Prosti časŠportna oprema

Quechua šotor Fresh and Black

Priznam. Kampiranje se mi je zamerilo. Zelo! Pred dobrim desetletjem smo namreč prekampirali večino Skandinavije, predvsem, ker je takšen način prenočitve skorajda na pol zastonj – sploh, če upoštevate vse ostale cene. Človek si ne bi mislil, da bo postavljanje in pospravljanje igluja tako zelo moreče. Saj prvih petkrat je še šlo, toda z vsakim nadaljnim prenočiščem je zanos eksponentno upadal. Na koncu smo že vlekli slamice, kdo bo postavljal in zlagal šotor.

To leto se je del uredništva caranduser.com odpravil po Evropi. S šotorom! Priznam, kar nekoliko tesnobe je bilo prisotne na začetku. Devetkrat bomo prenočevali! Toda, že prva noč je postregla z optimizmom. Čemu? Quechua Fresh & Black! Šotori, ki jih vržete v zrak in se postavijo v dveh sekundah seveda niso novost, je pa novost model Fresh & Black. Vreča v katero zložite šotor, meri slabih 80 centimetrov, v njej pa boste našli vse od vrvic, klinov in seveda šotora. Po izkušnjah boste za postavitev šotora potrebovali največ minuto in v resnici to početje ne predstavlja nikakršnega napora. Mi smo imeli izvedenko za tri osebe (210×185; višina 101 centimeter), pri čemer se trije odrasli moški nismo počutili kot konzervirane sardele. Nov model obljublja veliko. Predvsem to, da bo v njem bistveno hladneje kot običajnih šotorih. In res je.

Prav neverjetno je, koliko odličnih idej, se je bohotilo v našem primerku. Predvsem navdušujeta dva stranska zračnika, ki ponoči odlično klimatizirata notranji prostor. Ker nam vreme na poti ni ravno služilo, smo lahko prizkusili tudi njegovo vodotesnost. Po burni noči z nalivom (celotni šotor je izpostavljen 200 litrom vode na uro in kvadratni meter za 4 ure). (2000 mm šotorsko krilo iz poliestra s PU-prevleko, 120g/m2 polietilenska ležalna podloga, vsi šivi zapečateni s toplotno vezanim trakom) in vetrom lahko potrdimo, da smo vsi ostali suhi, kar je verjetno presenetilo tudi vso trojico v prostoru. In zlaganje? Quechua Fresh&Black se zlaga nekoliko težje kot se postavlja, toda ob nekaj prakse, je tudi to delo izjemno enostavno in predvsem hitro. Mi smo posneli video zlaganja, pri čemer še nismo bili do konca utečeni, a je bil celoten postopek odmerjen s slabima dvema minutama.

Quechua Fresh & Black je zagotovo šotor za vse tiste, ki jim postavljanje in razstavljanje povzroča številne duševne (in fizične) težave. Sprva smo bili številni v uredništvu skeptični, da bo zavoljo enostavnosti trpela kakovost, a smo se še kako zmotili. Če potujete z avtomobilom in lahko vanj spravite vrečo s šotorom (konvencionalen iglu je vseeno nekoliko manjši), boste enostavnost cenili skozi celotno potovanje. Meni osebno je Quechua zagotovo vrnil voljo in veselje do kampiranje. Še cena? Vsaj 89 evrov boste morali odšteti, če se boste odločili za najmanjšo (za dve osebi) izvedbo.

 

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button