AvtomobiliTesti

Audi Q2 35 TFSI

Grajsko popotovaje

Ste se morda kdaj znašli v situaciji, ko postopate po domu in res ne veste, kaj bi sami s seboj? Se morda radi usedete za volan, uživate v krivuljah cest in ob odličnem razgledu? Če ste tako zagreti kot smo mi, potem imamo za vas odlično idejo. Velikokrat se sprašujem na kakšen inovativen način bi še lahko predstavil nov avtomobil, obenem preizkusil vse njegove adute in hkrati raziskal prečudovite kotičke naše Slovenija. V mislih se mi je porodila ideja, da imamo na naših tleh številne fotogenične gradove in dvorce, ki jih povezujejo užitka vredne ceste, kar bi lahko posledično predstavljalo idealen način raziskovanja novinca pred garažo, prenovljenega Audija Q2.

Seveda je bilo na začetku  potrebno sesti za računalnik, preiskati in izbrati ciljne točke ter sestaviti natančno pot. Ta nas bo popeljala skozi Posavje, Kozjansko, vse do Velenjske kotline in Savinjske doline. Takšno kratko popotovanje je fantastično, če imamo prostih le nekaj uric dneva ali želimo za vikend doživeti nekaj drugačnega. Čeprav je bil tu v prvi vrsti štirikolesni avtomobil, je izlet idealen tudi za bojevnike na dveh kolesih. Bodisi motoriste ali kolesarske navdušence.

V primeru izbire avtomobila kakršnakoli prtljaga razen udobnih superg ni potrebna, morda plastenka vode in čokoladna poslastica za razvajanje med vožnjo. Če ravno nimate športno nastrojenega konjička s prijetno zvočno spremljavo, vam toplo svetujem dober glasbeni miks, za lažje vajbanje med vožnjo. No pa pojdimo že enkrat na pot in odkrijmo podrobnosti zvezde, Audija Q2 35 TFSI.

Prva točka naše poti je vodila na znamenit posavski gradič Rajhenburg nad Brestanico, kjer se je mali križanec prvič spoprijateljil z objektivom. Fotogeničen malček v športni S Line preobleki deluje izjemno privlačno, veliko sodobnih kupcev bo med drugim navdušila popularna bela karoserijska barva. Prva naloga opravljena. Gremo naprej proti točki popularni med kolesarsko druščino, gradu Podsreda, kjer vas bo pozdravila graščina sredi ozelenelega gozda. Do cilja vodi strmo vzpenjajoča cesta, nalašč za preizkus zmogljivosti 1,5-litrskega štirivaljnega turbobencinarja, ki je zlahka opravil nalogo. Proizvede namreč prijetnih 150 KM in 250 Nm navora, kar preko sedemstopenjskega samodejnega menjalnika pošilja na sprednji kolesni par. Tako je, velecenjenega Quattro štirikolesnega pogona ni, a takšen kompakten mestni šminker ga resnično ne potrebuje.

Sledil je drugi nadvse pomemben fotošuting. Ponovno se je izkazalo, da je Q2 kot rojen za postavitev v osredje srednjeveške arhitekture. Grad Podsreda poleg razgledov ponuja razne oglede, organizirajo poroke in ostale dogodke, prav tako se lahko osvežite z napitki iz grajske krčme. Druga točka? Kljukica. Gremo naprej proti dnevu za sredo … Podčetrtku. Vem, res zabavno. Sledeči odsek poti se je izkazal za izredno vijugastega, odličen za uživače, kar je tudi naš prijatelj Q2. Na kožo so mu pisani zavoji, kar se občuti na volanu, ki je odziven in za nekega križanca ponuja dovolj informacij. Vzmetenje je čvrsto in se ne brez potrebno nagiba, obenem zmerno razvaja z udobjem. Kdor ne išče športnosti, naj raje premisli o izbiri katerega drugega paketa kot S Line.

Vmes smo naleteli na močno razkopano cestišče, saj v Sloveniji potekajo tradicionalna poletna popravila cest. Ker je bila asfaltirana površina odstranjena, je bil izpostavljen grob makadam, kot nalašč za preizkus na brezpotju, kajti takšen križanec česa hujšega ne bo doživel. Čez neurejeno vozišče je preletel stabilno in brez problemov. Pa smo prispeli na tretjo lokacijo, ki pa žal ne omogoča dostopa z avtomobilom, tu pridejo prav na začetku omenjene superge, da si lahko na krajšem sprehodu do gradu oddahnemo od sedenja za volanom.

Osveženi in navdahnjeni z novo energijo? Odlično, pojdimo proti naslednji točki. Tokrat ni grad, vendar dvorec Strmol. Tudi tukaj je dostop do najlepšega pročelja z avtomobilom praktično nemogoč, se pa v dvoru skrivajo ostale zanimivosti. Lahko ga v sklopu vodene ture podrobneje raziščete, ali nadaljujete z vožnjo do naslednje atrakcije, gradu Lemberg. Nekdanje obubožane ruševine prestajajo celovito prenovo, manj obsežnega dejanja je bil pred kratkim deležen tudi Audi Q2.

V drugo polovico življenjske dobe vstopa s prenovljenimi LED svetili – sprednja matrična žarometa v klasičnem Audi slogu sedaj ob vklopu prikažeta kratek svetlobni šov – zadnji svetili pa imata lepšo tridimenzionalno obliko. Drugod je težko najti spremembe, saj so le te zelo rahle kozmetične, prav tako v notranjosti, kjer kot eden redkih, morda celo edini v družini štirih krogov ohranja informacijski zaslon z vrtljivim gumbom stare šole. Lovilci modernizma bodo verjetno pogrešali  zaslon na dotik, starokopitnim pa bo vse precej domače. Odkupi se seveda z odličnim virtualnim kokpitom namesto analognih merilnikov (čeprav jih še vedno imitira), kjer se izpisujejo vsi potrebni in veliko nepotrebnih podatkov. Tista najbolj pohvalna ohranitev mehanskih gumbov leti na upravljalnik klimatske naprave.

Fotografsko doživetje se je bližalo h končni točki dneva, senzaciji prestolnice šaleške doline – Velenjski Grad. Veličastna kamnita struktura je najlepše ohranjen renesančni grad v Sloveniji, ki sloni na vrhu vzpetine nad mestom. Prijetna razgledna in raziskovalna točka je ponudila pravljično kuliso za zadnje poziranje Q2 pred objektivom. Sledila je vrnitev v rodne kraje, kar je vodilo čez Celje in Laško, kjer se nahajata še dva znamenita gradova, vredna obiska, vendar sem ju zaradi večkratnega obiska izpustil.

Sproščujoča vožnja domov je bila prava priložnost za povzetek celotne izkušnje s prenovljenim Audijem Q2 35 TFSI, fantastično izbiro za vse iskalce kompaktnega SUV-ja s premijsko znamko na pokrovu motorja. Ponuja vse kar praktično potrebujemo in še več, je idealen za posameznika, par ali celo malo družinico, ki ne potrebuje ogromnega prtljažnika, čeprav je ta s 405 litri prostornine zadovoljiv. Razočaran ne bo niti občutek kakovosti in čvrsto izdelane notranjosti, kar lahko iz lastnih izkušenj pohvalim pri Audiju, pri čemer nekateri bližnji konkurenti kar nekoliko zaostajajo. Edina slaba plat Q2 je cena. Ta se prične pri 31 tisočakih in, kot pri bogato opremljenem testnem primerku, zraste na manj prijetnih 43 tisoč evrov. Res pa je, da tudi konkurenca ni denarnici nič bolj prijazna.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Prožen in zmogljiv bencinski motor dopolnjujeta odlična lega na cesti ter stabilnost pri dinamični vožnji.
+ Privlačen nastopaški videz, še posebej v beli barvi s črnim S Line paketom.
+ Ohranitev klasičnih mehanskih gumbov, predvsem na klimatski napravi.

GRAJAMO:
– Menjalnik je precej neodločen, na momente deluje skoraj kot CVT in nima obvolanskih ročic.
– Cena. Žal mimo ne gre. Ni ekstremno visoka, a nekatere manj premijske znamke za manj denarja ponujajo več.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.208 / 1.794 / 1.508
Medosna razdalja (mm) 2.601
Prostornina prtljažnika (l) 405 / 1.050
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.290 / 1.855
Agregat Turbobencinski, 4-valjni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.498
Največja moč 110 kW (150 KM) pri 5.000 vrtljajih
Največji navor 250 Nm pri 1.500 vrtljajih
Največja hitrost (km/h) 218
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,6
Posoda za gorivo (l) 50
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,2
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,8
Emisije CO2 (g/km) 120
Cena osnovnega modela (v EUR) 31.880
Cena testnega modela (v EUR) 43.410
Uvoznik Porsche Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.audi.si

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button