IzletiProsti čas

Obonjan

Otok v zasebni lasti, ki vam pričara Jadran nekoliko drugače.

Hrvaška obala meri – sploh za slovenske razmere – osupljivih 1777 kilometrov. Če zraven dodate še obalo vseh otokov, ki so poseljeni po celotni dolžini … no, potem dobiti zares impresivnih 6.000 kilometrov, kjer se kopno stika z morjem. Večina ob 1246 otokov je neposljenih, medtem ko boste človeške duše našli na vsega 67. In vsi so na voljo vsem … Le eden nekoliko odstopa – Obonjan!

Gre za otok v srednji Dalmaciji, ki je v zasebni lasti iz Zadra pa boste za pot z ladjico do njega potrebovali slabo urico plovbe. Pred časom so med obiskovalci otoka završale številne negativne kritike na račun doživetij, a pred nedavnim je otok dobil novega lastnika/skrbnika, ki je želel sedmi sili predstaviti novosti, ki so jih (in jih še bodo) vpeljali v preteklosti.

Obonjan je resort, kamor pridete odpočiti dušo in telo. V dolžino meri slab poldrugi kilometer, medtem ko je širina odmerjena s približno 500 metri. Otok ima na voljo tri pristanišča, pri čemer sta dva v obratovanju, tretje pa služi kot nadomestno v kolikor je mati narava preveč nemilostna in je vkrcanje/izkrcanje na prvih dveh pomolih preveč zahtevno. Predvsem je paša za oči zaliv, kamor boste prispeli v večini primerov in nekako presdstavlja osrčje dogajanja otoka.

Kaj otok sploh nudi? Kapaciteta otoka je približno 700 gostov, ti pa so nameščeni v šotore (ti so klimatizirani), glamping predelu (hišica/šotor ponuja prostor za štiri osebe in ločeno kopalnico s straniščem), najbolj luksuzno bivanje pa predstavljajo klimatizirane mobilne hiške, ki so na voljo za dve ali štiri osebe. V ceno bivanja so vštete domala vse športne aktivnosti (kajak, supanje, balinanje, košarka, lokostrelstvo …), izjema so le joga, masaže in najem vodnih skuterjev.

Na otoku so tudi bazen z morsko vodo, amfiteater, manjša trgovinica, gostilna in picerija. Velja omeniti, da za goste na otoku skrbi 120 članov osebja, med katerimi je tudi zdravnik, ki lahko oskrbi najnujneše primere.

Kakšen vtis smo dobili mi? Hrvaška ima glede turizma krizo identitete. Niso povsem prepričani, ali naj se gredo masovni turizem z dolgimi plažami, naj pustijo neokrnjeno naravo, naj bo to oddih za petične goste … V tem trenutku bi lahko dejali, da so se v zadnjih letih na Hrvaškem odločili za najbolj preprosto (in dolgoročno najslabšo) rešitev. Dvigniti cene in potem upati, da bodo ljudje za kalamare in rižote z morskimi sadeži plačevali med 18 in 30 evri … Podobno je tudi z Obonjanom. Cene nastanitev se začnejo pri 80 evrih (v ceno je vključen tudi korekten zajtrk), kar je povsem spodobna cena, le vedeti morate, kaj si od dopusta želite. Če dopust preživljate na plaži, ob nekoliko slabšem signalu na mobilniku pa doživite manjši živčni zlom, potem ta destinacija verjetno ne bo prva na spisku (zaradi odmaknjenosti od celine, pokritost s signalom ni ravno najboljša). V kolikor sodite med tiste, ki uživate v miru, v mentalnem odklopu, v raziskovanju neokrnjene narave, plavanju in veslanju na otoke … no, potem si Obonjan vsekakor obkrožite in podčrtajte!

Za konec velja še omeniti, da na Obonjanu ni vozil, razen nekaj dostavnikov, ki skrbijo, da se vaš kovček „čudežno“ znajde pred/v vašim šotorom/hiško in da poskrbijo za vso logistiko glede hrane. Nam je bil otok všeč, kot že omenjeno pa je otok specifičen. Če iščete nore zabave, celonočno dogajanje, žure v stilu Ibize … no, potem bo verjetno treba v Zrče …

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button