TehnikaTesti

Bose QuietComfort Earbuds II

Najboljše slušalke z odpravljanjem šuma?

Pred skoraj natančno letom dni, smo preizkusili takrat najboljše „v-ušesne“ slušalke proizvajalca Bose (preizkus si lahko preberete TUKAJ) in bili, kratkomalo, navdušeni. Očaral nas je predvsem ANC (active noise cancellation) oziroma sistem za odpravljanje šumov iz okolice. In kako izboljšati že tako dober izdelek? Hja, Boseu je uspelo.

Za začetek so Američani ugotovili, da ni potrebno, da so tudi slušalke v stilu njihovih burgerjev, pick-upov in konfekcijskih številk. Če so bile slušalke prve generacije, skupaj s škatlico za shranjevanje (in polnjenje) precej velike, so z drugo generacijo poskrbeli, da bo nošnja po žepih precej neopazno shranilo. Pri Boseu pravijo, da so velikost skrčili za zajetnih 30 odstotkov! Sama oblika je izgubila gumijaste „kavlje“, ki so se vpeli v ušesni kanal in sedaj delujejo precej manj futuristično … in s tem precej bolj konvencionalno.

Pa pojdimo kar takoj na največjega aduta slušalk QC Earbuds II, in sicer ANC. Slušalko si v uho potisnete tako, da jo na koncu zavrtite, senzorji pa zaznajo obliko vašega sluhovoda. In …

Odpravljalnik šumov je zares osupljiv! Na trenutke tako dobro zaduši zvoke, da boste imeli občutek, da ste sami na svetu. V kolikor niste ljubitelji naglavnih slušalk – sam namreč težko prenašam občutek vročih ušes – so QC Earbuds II več kot odličen nadomestek. Roko na srce boste imeli celo še boljši občutek, ker v/na glavi ne boste imeli tolikšne teže. Odstranjevalec šumov lahko uporabite v dveh načinih:

Quiet: Odlično odpravi srednje tone in zaduši vse zvoke iz okolice.
Aware: Solidno odpravlja šume, a vam hkrati omogoča slišati tudi druge zvoke v okolici, denimo, ko nekdo zraven vas govori.

V kolikor vam ti dve funkciji ne bosta zadovoljili apetitov, si lahko v aplikaciji Bose Music sami ustvarite kombinacijo, ki bo optimalno o(d)pravila šume iz zvoke iz okolice.

Za povezovanje skrbi bluetooth 5.3, ki lahko slušalke od glavne naprave oddalji do 30 metrov. Seveda so ti metri bistveno krajši, v kolikor ste v zaprtih prostorih z veliko betonskih sten. V preteklosti so številne slušalke najbolj klecnile pri telefonskih klicih, saj so po nekaj minutah na drugi strani slišali robotski glas ali kopico motečih dejavnikov v stilu prekinjanja zvoka ipd.

Kaj pa najbolj bistveno, zvok? Slušalke QuietComfort Earbuds II ponujajo odlično uravnoteženost vse od srednjih pa do nizkih tonov. Čeravno gre za v-ušesne slušalke je zvok res poln in le peščica bo tistih, ki bodo lahko navrgli kakšen očitek. Mi smo lahko očitke naštevali bolj kot kaprice.

Mi smo se še najbolj namučili z upravljanjem slušalk preko tapkanja (touch) po njih. Če enojni/dvojni/trojni tap deluje brez pripomb, boste nekoliko več težav imeli pri povečanju/zmanjšanju glasnosti, saj bo dotik navadno tudi izklopil predvajano skladbo. Verjamemo, da bodo pri Boseu z novim FirmWarom to težavo, kot še vedno poprej, tudi odpravili. Slušalke zmorejo do 6 ur avtonomije, s pomočjo škatlice pa boste v delovanju uživali do 24 ur. S priloženim USB-C kablom boste v 20 minutah dosegli avtonomijo 2 ur.

Kaj pa cena? Tri evrske stotake (300€) boste morali odkartati. Veliko? Hja, gledano absolutno verjetno da, v kolikor ste avdio fil, se veliko vozite z avtomobilom in želite prostoročno telefonijo, bistveno manj uživate ob dretju otrok pod vašim oknom, vas sodelavci stalno maltretirajo z neumestnimi vprašanji … V tem primeru so slušalke vrednega vsakega centa, saj dobite najboljše kar trenutno trg ponuja. Saj veste, dobre in brezkompromisne naprave niso bile nikoli poceni …

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button