AvtomobiliTesti

Kia XCeed 1.5 T-GDi 7DCT GT Line

Za tu in tam ter vse vmes

Poznate avtomobil po imenu Cerato, Kia Cerato? Se mi je zdelo da ne. »Kako došlo, tako prošlo« bi dodali južno od Kolpe in ne bi se prav veliko motili. Cerato je namreč ne najbolj zveneč predhodnik modela Ceed, prvega štirikolesnega korejca, ki je snovan in tvorjen na evropskih tleh. Vse z namenom služenja nam, zahtevnim staroselcem Starega kontinenta. Zgodba Ceeda oziroma do leta 2018 imenovanega Cee’d se prične v letu 2006 in verjeli ali ne, njegovo poimenovanje se navezuje prav na pro-evropsko usmerjenost. Črki C in E se nanašata na »Community of Europe« (ang. evropska skupnost), medtem ko drugi E ter kočni D ponazarjata okrajšavo za »European Design«.

Da ne dolgovezim, Ceed je Kiin veliki met in žanje uspehe za uspehom. Danes se po naših cestah vozi že tretja prenovljena generacija hatcha, ki je vmes prejela kar nekaj izpeljank, kot so karavanski Station Wagon (SW), kupejevski Pro_cee’d, hot hatch GT in v tretji rundi še XCeed. Tako, smo že bližje izhodišču našega testneža, pred kratkim osveženega XCeeda. In kaj (v našem primeru) zeleni korejec pravzaprav je? Polnokrvni križanec, ki prinaša elemente SUV-ja (čeprav to ni) in jih prilepi na malce dvignjenega (+ 4,4 cm) in podaljšanega (+ 10 cm) hatcha. Tako dobimo kombilimuzino v močno poudarjeni dinamični podobi in dvignjenim položajem izza volana – prav tisto, kar prenekateri prebivalec Evropske skupnosti očitno išče. Očividno so Korejci (zopet) zadeli »žebljico na glavico«, saj je XCeed tako popularen, da tvori polovico prodanih vozil družine Ceed in zaseda drugo mesto v svojem azijskem plemenu, katerega štafeto v bitki za prodajni kolač pelje športni terenec Sportage.

Korejski inženirji pri faceliftu XCeeda niso izgubljali časa, saj se križanec prodaja bolje kot toaletni papir in »mesni doručak« na začetku korona krize. Še nekoliko bolj so zaostrili njegovo podobo z malce bolj vpadljivim LED svetlobnim podpisom ter obliko zunanjih svetil, v konfigurator dodali nekaj več karoserijskih odtenkov, dodatne opreme ter asistenčnih sistemov in za češnjo na vrhu torte postavili sklop opreme GT Line, v katerega je bil odet tudi naš »zelenko«. Vpadljivo, všečno, zanimivo in bogato, bi zapisal v enem stavku. Prav paket GT Line je tisti, ki z nekaj več sijoče črnine in poudarjenimi atletskimi zunanjimi elementi, kot je zadnji usmernik zraka recimo, naredi največjo ločnico od (namensko) malce konservativnega Ceeda, zato doplačilo za vrh opremljenosti v uredništvu pozdravljamo. Nenazadnje so tu še izstopajoče barve, ki vsaka po svoje oplemenitijo nič kaj sramežljivo podobo vozila.

Športni karakter XCeeda z žlico GT Line proteinov se nadaljuje tudi ob vstopu. Z naravnim usnjem prevlečeno oblazinjenje, kromani dodatki na stopalkah, prisekan športni volan in po moji presoji z odliko ocenjena kombinatorika tipk ter digitalizacije bodo redkega pustili ravnodušne volje. Ker je XCeed opazno daljši od svojega temeljnega modela brez črke X, se to opazno odrazi v prostornosti. Zadnja klop z veseljem sprejme dvojec odraslih osebkov ali tistih najmlajših, v Isofix foteljih. Nahrbtnik meri uporabnih 426 litrov in bo več kot zadovoljil večino družinskih zahtev, v nasprotnem primeru vedno postoji opcija za namestitev strešnega kufra.

Ena izmed všečnih potez Kie je zagotovo pogonska paleta. Tam o elektriki še ne govorijo na glas, pravzaprav je niti ne oglašujejo, čeprav lahko po individualnem razgovoru naročite tudi priključnega hibrida, ga v ceniku ne boste našli. Naš »zelenko« je imel v nosu nameščen sila prožen 1,5-litrski prisilno polnjen bencinski agregat z zdravimi 160 »konjiči«. Da je bila mera veselja polna pa je poskrbel samodejni 7-stopenjski pretikač zobnikov z dvema sklopkama. Usklajena tehnika za ležerno poplesavanje po asfaltu, tako v mestu kot izven njega. Mehanika deluje dobro, brez nervoze ali motečega obotavljanja. Žeja? Ta se ustavi pri šestih litrih in pol, kar je sprejemljiva vrednost za poskočno čredo pod motornim pokrovom. Lega na cesti morda ni v slogu gokarta, vendar tega niti ne gre pričakovati. XCeed je uporaben in udoben avtomobil, katerega razširjen nabor asistenčnih sistemov vas bo varno spravil na zastavljen cilj, se bo pa XCeed pri tem upiral, če ga boste na zavojev polni cesti gnali do roba in vas bo jasno opomnil, da atletika ni njegova najljubši predmet na urniku.

Germanofili se sedaj verjeto že zgražate nad mojim hvalisanjem prenovljenega XCeeda, zato si boste malce nahranili ranjen ego ob omembi njegovega cenika. Polna cena najbolje opremljenega XCeeda namreč zahteva skoraj 38 tisočakov, ki jih uvoznik vsled popusta zbije na malce bolj racionalnih 34, če se odločite za financiranje. Ni malo, vendar, ali kje danes zahtevajo malo? Tudi za liziko več ne, kaj šele za okusno in zdravo sladico iz Ceedove vitrine dobrot.

4 kulske

Fotrov kotiček

Lahko na koncu vendarle malce pograjam katero reč? Pravzaprav ne, ker je pri vseh vidikih z GT Line opremo zabeljen XCeed vsaj dober ali še boljši. Pozdravljam filozofijo Korejcev in jim lahko zgolj podam roko vznak odličnega dela. Poldrugi liter zajeten oktanski agregat bo odličen kompanjon ob vseh vsakodnevnih tegobah in poskrbi za samozavestno šviganje tudi po odprtih avtocestnih odsekih.

Bi vi spreminjali nekaj na vaši kokoški, ki nese zlata jajca? Najverjetneje ne, zato so podobno in zgolj nežno pot sprememb ubrali gospodje iz južnokorejske prestolnice, ki pa vendarle XCeeda še za odtenek bolj poživijo in naredijo še bolj vabljivega.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Prezenca. Športna, kljub temu, da XCeed ni Ceed GT.
+ Pribitek oddaljenosti od tal.
+ Višji položaj za volanom in s tem preglednost.
+ Ambient kot zmes sodobne digitalizacije in uporabnih tipk.
+ Kvalitetno oblazinjenje in športni vložki iz kroma.
+ Prostornost in odlagalna mesta.
+ Multipraktičnost celotnega vozila.

GRAJAMO:
– Cenik. Brez popustov bi odgnal kar nekaj kupcev.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.395 / 1.826 / 1.495
Medosna razdalja (mm) 2.650
Prostornina prtljažnika (l) 426 / 1.378
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.325 / 1.870
Agregat Turbobencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.482
Največja moč pri vrt./min. 118 kW (160 KM) pri 5.500
Največji navor pri vrt./min. 253 Nm pri 1.500 – 3.500
Največja hitrost (km/h) 208
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,2
Posoda za gorivo (l) 50
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,1 – 6,4
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,5
Emisije CO2 (g/km) 139 – 144
Cena osnovnega modela (v EUR) 34.099
Cena testnega modela (v EUR) 34.099
Uvoznik KMAG d.o.o.
Spletna stran www.kia.si

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button