TehnikaTesti

Bose QuietComfort Earbuds

Ušesne slušalke so postale ”must have” dodatek. Število ponudnikov se iz dneva v dan povečuje, z njimi pa se ustvarja tudi precej velik cenovni razpon. ”Earbudsi” so zdaj dostopni že za 10 ali nekaj 10 evrov, zato je vse pogostejše vprašanje, kaj je tisto več, kar lahko nudijo dražje slušalke?

Ni potrebe, da ste velik avdiofil, zato da bi slišali za znamko Bose. Dovolj je, če si lastite kakšnega bolje opremljenega Renaulta, Alfa Romeo, Hyundaija, Nissana, Opla ali Mazdo. Ravno pri japonski znamki, se je Bose premierno vključil v začetno fazo razvoja modela Mazda3 ter s tem pripomogel k boljši implementaciji zvočnikov v kabino in zagotovilu kvalitetnega zvoka za bodoče lastnike oziroma potnike.

Ravno ta Boseov pristop pri snovanju in izdelavi avdio opreme je še kako močno prisoten pri ušesnih slušalkah QuietComfort. Lepa kompaktna embalaža, ergonomski slušalki, enostavno delujoča aplikacija, odličen zvok in še bolj navdušujoče dušenje slednjega iz okolice. Namreč, preizkusil sem že kar nekaj majhnih brezžičnih slušalk, a Bose je preprosto druga liga. No, prva.

Zavoljo izredno dobro prilegajočih slušalk, ki v kompletu nudijo tri različne velikosti silikonskih nastavkov, se odlično priležejo ušesni votlini. Silikonski nastavek v obliki dežnika enakomerno razporedi pritisk po ušesu za boljše dolgotrajno udobje, obenem pa s tem fiksira slušalko in tako preprečuje zdrs iz ušesa. K lahkotnosti tudi botruje masa slušalke, ki znaša 8,5 grama, zato je impresivno, kako so v to maso zapakirali baterijo, katera omogoča do 6 ur poslušanja glasbe z vključenim aktivnim odpravljanjem šumov. Slednje deluje izvrstno in ga pravzaprav po učinkovitosti delovanja lahko primerjam z namenskimi (nekonkurenčnimi) večjimi slušalkami s funkcijo ”active noise cancellation”, ki prekrijejo uho.

Posledično s takšnimi slušalkami zadostimo mnogim aktivnostim in se dobro izkažejo tako med kolesarjenjem ali vožnjo električnega skiroja, kot tudi med delom v glasnem okolju ali večernem branju knjige. Marsikomu se seveda 6 ur zdi malo, a pripadajoči etui v sebi shrani energijo še za dve polnjenji. S funkcijo hitrega polnjenja si slušalki iz etuija energijo za 2 uri delovanja nabereta v vsega 15 minutah.

Do 100-odstotne napolnjenosti morata slušalki v etuiju ”odležati” vsaj 2 uri, medtem ko se etui za nadaljnjih 12 ur predvajanja polni 3 ure. Polnjenje etuija je mogoče na dva načina, in sicer preko adapterja USB-C – USB-A ali na qi brezžičnem polnilcu.

Iskanje igle v senu

Pravzaprav je Boseovim slušalkam težko kaj očitati. Dlakocepci bi se obregnili ob etui, ki je malenkost zajetnejših dimenzij, a se ga še zmeraj da lepo spraviti v žep jakne ali kavbojk. Dvomim, da boste etui vzeli sabo na rekreacijski tek, saj napolnjeni bateriji slušalk zdržita za skoraj 3 pretečene maratone. Po drugi strani pa je večja škatlica zelo priročno stacionarno shranilo slušalk, ki za povrh prav lepo izgleda.

Povezava ”modrega zoba” je hitra, saj se slušalke nemudoma povežejo z napravo, ko jih vzamemo iz škatlice. Domet znaša 9 metrov, kar je precej priročno za kakšno delo od doma, ko med Zoom sestankom za moment skočimo v kuhinjo preveriti, kako napreduje kuhanje kosila. Za še boljšo uporabniško izkušnjo priporočam uporabo tovarniške aplikacije, v kateri je možno do potankosti nastaviti brezžične slušalke. Poleg tega, da z njo spremljate status napolnjenosti baterij, lahko še detajlno nastavljate jakost zvoka ter delovanje odstranjevanja šumov. Večina teh bližnjic se nahaja tudi na površini slušalke občutljivi na dotik, po kateri z drsenjem dvigamo jakost zvoka, s tapkanjem prehajamo med programi aktivnega odstranjevanja šumov, prav tako pa se lahko z dotikom oglasimo klicatelju ter nemoteno govorimo tudi v precej hrupnem okolju, saj se mikrofon fokusira na naš glas, medtem ko reducira ostale šume. Preverjeno deluje.

Kaj še preostane? To, da so brezžične slušalke Bose QuietComfort na voljo v treh barvnih kombinacijah – peščeno bela, črna ter peščeno kamnita barva in da se cenijo na 279 evrov. Dejstvo pa je, da so to ene redkih slušalk, ki bi jih lahko označil kot vsestranske ali kot rečejo Angleži ”allround” – za vse vrste priložnosti. Glede na zmogljivosti se dobro obnesejo pri preživljanju prostega časa ob poslušanju glasbe, aktivnem odpravljanju šumov pri popoldanskem branju knjige ali pri skoncentriranem službenem opravilu. Zaradi ergonomske zasnove jih brez težav nosimo dlje časa, in jih hitro dopolnimo, ko zmanjka energije.

Vse zgoraj opisano je tisto več, kar lahko proizvajalec kot je Bose ponudi, napram vse številčnejši konkurenci.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button