AvtomobiliTesti

Mazda CX-30 GT Plus Skyactiv-X 186

Spogledljivka z dežele vzhajajočega sonca.

Mazdi je težko očitati, da v zadnjih nekaj letih ne izdeluje izredno privlačnih in predvsem tehnološko naprednih, celo edinstvenih avtomobilov. CX-30 ni nobena izjema, saj s svojimi oblikovnimi kompetencami pritegne ogromno pogledov, pod motornim pokrovom pa skriva nekaj tudi za tehnološke sladokusce. Na področju pogonskih sklopov so se, predvsem s tehnologijo Skyactiv, zasidrali kot nekakšni pionirji motorjev z notranjim izgorevanjem, v času, ko so mnogi nanje pozabili in ko prevladajo skoraj dolgočasni električni sistemi.

Že lep čas inženirji pri Mazdi menijo, da klasični motorji niso še za odpis in da skrivajo še veliko neodkritega potenciala, kar japonski proizvajalec tudi konkretno dokazuje. Tehnologija Skyactiv je z nami že nekaj časa in s svojimi prednostmi prepričuje tako uporabnike, kot strokovnjake, saj so poželi že precejšnje število nagrad. Precej podobno Mazdo CX-30 s Skyactiv-X motorjem smo že uspeli preizkusiti, vendar so jo sedaj dodatno obogatili še blago-hibridnim pomočnikom s predpono »e«, ki prinaša mnoge prednosti in dodatno krepi kompetence že tako impresivnega motorja.

Atmosferski 2-litrski bencinski motor z novo podporo blago-hibridnega sistema z zagonskim alternatorjem, je postal popolna alternativa za pomanjkljiv dizelski motor v ponudbi, saj so uspeli izpiliti prejšnje pomanjkljivosti navora pri nižjih vrtljajih, hkrati se je malenkost znižala tudi poraba, kar je vedno dobrodošlo. Nov sklop z uradnim nazivom e-Skyactiv X po prenovi ob pritisku na stopalko za plin iztisne prijetnih 186 konjskih moči in 240 Nm navora (16 Nm več kot prej) ter zvezno pospešuje tudi pri višjih vrtljajih. Sveže pridobljena energičnost bo poskrbela za odzivno pospeševanje med semaforji v urbanem okolju in za dodatno samozavest pri iskanju zabavnih krivin odprtih cest.

Sicer pa vrhunska konjenica pod dolgim elegantnim motornim pokrovom ni edini razlog, da kaj hitro vzljubiš CX-30, bistvo tiči v njenem fantastičnem dinamičnem videzu, ki piše svojo zgodbo in ne sledi dolgočasnim smernicam ostalih kompaktnih križancev. Skoraj ni avtomobilista, ki ni navdušen nad Mazdino svojevrstno oblikovalsko filozofijo kodo, s pridihom nežnih linij in brezčasne elegance. Še posebej iz povprečja izstopa odeta v originalno rdečo karoserijsko barvo, ki ob sončnih žarkih kar zasveti in obrne marsikatero glavo, kot da gre za kakšno precej bolj eksotično športno igračo.

Mazdini modeli novejše generacije, kot je CX-30, svojo zunanjo lepoto širijo tudi v kabino, kjer nas ob vstopu pričakata preprosta, a estetsko zasnovana armaturna plošča, prijeten voznikov prostor in izredno kakovostni materiali. Gre za popolno sožitje analognega sveta s sodobno digitalizacijo, kar se opazi pri delno digitaliziranih merilnikih in številnih fizičnih gumbih, obenem pa se pred voznikom nahaja presenetljivo dober projicirni zaslon na ravni višje cenovnih proizvajalcev. Manjka le možnost dotičnega upravljanja 8,8-palčnega osrednjega zaslona, vendar so se pri Mazdi zavoljo varnosti odločili vztrajati pri vrtljivem kolescu na centralni konzoli. To pomanjkanje na nek način nadomeščata povezljivost s storitvama Apple CarPlay in Android Auto, ki ju lahko nadziramo z glasovnim upravljanjem.

Nikakor pa pri Mazdi ne moremo mimo vozne izkušnje, saj je prav tako svojevrstna, kot so ostala področja. Gre za perfektno harmonijo dinamičnosti in udobja. Vem, sliši se precej pretirano, vendar se v tem skriva veliko resnice. V času sobivanja z Mazdino lepotico sem uspel dodobra preizkusiti njene karakteristike tako v strnjenem urbanem okolju, kot na daljšem izletu preko avtocest in zavitih regionalk. CX-30 ni pretirano velik križanec, zatorej se hitro znajde v mestnih ulicah, cestne nepravilnosti in grbine so zanj mačji kašelj, a v najboljši luči zablesti ko se cesta razširi.

Takrat se pelje zelo suvereno, v notranjosti pa je zaradi izdatne zvočne izolacije in nenazadnje plavajočih karoserijskih linij izredno tiha, kar je velika prednost pri daljših potovanjih in se tako kosa z avtomobili precej višjega razreda. Ob resnejšem vstopu v zavoje se pokaže dinamičnost šasije, na katero nekoliko povzdignjena oddaljenost od tal bistveno ne vpliva, privlačno zasnovan trikrak volan pa podaja zadostno količino informacij in ne deje občutka nestanovitnosti. Zaradi lepo uravnovešenega podvozja bi si na momente želeli več poskočnosti motorja, vendar tega žal ne bomo dočakali.

Skratka, Mazda CX-30 je briljantna izbira med današnjo natrpano čredo alternativnih križancev, kajti je redek avtomobil, ki uspeva v enem paketu združiti privlačno oblikovanje, napredno tehnologijo, kakovostno izdelavo in navsezadnje dostopno ceno. Če razmišljate o nakupu vozila v tem segmentu, ne smete spregledati Mazdine lepotice, saj vas bo brez dvoma popolnoma očarala, kot je mene in vse, ki so se mi uspeli pridružiti v testnem obdobju.

HVALIMO:
+ Motor. Skyactiv-X predstavlja vrhunsko uglajeno konjenico, ki je s pridobitvijo blago-hibridnega sistem še povečala svoje kompetence.
+ Vozna dinamika in udobje. Predstavlja odličen kompromis med igrivo dinamično vožnjo in udobjem z dobro zatesnjeno kabino.
+ Notranji ambient. V notranjosti Mazde CX-30 se počutimo kot na najljubšem domačem naslanjaču, saj je udobna, obogatena s kakovostnimi materiali, privlačno zasnovo in popolnim nivojem digitalizacije.
+ Eleganca. CX-30 je resnično privlačen avtomobil, ki enostavno očara tudi najbolj zagrenjene.

GRAJAMO:
– Stežka najdemo pomanjkljivosti. Izpostavil bi lahko le nekoliko ležeren samodejni menjalnik, ki zaostaja za izjemnim motorjem.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.395 / 1.795 / 1.540
Medosna razdalja (mm) 2.655
Prostornina prtljažnika (l) 430 / 1.406
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.455 / 1.965
Agregat Bencinski, 4-valjni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.998
Največja moč 137 kW (186 KM)
Največji navor 240 Nm pri 4.000 vrtljajih/min
Največja hitrost (km/h) 204
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,6
Posoda za gorivo (l) 51
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,1
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,7
Emisije CO2 (g/km) 138
Cena osnovnega modela (v EUR) 23.190
Cena testnega modela (v EUR) 30.420
Uvoznik Mazda Motor Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.mazda.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button