MotocikliTesti

Honda CB750 Hornet

“Taman”

Ljudje smo edina življenjska oblika, ki kopiči sredstva daleč onkraj okvirov svojih potreb. “Kaj pa veverice?!” porečete. Njihove zaloge oreškov so namenjen zgolj bivakiranju preko zime. In nič več. Mi pa brezsramno grabimo – več oblačil, več življenjskega prostora, več denarja, več nepremičnin, več konjev … Svet bi bil veliko lepši in bolj prijazen do vseh uporabnikov, če bi vsak uporabljal vire le v skladu z njegovimi dejanskimi potrebami.

Res potrebujemo milijone na bančnem računu, 100-metrske jahte, vozila s 500 in več konji? Osebno mislim, da ne. Ne zato, ker si jih ne morem privoščiti, pač pa iz zgolj praktičnih razlogov (beri ekoloških … in etičnih). Res potrebujem motocikel z 200 konji v vsakdanjem prometu? Po mojem skromnem mnenju nikakor. Zdrava kombinacija moči, navora, dimenzij in seveda prodajne cene. Pa nikakor ne napeljujem na kakšno skrajno askezo v obliki Enfield Diesla. “Razumni” paket je veliko bolj atraktiven – Honda CB750 Hornet!

Že slišim stare “prdce”:”To je za p…!” Mogoče res. A v tem primeru “p….” živijo dolgo, srečno in nezakompleksano življenje. 750 kubikov, 92 azijskih lihoprstih kopitarjev, 75 Nm navora in atletsko razmerje ene konjske moči na slaba dva kilograma je dovolj, da vas do 100 km/h požene v manj kot petih sekundah, genocid nad insekti pa lahko zganjate tudi pri hitrostih preko 200 km/h. Premalo za povprečnega motociklista? Dvomim.

Rokovanje je otročje lahko. Brez šale. Zdi se, kot bi naokrog premetaval kakšno Tomosovo legendo. 190 kg se pelje lepo. Ubogljivo sodeluje pri nizkih hitrostih, kjer lahko mirne duše lenarite v 6. prestavi že od 50 km/h dalje. Entuziastično tuli pri priganjaju tja proti 9.500 motornimi vrtljaji. Serpentine so pravi užitek. Manevriranje pred domačim kafičem nezahtevna in brez adrenalinskih pretresov. Avtocesta pa tja do 150km/h povsem znosna. Na 100 prevoženih kilometrov se v povprečju zadovolji s 4,2 litra goriva.

Ima vse, kar imajo “veliki” – “zlobno” zunanjost, barvni TFT zaslon, tri načine vožnje, ABS, sistem proti zdrsu pogonskega kolesa in sistem proti dvigovanju prednjega kolesa. Po želji vam Hornetko opremijo tudi s “kvik šifterjem”, ogrevanimi ročicami, zaščitami ob morebitnem padcu, še bolj športnim izpuhom iz titana, celo jato torb in kovčkov, nepreglednimi možnostmi otpičnih sladkorčkov in celo drobcenim vetrobranskim steklom. Za estete pa so na voljo štiri barvne kombinacije.

Najnovejša evolucija Honde CB750 tako ostaja zvesta svoji zapuščini. Uporabniku prijazen motocikel. Nezahteven za rokovanje in vzdrževanje. S širokim spektrom sposobnosti, ki zadovoljijo želje skoraj vseh uporanikov (ljubitelji terenske vožnje izvzeti), pa naj si bodo začetniki ali prekaljeni ljubitelji usnjenih enodelnih pajacev. Vse to (in še več) za pošteno ceno, ki ne bo presegla budget vašega družinskega avtomobila.

Še vedno trdite, da je Hornetka prešvoh in prepočasna? Morda pa ni težava v motociklu …

Aleš Majerič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Na voljo so številni paketi dodatne opreme, s katerimi lahko motocikel prilagodite sebi
+ Cena
+ Lahek in enostaven za vožnjo

GRAJAMO:
– Vetrna zaščita pri višji hitrosti
– Vzmetenje bi lahko bilo nastavljivo

Tehnični podatki:

Vrsta agregata tekočinsko hlajeni, 4-taktni, 8-ventilski, vrstni dvovaljnik
Prostornina (ccm) 755
Največja moč pri vrt./min. 67,5 kW (91,8 KM) pri 9.500
Največji navor pri vrt./min. 75 Nm pri 7.250
Zagon električni
Vbrizg goriva elektronski vbrizg PGM-FI
Medosna razdalja 1.420
Menjalnik 6 prestav
Višina sedeža (mm) 795
Teža (kg) 190
Posoda za gorivo (l) 15,2 l
Pnevmatika spredaj 120/70ZR-17
Pnevmatika zadaj 160/60ZR-17
Najvišja hitrost (km/h) Nad 200
Cena testnega motocikla (v EUR) 8.390,00
Uvoznik AS Domžale Moto center d.o.o.
Spletna stran www.honda-as.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button