TehnikaTesti

Nokia XR20

Uporabniki smo čedalje bolj navezani na svoje pametne napravice. Ob odrgnini ohišja, nedelujoči kameri, zamašeni slušalki, počenem stekli ali ‘utopitvi’, že skorajda spolzi kakšna kapljiva po licu. V izogib sladkim skrbem svoj telefon odenemo v gumijasti ovitek ter zaslon prelepimo s ‘strelno odpornim stekelcem’. Vendar, ali ima vse skupaj smisel?

V večini primerov ne. Padec z višine je, odvisno od kota in podlage pristanka, pogosto usoden za zaslon, zadnjo stranico ali kamero. Če aparat ni zaščiten, je neželen rezultat neizbežen. Prav tako je v večini primerov usodna daljša izpostavljenost tekočini. Res da na spletu obstaja veliko videov, kako oživeti telefon in ga sušiti v posodi polni riža, a realnost je največkrat daleč od tega. Ampak, kako bi lahko ta vedno prisoten strah uporabnikov pametnih telefonov malenkost omejili?

Finski znamki je to pred dvema desetletjema uspelo z Nokio 3310. Telefon, ki bi po nekaterih anekdotah ‘preživel’ atomsko vojno, se v tehnološko zgodovino zapisal s svojo vzdržljivostjo. Na podobno vižo zdaj Nokia predstavlja model XR20, ki z vojaško tehnologijo stavi na leta brezskrbne uporabe.

Filozofija je sila preprosta in precej pametno zastavljena, saj se v aluminijastem ohišju nahajajo komponente, ki po specifikacijah veliko obljubljajo. Skrbi, da bo vaš telefon čez 4 ali 5 let ‘zabasan’ oziroma bo ‘štekal’, so odveč, medtem ko so pri Zeissu poskrbeli, da bodo fotografije še vedno konkurenčne med vašimi sledilci.

Skratka, osnova je poznana. Zaslon Nokie XR20 meri 6,67-palca, kar je 76,8-odstotkov pokritosti sprednje površine, medtem ko so celotne dimenzije aparata zastavljene takole: dolžina 171.64 mm, širina 81.5 mm in debelina 10.64 mm. Slednja vrednost kar dobro zakriva lastnosti vzdržljivosti, jih pa zato malce razkrinka masa z 248 g. Na prirast teže vpliva aluminijasto jedro ohišja, z aluminijastimi stranicami ter polimerni kompozit. Svoje pristavi še trenutno najbolj odporno steklo v industriji Corning Gorilla Glass Victus, ki kljubuje padcem in praskam. Hkrati pa omogoča dotike z mokrimi rokami in rokavicami.

Na tem mestu moram izpostaviti vojaški standard MIL-STD-810H, katerega je Nokia XR20 prestala. Če mislite, da je to zgolj marketing, le poglejte razliko v debelini oziroma zaščite med modelom Nokia G50. Posledično je XR20 odporen na padce do 1,8 m višine, temperaturno razliko, vodotesen do 1,5 m globine do 60 min (IP 68) in prestane delovnik Jamesa Bonda. Ja, v zadnjem filmu Ni čas za smrt, je za komunikacijo med akterji poskrbela Nokia.

Prikaz izdatne varnosti. Levo Nokia G50, desno XR20.

Z mislijo na trajnost

Besedo si razlaga vsak po svoje, a največkrat ob njej pomislimo na primitivno kartonasto embalažo, zreducirane zadeve ter prikaz velikih številk znižanja ogljikovega dioksida. No, Nokia si zeleno razlaga s kvaliteto – ponuditi največ in najbolje z mislijo, da traja dolgo – trajnost torej.

Kot že prej omenjeno, XR20 obljublja dolg življenjski staž. Za njegov pogon skrbi čipovje Qualcomm Snapdragon 480 s povezljivostjo 5G. Notranja shramba razpolaga z 128 GB, ki jih je mogoče povečati z do 512 GB veliko spominsko kartico, medtem ko svojih brezplačnih 15 GB pristavi Google Drive. Hitrost delovanja uravnava pomnilnik s 6 GB RAM, ki pa s prečiščenim operacijskim sistemom Android 11, ne bo imel zahtevnega dela.

Pravzaprav je škoda, da se več proizvajalcev ne odloči za ‘navaden’ Android, ki ustvari zelo preprosto in efikasno uporabniško izkušnjo. Delovanje je hitro, aplikacije so odzivne, ponujen je tudi Google asistent … XR20 k temu pristavi še izjemno kontrasten zaslon z dobro mero svetilnosti, za povrh je še odziven. Ne manjka bliskovito odpiranje telefona s prstnim odtisom ali prepoznavo obraza.

Za ovekovečenje momentov sta na hrbtni strani na voljo dve sredinsko pozicionirani kameri, katerima ob slabših pogojih pomagata dve bliskavici. Glavna kamera razpolaga s 48 MP, širokokotna pa s 13 MP. Objektiva so priskrbeli pri Zeiss Optics, omogočata pa fotografiranje v različnih dimenzijah, portrete, način SpeedWarp, način akcijske kamere, nočni način, kinematografski način, HDR, polepšanje oseb, panorama, … Omogočeno je tudi snemanje videoposnetkov v resoluciji 1080p s 30 sličicami na sekundo. Kamera za sebke je nameščena na zgornji rob zaslona in nudi fotografije z 8 MP. Glede na preizkušeno sklepam, da takšna kamera zadosti večino uporabnikov, tako ljubiteljskih kot poslovnih (recimo, če delate na gradbišču ali pa ste zaposleni kot tajni agent 😊). Spodaj si lahko ogledate nekaj situacij, kakor so jih videle leče Nokie XR20:

Zaključujem z baterijo s kapaciteto 4630 mAh, ki preizkušeno zdrži dva dni, napolniti pa jo je mogoče preko šuko vtičnice s polnilcem moči 18 W oziroma preko brezžičnega polnjenja Qi z močjo do 15 W.

Še držite misel od začetka prispevka, ko sem pisal o brezskrbnosti uporabe pametnega telefona? Pri Nokii so to misel vzeli dobesedno, saj ponujajo 1-letno garancijo na brezplačno menjavo stekla, ki jo lahko v tem obdobju izvedete 1-krat. Poleg tega boste v najnovejših funkcijah sistema Android ter posodobitev različic operacijskega sistema uživali še nadaljnja 3-leta, še 1-leto dlje pa so zagotovljene varnostne posodobitve telefona, s čimer boste zaščiteni pred najnovejšo vohunsko zlonamerno programsko opremo in digitalnimi grožnjami.

Vse našteto je dobra popotnica za dolgoročno kupčijo, kakor tudi smernica za bodoče pametne telefone, tudi konkurenčnih znamk. Nokia XR20 na trg prinaša osvežen recept izpred desetletij, ki se zavoljo svoje vsestranske obstojnosti ceni na slabih 600 evrov (vstopni model okoli 400 evrov (64 GB, 4 GB RAM)). Morda pa trajnost res ni zgolj ‘zelena’, ampak predvsem razumna in dolgotrajna.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button