Prosti časŠportna oprema

Kako pravilno vzdrževati SUP in napihljive čolne čez zimo?

Zima je pred vrati, temperature so že tu, kaj in kako pa naredimo s SUPom?

Letošnje leto smo se v uredništvu navdušili nad vodnimi aktivnostmi. Pravzaprav je le malo dni minilo, da ne bi s seboj vozili napihljivega kajaka ali pa SUPa. Ker smo zaradi pomanjkanja znanja doživeli bridko spoznanje, kaj pomeni napačno shranilo, smo se tokrat obrnili na podjetje Samui (link TUKAJ) in jih povprašali, kako pravilno vzdrževati SUP preko zime. Pravilno vzdrževanje bo namreč močno podaljšalo življenjsko dobo vaših napihljivih sopotnikov.

1. SUP/Čoln očistite

Če je le možno po vsaki uporabi (ali pa vsaj čim večkrat) SUP sperite z mlačno sladko vodo, da odstranite sol, pesek in drugo umazanijo. Za čiščenje površine deske lahko uporabite zelo mehko krtačo, gobico, krpo iz mikrovlaken. Za težko dostopna mesta (pokrovček ventila) lahko uporabite tudi zobno ščetko, pred splakovanjem pa se prepričajte, da je ventil zaprt s pokrovčkom.

Če je deska močno umazana, uporabite blag detergent, za katerega se prepričajte, da ne vsebuje česa, kar bi lahko škodovalo PVC-ju. Ne pozabite na splakovanje in temeljito čiščenje vesla, pa tudi ostale opreme, če je to potrebno.

2. SUP/Čoln posušite

Preden desko ali čoln shranite, poskrbite, da bo popolnoma suha. Prepričajte se, da ni nikjer vlažna, saj vlaga lahko prinese plesen, neprijetne vonjave ali celo poškodbe materiala, kar se zgodilo ravno v našem primeru. Naj se deska suši na zraku, vendar pa ne na neposredni sončni svetlobi. opozoriti velja tudi npr. na morebitne hišne ljubljenčke, ki vam lahko desko opraskajo.

3. Odstranite smernik

Če ima vaš SUP/čoln odstranljiv smernik, ga pred shranjevanjem odstranite. Le tako boste preprečili morebitne poškodbe smernika in olajšalo shranjevanje. Dobro posušite tudi utor, kamor namestite smernik, saj se tam pogosto nabere voda, ki pa se lahko potem pri shranjevanju razlije po čolnu/SUPu in pride do zgoraj opisanega efekta.

4. SUP/Čoln preglejte, če so nastale poškodbe

Desko/čoln redno pregledujte – pred in po vsaki uporabi. Preverite celotno površino deske, vključno z robovi, nosom in repom, ter preverite za morebitne poškodbe. Če opazite kakršnekoli razpoke, vdolbine, praske ali kakršna koli odstopanja od običajne oblike, takoj ukrepajte. Uporabite komplet za popravilo, ki ustreza materialu vaše SUP deske ali čolna, da preprečite širjenje poškodbe.

5. Shranjujte pravilno

Slednje je še posebej pomembno, ko SUP ali čoln shranite preko zime! Če imate dovolj prostora, da je SUP nekoliko napihnjen, ga lahko seveda izven sezone hranite tako. V kolikor prostora za tovrstno shranjevanje nimate, seveda desko lahko hranite tudi spuščeno. Naj pa ne bo SUP preveč na tesno zavit. Če je mogoče, naj bo le nekajkrat prepognjen ali pa zvit zelo na rahlo. Shranjen naj bo na mestu, dvignjenem od tal, ali vsaj na neki podlogi, po možnosti na hrbtišču in ne na stranici v izogib poškodbam materiala.

Boštjan Praprotnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button