AvtomobiliTesti

Hyundai i30 1,5 T-GDI 160 MHEV iMT impression

Zrel za prestolonaslednika?

Prestol, ne glede na to kakšen položaj prinaša, je vedno mamljiva reč. Biti prvi med »svojimi« je često zaželena oznaka in v svetu avtomobilizma ni prav nič drugače. Predvsem tam, kjer je vladavina pognala dolgo brado in nekaj takšnega se je zgodilo v spodnjem srednjem segmentu, ki se še danes pogovorno imenuje Golfov razred. Gre za praktično vsem zelo dobro poznani Volkswagnov model, ki je narekoval smernice in postavljal merila kar nekaj desetletij. Pred kratkim, pa je njegov cilj prerastel okvirje svojega plemena, kajti apetiti Golfa so postali še obsežnejši – napad na kupce razreda višje. Vendar, ko se kralj odpravi na »vojni pohod« je prestol nezaseden in s tem na voljo vsem potencialnim tekmecem. Tudi tistim, ki so se večino časa potikali v ozadju in si svoje ime gradili počasi a s prepričljivimi potezami.

Bi si upali pred recimo dvajset leti napovedati, da lahko Hyundaijev model ogrozi prestol v Golfovem kraljestvu? Tudi mi ne, vseeno pa se zdi, da smo priča nečemu podobnemu. Predvsem na račun pametnega vlaganja Korejcev v svojo floto in smiselnim nadgradnjam glede na ciljno skupino voznikov. Hyundai i30 je bil sprva dostopen in praktičen voz, ki je prav po zaslugi teh dveh lastnosti utrdil svoj položaj v razredu. Sčasoma je postal drznejši, oblikovno odločnejši in kar je najbolj pomembno – konkurenčen najboljšim. Spoštovani in spoštovane, prenovljena tretja generacija je napovedala neposreden pohod na prodajni vrh. Morebiti predrzno?

Ustavimo se pri figuri, ki je pri novem i30 drznejša in za odtenek rahlo športna. Vozilo ni več nekakšna siva miš, temveč z veseljem izkaže svojo pripadnost korejski znamki. Le poglejte to masko, ki jo (končno!) krasita lična LED žarometa z vmesnim črnim satovjem, ki oplemeniti dinamičnost videza. Da ne gre za opremljenost po okusu športnih navdušencev temveč tehnofilov je jasno šele ob vstopu v notranjost. Tam je kopica stikal in digitalnih zaslonov priča resni evoluciji korejskega hatcha. Paket opreme Impression (med drugim) prinaša oblazinjenje v kombinaciji usnja in blaga, v osem smeri električno nastavljiv voznikov sedež, predal za brezžično polnjenje mobilnih naprav ter voznikov 7-palčni informacijski zaslon med merilniki.

Pogon je tokrat tvoril 1,5-litrski prisilno polnjeni agregat s 160 »konjiči«, ki je deloval ob pomoči blage električne asistence. Slednja zagotavlja možnost jadranja, ko voznik sicer ročni menjalnik postavi v nevtralen položaj, kapitan pa »cestno plovbo« prepozna po ličnem grafičnem piktogramu v obliki jadrnice na zgoraj omenjenem zaslonu. Reč deluje v ECO načinu vožnje in zna privarčevati kak deci oktanskega hranila, medtem ko splošna vozna izkušnja pravi, da je pogon prednostno naravnan varčnosti in ne zmogljivosti. Žeja blagega hibrida se je stalno gibala med šestimi in sedmimi litri, medtem ko je normni krog zahteval 6,4 litra na sto kilometrov. Pogon svojo žvinčet kar malce prikriva, saj je blaho-hibridni pogon mlačne narave – ne izstopa prav v nobeno smer. Deluje elegantno in brezhibno, o dinamiki konjenice pa (žal) ni ne duha ne sluha.

Če strnemo seznam so navedki jasni – čeden videz, napreden elektrificiran pogon ter sodobnih digitalnih in varnostno-asistenčnih dobrot zvrhan ambient. Vse skupaj za ceno, ob kateri se pri konkurentih šele začnejo pogovarjati o osnovnih modelih. Predpogoji za napad na sam prodajni vrh so končno izpolnjeni, če bo to uspelo, pa bo pokazala prodajna statistika …

Fotrov kotiček

Edina reč, ki določene evropske vladarje v spodnjem srednjem kraljestvu še ohranja na oblasti, je renome znamke. V kolikor kupci potegnejo integral čez vloženo-dobljeno, je konča računica vse bolj na strani Hyundaija i30. In preračunljivost tudi pri izbiri štirikolesnega spremljevalca je v teh epidemičnih časih pogosto ključnega pomena, zato si lahko Korejci obetajo zavidljive prodajne številke. Hyundai i30 resda (še) nima tistega zadnjega elementa plemenitosti, vendar tudi nima visoke cene, ki sili v segment višje. Prej nižje glede na konkurenco, kar je zadosten argument da se počasi zapelje na sam vrh prodajnih statistik, medtem ko v uvodu omenjeni nesporni kralj čedalje resneje pogleduje po konkurentih srednjega segmenta – torej kraljestva višje.

HVALIMO:
+ Napredek. Korejski šefi so napredne tehnologije znamke končno spustili z verige in jim utrli pot v nižje segmente.
+ Razmerje med ceno in končnim izdelkom. Verjetno najboljše v tem segmentu.
+ Jadranje. Možno tudi v primeru (inteligentnega) ročnega menjalnika.
+ LED žarometi in svetila, ki so se vendarle znašla tudi pri nižjih sklopih opreme.
+ Videz. Priznajte, deluje všečno in dinamično.
+ Cena. Zadnji žebelj v krsto konkurentov.

GRAJAMO:
– Mlačen odziv pogona. Konjenica ni skromna, vendar se nikakor ne spravi v galop.
– Aktivni tempomat bi bil zares prava pika na i.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.340 / 1.795 / 1.455
Medosna razdalja (mm) 2.650
Prostornina prtljažnika (l) 395
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.404 / 1.840
Agregat Turbobencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.482
Največja moč pri vrt./min. 117 kW (159 KM) pri 4.500
Največji navor pri vrt./min. 253 Nm pri 1.500
Največja hitrost (km/h) 210
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,4
Posoda za gorivo (l) 53
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,6 – 6,5
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,4
Emisije CO2 (g/km) 126
Cena osnovnega modela (v EUR) 23.090
Cena testnega modela (v EUR) 23.580
Uvoznik Hyundai Avto Trade d.o.o.
Spletna stran www.hyundai.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button