TehnikaTesti

Xiaomi 12

To se mi je zgodilo prvič. Po vseh letih preizkušanja mobilnih telefonov se mi je občutek rokovanja s Xiaomijem 12 vtisnil v spomin. Prefinjeno odtehtana masa, zaobljeni robovi ohišja zliti z gladko drsečim zaslonom ter barvno dovršena hrbtna stran telefona. Kitajci so začeli igrati na čustva!

Še ne tako dolgo nazaj so morali artikli z azijskih držav na zahodnih trgih konkurirati s ceno. Ponuditi dobro celoto za malo šelestečih desetakov. Kasneje, z razvojem lastne tehnologije, se je konkurenčnost spodbijala z nudenjem najboljših ”gadgetov” po sorazmerno dostopni ceni. V lobiju pametnih telefonov je to pomenilo večje kapacitete baterij, večje zaslone, več milijonov točk v kameri … Uspeh recepta je bil evidenten, saj so se telefoni prodajali za med, kljub malce oslabljeni kvaliteti končne izdelave.

Ampak, s prodajo in prepoznavnostjo na svetovnih trgih, so vzhodna (predvsem Kitajska) podjetja lahko investirala še v tiste zadnje podrobnosti, da so nato brez zardevanja stopili pred bahaške zahodne tehno veljake. Skozi to zgodbo je šla tudi znamka Xiaomi, o kateri smo že malo zapisali tukaj, med preizkusom modela Mi 11 Lite 5G. In ravno preskok iz generacije 11 na 12 še kako dobro prikazuje to razliko o napredku.

Modeli serije Xiaomi 11 so izstopali ravno s specifikacijami. 108 MP kamera, 120 W hitro polnjenje, 5.000 mAh baterija, AMOLED zaslon, 8K snemanje videa … in verjetno še kakšen presežek se je skrival v telefonih te serije, ki je bila sorazmerno dostopna glede na ameriško in japonsko konkurenco. Linija Xiaomi 12 celotno podobno pametnega telefona postavlja še stopničko višje, in da boste razumeli, kaj je tisto, kar tako hudičevo loči serijo 12 od 11, za odstavek skočimo v urarske vode.

Če še ne veste, potem obvezno spremljajte našo urarsko sekcijo, ampak zapestne ure se v grobem delijo na kvarčne (tiktakajo s pomočjo baterije) in mehanske (delujejo z navijanjem mehanizma – ročno ali avtomatsko). V kolikor ste že kdaj imeli na zapestju eno in/ali drugo izvedbo ure, potem veste kakšen je ta občutek na zapestju. Kvarčne ure so precej lahke, medtem ko mehanizem doda svojo maso. Naj se še sliši tako nesmiselno, ampak v tem primeru je masa zaželena. Daje občutek kvalitete, le-ta pa je povezana s ceno.

Podoben trik z maso uprizarjajo pri ”jabolkah”, čeprav sklepam, da se bo marsikateremu lastniku šele zdaj vklopila virtualna žarnica nad glavo. Tako pridemo do naslednje stopnje trženja produktov. Ko vse štima, je potrebno zaigrati na čustva. In Xiaomiju je ta pristop z modelom 12 še kako uspel.

Ne zatiskajmo si oči, kam targetirajo Xiaomijevi produkti linije 12, a čeprav lahko vlečemo vzporednice in točkujemo posamezne specifikacije, na koncu dneva govorimo o telefonih višjega cenovnega ranga, kjer ni več prostora za spodrsljaje. Prav ste prebrali, Xiaomi 12 se ceni na 899 evrov, s čemer obuva velike čevlje. Mu jih je uspelo zapolniti?

Pereča tema

Začnimo s kamero, ki je venomer osrednja tema, ko pride do barske debate o pametnih telefonih. Zanimivo, ker sam menim, da je precej bolj pomembno, da dobro slišiš klicatelja in on tebe, preprosto zadeneš tipke in tako naprej. No, na srečo so pri Xiaomiju bolj na strani gostov lokala, saj vgrajenim kameram skorajda ne gre zadati minusa.

Tris na hrbtni strani sestavljajo osrednja kamera s 50 MP, ultraširoka s 13 MP ter makro s 5 MP. Čeprav zdaj glavna kamera šteje le 50 MP verjemite, da se z odstranjenimi 58 MP (razen kapacitete datoteke) ni nič izgubilo. Leče so tiste, ki odigrajo ključno vlogo in seveda umetna inteligenca. Slednja je v modelu 12 precej pretkana, saj deluje umirjeno in ne pretirava z barvami. Izjemno se potrudi pri kreiranju HDR posnetka, uživa v makro detajlih ter fotografijam daje svojevrsten topel podpis.

Najbolje da preidemo v prakso z različnimi situacijami. Vsestranskost kamer prikaže nabor spodnjih fotografij, ki obsega zunanje in notranje pogoje, rastline, živali, predmete … brez sebka prav tako ne gre in tega res dobro zajame sprednja kamera z 32 MP.

Meni vse bolj priljubljen zorni kot fotografije. Poglejte si te čarovnije makro kamere.

Takole izgleda približevanje – od ultraširoke kamere do 10x – optične povečave glavne kamere.

Nastopaško drobovje

Ohišje z dimenzijami 152.7 mm x 69.9 mm x 8.2 mm in maso okoli 180 g v notranjosti gostuje zmogljivi čip Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1, kateremu podporo drži 8-jedrni procesor (1×3.00 GHz Cortex-X2 & 3×2.50 GHz Cortex-A710 & 4×1.80 GHz Cortex-A510). Za lepo grafiko je zaslužna enota Adreno 730, medtem ko je delovni pomnilnik (RAM) lahko velikosti 8 ali 12 GB.

Res da telefon ne omogoča razširitve notranje shrambe s spominsko kartico, a 128 oziroma 256 GB sta številki, ki ju pogosto srečamo na tehničnem listu prenosnih računalnikov. Z izbiro zlate sredine, torej 256 GB shrambe ter 8 GB RAM, definitivno ne boste zgrešili. Z enakimi performansi je razpolagal testni aparat in uporaba je tekla kot po maslu.

K gladki izkušnji vsekakor pripomore 6,28-palčni AMOLED zaslon s 120 Hz osveževanjem. V razmerju 20:9 nudi resolucijo 1080 x 2400 slikovnih točk ter gostoto 419 slikovnih točk na palec ekrana. Vse našteto obljublja odlično uporabniško izkušnjo med brskanjem po spletu, igranjem igric ter gledanjem video vsebin. Slednje bodo še toliko slajše, saj piko na i dodata zvočnika Dolby Atmos, katera so oglasili v podjetju Harman Kardon.

Zabava s pametno napravico bo brez težav trajala od jutra do večera, zahvaljujoč bateriji s kapaciteto 4500 mAh, katero se ob pomoči 67 W hitrega polnilca ponovno napolni v 39 minutah. Novost Xiaomi 12 je dodatek za brezžično polnjenje z močjo 50 W, kar pomeni, da se baterijo napolni do 100 odstotkov v 53 minutah. Ponujena pa je še tretja možnost, reverse wireless charging, s katero z močjo 10 W napolnite svoj drugi ali prijateljev telefon, ki podpira opcijo brezžičnega polnjenja.

Vsi tehnični aspekti telefona Xiaomi 12 ustrezajo zahtevnim kriterijem trga, vključno z aktualno različico operacijskega sistema Android 12. Slednji je pogostokrat jabolko spora in edina ločnica med izbiro dotičnih telefonov, čeprav je vse težje razumeti, čemu takšni hvalospevi drugega operacijskega sistema.

Kakorkoli, kot že omenjeno na začetku, so vsi telefoni višjega cenovnega ranga tehnično dovršeni, zato ni potrebe po objektivnih primerjavah, saj so razlike v niansah. Ključno vlogo zdaj v tem segmentu igrajo čustva. Do zdaj so zahodnjaki v tovrstnem prodajnem pohodu bili skorajda osamljeni, a časi se spreminjajo. Na karto čustev so začeli igrati tudi pri Xiaomiju in prepričan sem, da ta poteza odpira naslednje poglavje kitajskega tehnološkega giganta.

Klemen Putar
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button