potencialno kandidatko.

V vogalu plesišča se nahaja mična gospodična, najbolj izzivalno napravljena in tudi najbolj zgovorna. Skoraj preveč. Oblači se drzno, le v priznane in drage znamke ter vse svoje dnevne vrhunce (ne posteljne, da ne bo pomote) redno objavlja na socialnih omrežjih. Mikavna dečva, ki redno švica v lokalnem gymu, zahteva nemalo mero pozornosti in brez podrobne analize za spremljevalca predstavlja visoke vzdrževalne stroške – le najboljše destinacije so dobre zanjo (in njen instagram alias). Večina bi z njo prevozila krog ali dva, redko kdo pa jo vidi kot dosegljivo dolgoročno družbo. Ste v opisu prepoznali športno nemško limuzino, ki močno zareže v vaš mesečni proračun, hkrati pa razen nekaj trenutkov polnjenja voznikovega ega bolj kot ne le požira evre z njegovega povprečnega računa? Dečki me presenečeno gledajo, nekaj premlevajo zato predlagam, da gremo naprej po avtomobilskem katalogu, pardon lokaciji zabave.

Pri šanku stoji zanimiva in nesramežljiva mladenka. Nekoliko bolj umetniški tip, ki obožuje udobje in estetiko ter se nikakor ne navdušuje nad športnim udejstvovanjem. Bolj kot rekreacija sta ji pomembna urejen videz in dnevna brezskrbnost, lagodje če želite. Zanimiva avantura, ki bi se lahko hitro zaključila z grenkim priokusom ob trku dveh različnih svetov. Naš bodoči intelektualec si namreč želi nekaj več kot povprečen francoski voz s privlačnim videzom a brez resne vsebine . Pa čeprav je ljubitelj zlate sredine in se posledično tušira z mlačno vodo ter na kruh vedno namaže enako kepo marmelade kot masla. Klapa se zopet spogleduje, morda že malce težje sledi zato sklenem strnit to povest.

Naš imaginarni dečko nato vendarle nekaj ujame v svoje vidno polje. Skoraj neopazna v zabave željni množici, čeprav urejena in s svojo figuro več kot konkurenčna zgoraj omenjenima dekletoma. Je bolj umirjena, a v sebi skriva tisto nekaj kar našega mladega intelektualca neizmerno zanima. Skozi večer je sicer živahna in odlično poplesuje, vendar le ob pravi družbi. Ob povabilu na besedo ali dve ni prav nič sramežljiva in tako se razvije pogovor, ki kasneje rezultira v … . V nečem dobrem. In taka je Mazda CX-30. Navdušila bo vse, ki si ne želijo izstopati in ne pričakujejo pretirane dinamike, a vseeno vozijo športno oblikovan in kvalitetno grajen voz, z dostojnim bontonom med zavoji.

Ekipa me debelo gleda, razmišlja in predeluje zgornjo primerjavo ležernih študentskih časov z izbiro vozila. Mazda CX-30 s svojo preprostostjo, kvaliteto in praktično naravo pač vedno navduši. Celo tako, da bi jo peljali naravnost domov predstavit mami, pardon, vaši garaži.

Fotrov kotiček

Če se zdaj popolnoma utirimo nazaj v svet avtomobilizma. Mazda CX-30 je resnično vsestranski križanec tega japonskega avtomobilskega krdela. Zagotavlja družinsko uporabno premičnino z več kot 400 litri prtljage v nahrbtniku in dovolj prostora za štiri odrasle osebke, je polna sodobne (ne tudi najsodobnejše!) digitalne in v uteho marsikaterega krmarja brez prezahtevne tehnologije ter nenazadnje potnike navda z občutkom, da je grajena kakovostno in za dolgotrajno lastništvo. Ni digitalni presežek, vendar tudi ni »šminkasti« štirikolesnik, brez prave vsebine.

Ročni menjalnik, kateremu sem pesem hvalnico strnil na povezavi TUKAJ, je odlična izbira za vse ljubitelje nadzora in vožnje »stare šole«, ki si občasno privoščijo nekaj hitrih zavojev ob višjih motornih vrtljajih. Takrat zamolkli dvolitrski atmosferec vendarle spusti v teoriji kar visoko 186-glavo konjenico na plano, medtem ko bo večino časa zadovoljeval s hvale vredno porabo v višini približno šestih litrov.

Ko v Mazdinem nakupovalnem centru do vrha napolnite voziček po imenu CX-30, se blagajniška vrednost povzpne na dobrih 35 tisočakov. Več kot pri francoskih konkurentih in manj kot recimo zahtevajo germani, v obeh primerih s precej pomembnim dejstvom. Pri Mazdi dodatnih opcij ob najvišjem sklopu opreme skorajda ni več na voljo, medtem ko omenjeni rivali marsikatero rešitev ali opremo dodatno zaračunajo.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Videz. Čeden, uglajen, dinamičen in nevsiljiv.
+ Pogon. Tako uigran, da na semaforju preverjate utrip valjev na merilniku vrtljajev.
+ Ročni menjalnik. Etalon za konkurenco.
+ Celotna izkušnja je zmes sodobnih in preverjenih rešitev.
+ Poraba goriva, ki lahko pade tudi pod dizelsko šestico.
+ Veselje do vrtenja. Agregat zares zaživi šele nad 3.000 vrtljaji.
+ Uporabnost. V dvoje ali štiri, s prtljago ali brez.
+ Nekdanjo lenobnost nizkih vrtljajev odlično kompenzira blaga hibridna tehnologija.

GRAJAMO:
– Zaslon občutljiv na dotik, bi morda pripeljal kupca ali dva več, vendar ga v uredništvu skoraj ni junaka, ki bi tablico na armaturki pogrešal.
– Od skoraj 190 KM na papirju jih je realno občutiti za tretjino manj.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.395 / 1.795 / 1.540
Medosna razdalja (mm) 2.655
Prostornina prtljažnika (l) 430
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.507 / 1.965
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.998
Največja moč pri vrt./min. 137 kW (186 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 240 Nm pri 4.000
Največja hitrost (km/h) 204
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,3
Posoda za gorivo (l) 51
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,7
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,1
Emisije CO2 (g/km) 129
Cena osnovnega modela (v EUR) 34.990
Cena testnega modela (v EUR) 35.440
Uvoznik Mazda Motor Slovenija d.o.o.
Spletna stran ww.mazda.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button