TehnikaTesti

Einhell TE-CW 18 Li BL-Solo – Akumulatorski udarni vijačnik

Nisem še srečal moškega, ki ga ne bi vsaj malo zanimala lažja domača tehnična opravila. Od pozicioniranja slik na sveže prebarvane stene domovanja, sestavljanja pohištva, raznoraznega čiščenja do lepotne prenove babičine arhivske lesene omarice. Košenja trave, obrezovanja žive meje in pihanje listja so zagotovo dejavnosti z istega seznama, a opravilo, ob katerem vsakega ”dedca” zasrbijo prsti, je vzdrževanje lastnega jeklenega konjička.

Številni fantje si vikende rezervirajo ravno za tovrstna početja. ”Globinsko čiščenje” vozila s sektorskim poliranjem, nameščanjem okrasnih dodatkov iz sosednje trgovine z avto-deli … mnogi se sami na domačem dvorišču lotijo celo menjave diskov, medtem ko je menjava olja le vprašanje iznajdljivosti, kako ustvariti rampo … a dejstvo je, da se vsem avtomobilskim zanesenjakom lista ”dovoljenih” aktivnosti krajša, saj so garancijske dobe vozil vse daljše, pogoji pa vse ostrejši.

Torej, preostane dvoje. V garažo parkirati ”youngtimerja” ali pa izvajati opravila, ki so še dovoljena. Eno takšnih je sezonska menjava pnevmatik oziroma bolje zapisano platišč, saj za pnevmatike potrebujemo še kakšno mašinerijo več. Skratka, ni malo lastnikov vozil, ki svojemu konjičku privoščijo dvoje platišč – letna in zimska. Slednja so načeloma manjših dimenzij, ker kot takšna enostavneje kljubujejo v snežnih razmerah, medtem ko so veliki in široki poletni ”šolnci” v zavetju podstrešja ali kleti.

Individualizem ali osrečevanje notranjega jaza

Ravno smo v tem času leta, ko vijačniki dan in noč ”pojejo blues” v vulkanizerskih delavnicah. Zima tudi letos misli resno in na koledarju se iztekajo zadnji dnevi, pred obveznim opremljanjem avtomobila za ta letni čas. Vendar, če ste eni izmed tistih, ki ste svojemu jeklenemu konjiču privoščili kombinacijo ”čeveljčkov”, potem se lahko s preprosto potezo izognete dolgim čakalnim vrstam ter strahu, da bi vam vulkanizer zadal avtogram v čvrst aluminij.

Akumulatorski udarni vijačnik Einhell TE-CW 18 Li BL-Solo je idealen partner za opravilo menjave platišč s sezonskimi pnevmatikami, saj se z njegovo pomočjo prihrani nekaj vaše energije, predvsem pa čas, ki ga vsako pomlad ali jesen porabite za zamenjavo pnevmatik. S tem orodjem odtegovanje in zategovanje matic postane otroško lahko, obenem pa prinaša številne prednosti.

Poslovimo se lahko od podaljškov za vzpostavitev električne energije, s čemer se tudi izognemo zapletanju v kable in shrambnemu prostoru. ”Brezžično” orodje je s tem priročno za različna okolja, od hišne garaže z dvoriščem, do več-etažnih blokovskih garaž, obstranske makadamske ceste ter manjših delavnic. Edini pogoj je napolnjena baterija, ki sicer ni priložena v paketu z udarnim vijačnikom, ampak jo je potrebno dokupiti, pri čemer lahko izbiramo različne tipe kapacitet.

Baterije Einhell Power X-Change sestavljajo litij-ionske celice. Med polnjenjem so pod nadzorom mikroprocesorja, ki poskrbi za optimalno polnjenje. Zaščitene so pred preobremenitvijo, kar podaljšuje njihovo življenjsko dobo. Vgrajen LED indikator obvešča o stanju baterije, med polnjenjem kot tudi s pritiskom na gumiran gumb. Za nameček pa so baterije zavoljo robustnega ohišja izredno odporne.

Dobro je vedeti, da se glede na kapaciteto izbrane baterije nekoliko spremeni moč udarnega vijačnika in avtonomija opravljanja dela, zato priporočamo, da se poslužujte predstavljene baterije v prispevku. Z izbiro le-te so zagotovljeni predpisani performansi, medtem ko lahko odtegnete in zategnete vsaj 260 vijakov. Premalo? Za občutek, s temi elektroni je moč zamenjati platišča na kar 16 oziroma 13 avtomobilih, odvisno od tega, koliko vijakov drži posamezno kolo.

Akumulatorski udarni vijačnik Einhell TE-CW 18 Li BL-Solo je odet v markantno rdečo barvo, že kar prepoznavni znak blagovne znamke na prodajnih policah tehničnih trgovin. Aparat je ”po nemško” zasnovan za udobno rokovanje in varno opravljanje dela. Za ergonomski oprijem poskrbi gumirani ročaj, ne manjka kovinski dodatek kavlja, s katerim se lahko strojček obesi na steno ali zatakne za pas. Ob pogledu na maso z 1,1 kg (brez baterije) bi težko verjeli, da se brezkrtačni motor ponaša z zelo dobrim navorom 215 Nm, s katerim omogoča hitro odvijanje vijakov ter se uspešno spopada pritesnjenimi ali zarjavelimi vijaki. Kako to zgleda v praksi, si oglejte v priloženem videu preizkusu udarnega vijačnika Einhell:

Še nekaj dejstev. Brezkrtačni motor deluje pri ”voltaži” 18 V, ima eno prestavo, dve smeri ter robusten 1/2″ nastavek, kateremu je priložen tudi adapter za vrtalne glave. Za nameček so inženirji pri Einhellu vgradili še tri LED svetilke, katere so v pomoč pri osvetljevanju delovne površine v slabi vidljivosti, ponoči ali v slabo osvetljenih garažah. Se vidi, da orodja niso zaman v garaži ekipe BMW i Motorsport.

Poleg tega je udarni vijačnik član Power X-Change družine. Takšne zgodbe niso nove med orodjarsko konkurenco, vendar Einhellov sistem akumulatorskih baterij, ki daje možnost uporabe baterije na več 100 napravah, že uporabljamo nekaj sezon. Puhalniku, vrtalniku in rezalniku žive meje se je zdaj pridružil še udarni vijačnik – pretežno namenjen za menjavo koles. Priporočeni prodajni ceni artikla, ki se pri slovenskih ponudnikih giblje med 140 in 150 evri, je potrebno prišteti še evropskega zelenca za akumulator s polnilno postajo.

Celoten komplet tako cenovno ni najbolj ugoden, če gledamo z vidika opravila, ki ga izvajamo zgolj dvakrat na leto. Vendar, če boste domača orodja postopoma modernizirali, potem se udarni vijačnik precej bolje amortizira. Če na hitro uporabim formulo od preračunljivega kolega. V povprečju vijačenje koles stane 25 evrov, kar pomeni, da se Einhell TE-CW 18 Li BL-Solo amortizira v obdobju 3 let. V primeru, da imate pri hiši dva avtomobila, zadeva pije vodo toliko prej. A fantje, bodimo iskreni, pri orodjih in opravilih ni glavno vodilo denar, ampak strast in veselje ob preživljanju prostega časa ob vijačenju, brušenju, rezanju, udarjanju …

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button