AvtomobiliTesti

Ford Focus ST-3 2.0 EcoBlue karavan

Odličen amater ali profi na klopi za rezervne igralce?

Focus ST. Prva asociacija je seveda petvratni hatch, hrumenje 2,3-litrskega agregata in galopiranje celotne 280-glave črede konjev … Kaj pa če zapišem Focus ST dizel? Hm, že gladite brado?

Da, Ford Focus z oznako ST (in ne ST-line!) je na voljo tudi kot dizel. Da je mera čohanja po glavi polna, tudi kot družini prijazna karavanska različica. Ljubitelji športnih vozil verjetno zmajujete z glavo, vendar zaman. Dizelska izvedenka se je v floto prikradla kot mešanec v rodovnik pasme z nemalo številnimi odličji in priznanji. Kaj torej predstavlja »črni raček« v družini ST in komu je pravzaprav namenjen?

Naj za začetek orišemo tiste osnovne gradnike, ki varčnemu in družinskemu Focusu ST opredelijo mesto na avtomobilskemu trgu. Pod motornim pokrovom bije dvolitrsko turbodizelsko srce s 190 KM, kar je povsem korektna cifra tudi za dinamične starše in skrbnike, ki jih do stotice požene v manj kot osmih sekundah.

Da lahko pripravite vrečke za brisanje otroškega obroka iz sicer udobnih in školjkastih v usnje odetih Recarovih sedežev pa poskrbijo športno-dirkaški elementi kot recimo ST opazno trše podvozje, možnost preklopa med voznimi profili kjer se nahaja tudi »Track mode« ali način za dirkalno pisto ter nasploh odlična lega vozila kljub karavanskemu nahrbtniku.

Naj dodam, da slednji meri 608 kubičnih decimetrov (litrov za vse, ki so med poukom matematike dopolnjevali nočne urice), kar je sila uporabna reč za shranjevanje vse družinske krame. Tudi prostora na zadnji klopi ne manjka niti višjeraslim sopotnikom, zato na pregovorno klavstrofobijo športnih hatchev kar pozabite.

In nikar v naprej skrbeti, da sosed ne bi opazil vaše nove štirikolesne pridobitve. Focus ST že serijsko prinaša estetske vložke Performance oddelka znotraj domačije modrega ovala. Velika 19-palčna lita platišča znotraj katerih se bohotijo velike rdeče zavorne čeljusti, ST satovje oziroma mrežica na odprtinah za zajem hladilnega zraka, dvojna ST izpušna cev in velik spojler na zadku.

Če želite zavistnega rojaka z ulice še dodatno navdušiti, ga povabite na ogled notranjosti, kjer se s precej zajetno košarico dodatne opreme filozofija športnega ambienta nadaljuje. Tu ne morem mimo še ene odlične rešitve, ki so jo Fordovi inženirji vgradili, in sicer elektronski generator zvoka agregata. Ta se res odlično ujema z delovanjem sajavčka pod motornim pokrovom in ne deluje ne vsiljivo in ne izumetničeno. Voznik se sicer zaveda, da to ne odraža konjušnice pod pločevino, vseeno pa poskrbi za kakšno naježeno dlakico več.

Glede na hvalisanje zgoraj se zdi, da je dizelski in družinsko naravnani ST pravzaprav brez napak. O podrobnostih subjektivne narave nima smisla dlakocepiti, saj je tako oplemeniten »modri oval« zares vsestranski voz. Povprečna poraba je, nekaj dinamičnim vložkom navkljub, znašala okroglih šest litrov »kurilca«, kar je glede na zmogljivost zopet odličen rezultat.


Perfekcija je redko poceni, zato ob prihodu na blagajno ne pričakujte malenkostnega cenika. Za tako precej izdatno opremljeno izvedenko boste morali na račun Forda prenesti skoraj 40 tisočakov. Tisti, ki jih bodo, se najverjetneje dobro zavedajo, zakaj – tako odlično kombinacijo športnosti, varčnosti in uporabnosti ne gre pogosto zaslediti.

Fotrov kotiček

Ste hitri in drzni? Ste! Vendar ste malce šparovni, zato je 2,3-litrski turbobencinar prepogolten stroj za vas … Pa še podmladek vas sili v izbor premičnine, ki lahko z njimi vred naokoli prepelje vso več ali manj (ne-)potrebno gmoto igral ter opreme. Če vam stanje skeleta in mirni živci ob razritih slovenskih cestah dopuščajo vsakodnevno pretresanje, potem ste si izbrali odličen avtomobil. Kompromisi večih svetov so redko možni in pri tem vozilu je Fordu resnično uspelo.

Namesto rahlo večje in vsekakor bolj udobne konkurenčne kočije ste kupili bistveno bolj zabave poln primerek, ki vas bo navduševal vedno in povsod. Le kratkohlačnike iz druge vrste pred tem pošljite v hram temeljne izobrazbe ali varno pustite v skrbništvu koga drugega. Odgovor na vprašanje v podnaslovu se torej glasi – dizelski Focus ST karavan je več kot odličen amaterski športnik, za resnejše vložke ima za oktani hlastajočega in čistokrvnega ST dvojčka.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Videz. Ravno prav začinjen, da vsi domnevajo o neklasičnosti tega Focusa.
+ Vodljivost in lega na cesti. Pri »modrem ovalu« so pač mojstri uravnavanja karoserije med zavoji.
+ Podrobnosti. Male stvari lahko veliko štejejo in pri Focusu ST se zdi, da pri njih niso štedili.
+ Poraba. Šest litrov je ob nekaj dinamičnih vložkih in neskromni konjenici zelo soliden rezultat.
+ Elektronski generator zvoka. Etalon za vse (opazno dražje) japonske in evropske hibride.
+ Vsestranskost. Imate boljšo rešitev?

GRAJAMO
– Samozavest. Prezenca vozila naravnost izziva cestne neuradne dirkače, vendar vam na koncu manjka zvočna kulisa da jih preženete še preden dobro speljete.
– Tako velika platišča in pnevmatike z zares majhnim presekom poskrbijo za obuditev vseh že pozabljenih težav z okostjem. Pravzaprav edina ovira na poti k perfekciji.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.693 / 1.844 / 1.545
Medosna razdalja (mm) 2.700
Prostornina prtljažnika (l) 608
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.585 / 2.105
Agregat Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.995
Največja moč pri vrt./min. 140 kW (190 KM) pri 3.500
Največji navor pri vrt./min. 400 Nm pri 2.000
Največja hitrost (km/h) 220
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7,7
Posoda za gorivo (l) 47
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,9 / 4,2 / 4,8
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,0
Emisije CO2 (g/km) 125
Cena osnovnega modela (v EUR) 34.620 (s popustom)
Cena testnega modela (v EUR) 38.080 (s popustom)
Uvoznik Ford Summit Motors, d. o. o.
Spletna stran www.ford.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button