AvtomobiliTesti

Mazda CX-30 E-Skyactiv X 186 M Hybrid GT Plus

Samodejni ali ročni?

Pred nekaj meseci, ko je na sončni strani Alp prevladovalo hladno vreme in pobeljeno pokrajino, smo v našem uredništvu gostili skoraj enako Mazdo CX-30 s taisto stopnjo opreme GT Plus. Takratni preizkus lahko prelistate TUKAJ , medtem ko je tokrat v goste zapeljala izvedenka z ročnim menjalnikom, za katerega je velika večina vprašanih prepričana, da se slabše odreže kot samodejni »pretikač«. Načeloma to velja za večino znamk, a pri Mazdi so tokrat nastanjeni v manjšinskem deležu. V pozitivnem smislu.


O Skyactiv X motorjih s kompresijskim vžigom s svečko smo pisali že večkrat. Mokre sanje strojnih inženirjev še iz časa, ko sem sam drgnil študijske klopi na Aškerčevi v Ljubljani, so se zdaj že pred meseci prelile v velikoserijsko znamko iz dežele vzhajajočega sonca.

Štiri najbolj kulske

 

Sila tiha in nasploh uglajena tehnika, ki v praksi žal kaj več od vrčka hladnega ne privarčuje v primerjavi z atmosfersko bencinsko klasiko. Japonci so vsemu temu pripeli še mehko hibridno tehnologijo s predpono »e«, ki omogoča podaljšano jadranje in agregat dopolnjuje skoraj neopazno, vse z namenom zbijanja tistih gramov CO2-ja na merilnih valjih. Zgledno bi zapisali pri ocenjevanju. Še bolj uspešen pa je lahko voznik z ročnim menjalnikom. In prav ta je danes na tnalu.

Zagonski generator oziroma 24-voltna blaga hibridna tehnologija namreč doprinese nekaj drobiža k skupnemu navoru pogona in kljub bornemu prispevku lahko to voznik s pridom izkoristi. Avtomatika je ob minulem testu na trenutke delovala rahlo neodločeno, ob ročni izbiri zobnikov tega pojava seveda ni. Vešč voznik bo znal prisluhniti lagodju delovanja valjev in temu prilagoditi prestavno razmerje. To bo lahko določil v enem izmed boljših ročnih menjalnikov na trgu, saj so Mazdini ročni »pretikači« znani po kratkih in natančnih hodih, za piko na i pa poskrbi (športno) kratka ročica.

Po zaslugi zgoraj opisanega hvalospeva ročnega menjalnika smo na normnem krogu namerili povprečno porabo 6,1 litra, ki je tako ravno za vrček pivca nižja od tiste s samodejnim. In ker se Mazdini atmosferci radi vrtijo v višave smo testnežu nekaj občasnega pretegovanja pogonskih gredi namenili tudi mi, vendar se nato energijske potrebe hitro dvignejo proti sedmim litrom in pol ali celo višje, zato bodo ob aktualnih cenah naftnih derivatov po stopalki za plin pritiskali redki.

Prestali elementi, vključno s čedno in preprosto zastavljeno notranjostjo, so nas zopet navdušili. Dobro premišljena kombinacija analogne tehnike in digitalizacije tvori enostavno spoznavanje z vozilom ter intuitivno iskanje upravljanja glavnih funkcij. Vrtljivi gumb na osrednjem delu med prednjima sedežema bo najpogosteje rabljena kontrola, ki nadomešča vrzel, nastalo zaradi manjka zaslona občutljivega na dotik. V kolikor niste izraziti tehnološki navdušenci nad tablicami, boste brez težav prebrodili to zagato, če jo ravno tako imenujemo.

Nekaj več preglavic lahko prizadeje družinska seja, na kateri boste odločali o usodi 30-ih tisočakov. Toliko namreč zahteva uradni uvoznik za lastništvo nad testno Mazdo CX-30, kar se pod črto zdi »fairplay« znesek glede na štirikolesno konkurenco. Zavedajoč se, da tako oplemenitena japonka že trka na vrata premijskih modelov …

Fotrov kotiček

Mazda CX-30 je morda najbolj vsestranski križanec lastnega plemena samurajev. Zagotavlja družinsko uporabno premičnino, je polna sodobne (ne najsodobnejše!) tehnologije in uporabnika navda z občutkom, da je grajena kakovostno ter za dolgotrajno lastništvo. Ni digitalni presežek, vendar tudi ni »plastik fantastik« štirikolesnik. Ročni menjalnik je res odlična izbira za vse ljubitelje nadzora in vožnje »stare šole«, ki si občasno privoščijo nekaj dinamičnih zavojev ob višjih motornih vrtljajih. Kot ob časovnem skoku v zadovoljstva polno otroštvo, ko smo kot šolarji s slamico srebali gosti sok pod kupom smetane. Takrat pač ni bilo tisoč in ene poceni sladkarije, kot tudi ne takšnih in drugačnih samodejnih menjalnikov.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Videz. Čeden, uglajen, dinamičen in nevsiljiv.
+ Pogon. Tako uigran, da na semaforju preverjate utrip valjev na merilniku vrtljajev.
+ Ročni menjalnik. Etalon za konkurenco.
+ Celotna izkušnja je zmes sodobnih in »preverjenih« rešitev.
+ Poraba goriva, ki lahko pade tudi pod dizelsko šestico.
+ Veselje do vrtenja. Vem, ponavljam se, vendar je agregat res nasmejan šele nad 3.000 vrtljaji.
+ Uporabnost. V dvoje ali štiri, s prtljago ali brez.
+ Nekdanjo lenobnost nizkih vrtljajev odlično kompenzira blaga hibridna tehnologija.

GRAJAMO:
– Zaslon občutljiv na dotik, bi morda pripeljal kupca ali dva več, vendar ga v uredništvu skoraj ni junaka, ki bi tablico na armaturki pogrešal.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.395 / 1.795 / 1.540
Medosna razdalja (mm) 2.655
Prostornina prtljažnika (l) 430
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.507 / 1.965
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.998
Največja moč pri vrt./min. 137 kW (186 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 240 Nm pri 4.000
Največja hitrost (km/h) 204
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,3
Posoda za gorivo (l) 51
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,7
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,1
Emisije CO2 (g/km) 129
Cena osnovnega modela (v EUR) 29.490
Cena testnega modela (v EUR) 30.090
Uvoznik Mazda Motor Slovenija d.o.o.
Spletna stran ww.mazda.si

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button