TehnikaTesti

Xiaomi 11T Pro

Naš občutek za lepoto in kvaliteto je že kar lep čas pogojen s številkami. Če vam nekdo reče, da je kupil hiter športen avtomobil zapeljivih oblin odetih v rdečo barvo, bi ga najverjetneje začudeno gledali toliko časa, dokler vam ne bi razkril številk.

Kaj je hitro, lepo, športno in koliko rdeče, je v veliki meri povezano s številkami. 480 ”konjev”, 2-vratni kupe, 4 izpuhi, 19-palčna platišča, pospešek z mesta do 100 km/h traja dobre 4 sekunde, števec hitrosti pa se ustavi pri 250 km/h. No, manjka še poglavitna cifra, s katero umestimo stvar ter lastnika.

S takšnimi očmi gledamo na večino današnjih artiklov (žal pogosto tudi oseb), brez da bi spoznali njegove vrline in drobne skrivnosti. Vendar, da najprej zadostim vsem ”številkarjem”, so te pri Xiaomiju 11T Pro sledeče. 5000 mAh baterija, polnilec s 120 W moči, 108 MP glavna od treh kamer, možnost snemanja 8K videov, 6,67-palčni AMOLED zaslon s FullHD resolucijo ter 120 Hz osveževanjem. 204 g, IP53, 128 GB, 8 GB RAM, Qualcomm Snapdragon 888 5G, 8-jedr …

Gremo lepo po vrsti.

Tisti, ki že poznate zadevo ali dve o Xiaomiju, vam bo nemudoma jasno, da so iz poimenovanja modelne palete odvzeli znameniti MI. Zastavonoša 11T Pro tako prihaja kot osveženi model znamke v oblikovnem in tehničnem smislu. Nov pristop je jasno nakazan na kompaktni škatli, ki v notranjosti prinaša masiven adapter, kabel USB-C, silikonski ovitek ter že tovarniško nanesena zaščita proti praskam za zaslon. Večino naštetih stvari že mnoge znamke ponujajo kot doplačljivo opremo, kar je baje razlog v ekolog(ekonom)iji.

Model 11T Pro je nadaljevanje zgodbe pametnjakoviča Mi 11i, kateremu je bilo dodanih kar nekaj ključih elementov, da je predstavljeni model konkurenčen kot je. Ob dimenzijah 164.1 mm x 76.9 mm x 8.8 mm sem pričakoval višjo maso kot 204 g ter več okornosti pri rokovanju. Res da je 6,67-palčni zaslon že kar velik, a osnovne funkcije kot je klic ali zapis kratkega sporočila, se da opravljati z eno roko oziroma palcem (največkrat desnim). Brskanje, ”socializiranje” ter deljenje perfektnih trenutkov s svetom pa povečini opravljamo z uporabo prstov leve in desne roke.

Zaobljenimi robovi telefona nudijo siguren in udoben oprijem, v kolikor ne nadenete ovitka, dočim se lepa steklena hrbtna površina kmalu spremeni v ”nočno moro forenzikov”. Zaenkrat še nerešljiva uganka pametnih telefonov so izbočene kamere, ki nadležno udarjajo ob položeno površino, zato priporočam, da tudi Xiaomiaja kar oblečete v silikonski ovitek ter se s tem znebite obeh zagonetk.

Na desnem robu telefona ima mesto gumb za vklop/odklep s senzorjem prstnega odtisa, ki reagira v mežiku očesa in je izjemno efikasen. Odklepanje zaslona je sicer možno tudi s prepoznavo obraza, številčne ali grafične kode. Višje se nahaja kontrola za glasnost ali ”zoomiranje”, spodaj priklop USB-C, medtem ko telefon razpolaga z ozvočenjem Harman&Kardon v stereo konfiguraciji, globino zvoka pa doda Dolby Atmos.

Računalniške zmogljivosti.

Vstop na domačo stran zaslona pokaže znan Androiden obraz, tokrat v generaciji 11 in z značilno Xiaomi prevleko MIUI 12.5.3. Slednja ponuja mnoge funkcije med drugim možnost izbire med temno ali svetlo podlago menijev in aplikacij, optimiziranost ekrana za branje, nočni način ter animirana ozadja. 11T Pro vsebino prikazuje na 6,67-palčnem Full HD zaslonu, ki se ponaša s hitrostjo osveževanja 120 Hz. Razlika med ”navadnim” 60 Hz osveževanjem in 120 Hz je opazna med preskoki aplikacij, neskončnim vrtenjem menijev, a najbolj bodo to funkcijo cenili ljubitelji iger, ki bodo navdušeni nad gostot barv ter svetilnostjo ekrana (tehnologija AMOLED), saj slednje omogoča ”špilanje” tudi pod najbolj sijočim soncem.

Da pa ves ta software deluje kot mora, v notranjosti ohišja ”švica” 8-jedrni procesor (1×2.84 GHz Kryo 680 & 3×2.42 GHz Kryo 680 & 4×1.80 GHz Kryo 680) in čipovje Qualcomm Snapdragon 888 v kombinaciji z 8 GB (ali 12 GB) sistemskega pomnilnika (RAM) ter 128 GB (ali 256 GB) internega spomina. Glede na to, da so to številke, ki se jih ne bi sramoval sleherni prenosni računalnik, je logično, da takšen pametnjakovič brez težav požene zahtevne igre, omogoča obdelavo fotografij ter videov in se prav nič ne zmede med ”multitaskanjem”. Za nameček omogoča še podporo za 5G omrežje.

Kamera: Velika zahteva uporabnikov telefonov?

Vprašanje za dolgo diskusijo, vendar generalen trend strmi k vse boljšim kameram na zadkih pametnih telefonov. V napoved, da bodo te kamere nadomestile profesionalne fotoaparate, nisem povsem prepričan, se pa strinjam, da je najboljša kamera vedno tista, ki je nemudoma pri roki. Torej, za zajemanje momentov je na Xiaomiju 11T Pro na voljo kombinatorni trio z glavnim objektivom s 108-milijoni tipal, ultraširokokotni objektiv z 8-milijoni in 5-milijonski makro objektiv. Zadnji pride še kako prav pri detajlih. Na razdalji nekaj centimetrov lahko fotografiramo zanimive insekte ali detajle kakšnega predmeta. Rezultat je več kot soliden, še bolj pa ta funkcija očara pri zajemu videa.

Glavna kamera v osnovni nastavitvi razpolaga s 64 MP, v način s 108 MP prestavite ročno oziroma z uporabo načina Pro, ki nudi še individualno optimizacijo parametrov. S kaljenjem veščin, lahko fotograf iz telefona iztisne zavidljivo fotografijo. Dobra stvar pa je, da kamera v osnovnem načinu (opcijo se vklopi še AI funkcija) samodejno prepozna okolico in nastavi parametre, da izlušči najboljši rezultat. Sprednja kamera za ustvarjanje sebkov nudi 16 MP ter snemanje videov v resoluciji 1080p s  30 sličicami na sekundo.

Fotografija je še vedno v veliki meri stvar okusa, zato je težko določiti kaj je boljše od nečesa drugega, konkurenčnega. Pod črto kamera modela 11T Pro, ki se v prosti prodaji ceni na 650 evrov, ustvarja kakovostne fotografije, ki bodo zagotovo navdušile večino uporabnikov in njihove sledilce.

Zavlačujem mar ne. Glavna zvezda telefona je nedvomno polnjenje v stilu Speedy Gonzalesa. Tisto izrabljeno vprašanje, če mi posodiš polnilec za eno minuto, v Xiaomijevi HyperCharge terminologiji pomeni dodanih 6-odstotkov k napolnjenosti baterije. Preden se naredi planinski čaj, je status baterije bogatejši za skoraj 50-odstotkov. Preizkušeno z 0- do 100-odstotkov napolni v dobrih 20 minutah, kar je težko dojemljivo. V velik plus štejem, da se 5000 mAh baterija ne sprazni tako hitro kot se napolni.

Z drugimi besedami, povprečna dnevna uporaba vas bo stala med četrtino ali tretjino energije. Bolj socialni bodo porabili nekoliko več, ampak stvar je jasna – Xiaomi 11T Pro nudi avtonomijo dveh ali treh dni, kar so tudi demonstrirali pri GSMAreni, kjer je baterija držala 92 h povprečne uporabe. Za pikolovce dodajam še številke non-stop uporabe v določenih situacijah: 22 h 31 min čebljanje s prijatelji, 12 h 46 min brskanje po medmrežju, 14 h 27 min gledanje video vsebin.

Ni težko narediti najboljšega telefona s hudimi performansami, kakor tudi ne najdražjega. Xiaomi je že na več področjih dokazal, kaj je sposoben narediti. Tisto, kar hitro rastoči znamki štejem v prid je, da zna tehnologijo, po nekaj pretečenih mesecih, pametno zapakirati in jo ponuditi po razumni ceni.

A, če postimo to ob strani, je trenutno Xiaomi 11T Pro eden bolj všečnih telefonov na tržišču. Lepo sede v dlan, daje prijeten občutek, ustvarja čudovite fotografije, predvaja čutno melodijo in lastniku služi vsak dan, več dni zapored brez polnjenja, ki je mimogrede bliskovito hitro. Za povrh pa vam ne bo oropal denarnice.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

  1. Interesantno, kaj vse premorejo kitajčki. Ne štekam edin fore kamere s 108 megapiksli, ker fotke sam zavzemajo prostor na pomnilniku? A ni bistvo v zaslonki?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button