NoviceReportaže

WRC Rally Hrvaška 2024

Še pomnite, kam smo se odpravili lani konec aprila?

Če spomin še vedno deluje odlično in ste  odgovorili pritdilno, potem veste, da smo se lani prvič odpravili na WRC k našim južnim sosedom. Tudi letos ni bilo nič drugače.

Obisk relija pri naših južnih sosedih tako postaja že tradicionalen in verjamemo, da bo tako ostalo tudi v prihodnjih letih. In če naš obisk postaja stalnica, je prišlo do kar nekaj sprememb pri samem dogodku. Prva in zagotovo najbolj opazna sprememba je lokacija servisne cone. To so z makadmskega parkirišča zagrebškega velesejma preselili na logistično precej bolj primerno lokacijo. Na ogromno asfaltirano parkirišče nakupovalnega središča Westgate, tik ob avtocesti in vsega 20 kilometrov oddaljeno od glavnega mesta Hrvaške. Za obiskovalce in tekmovalce je bila nova lokacija precej bolj dostopna in urejena, a je bilo s tem odvzeto nekaj čara, saj se najboljši reli vozniki niso vozili po ulicah mestnega vrveža v samem centru Zagreba.

Razkošen servisni prostor moštva Hyundai in v irske barve odet nos Rally 1 specialke v spomin Craiga Breena.

Poleg lokacije, je bilo nekaj sprememb tudi v letošnjih pravilih relija. Tako so za večjo zanimivost ukinili petkov servisni postanek med etapami in spremenili način točkovanja. Tako o zmagovalcu še vedno odloča skupen čas. Skozi celotno prireditev pa se po novem točke delijo na način, da najhitrejši voznik na petkovih in sobotnih preizkušnjah, ob predpostavki, da prečka ciljno črto v nedeljo, prejme 18 točk. Nedelja, poleg zadnje etape (Power stage), kjer lahko najhitrejši osvoji maksimalno 5 točk, ponuja posebno “Super sunday” točkovanje, pri čemer najhitrejši voznik na nedeljskih preizkušnjah prejme 7 točk. Skupno število točk tako ostaja enako, a razporeditev od voznikov zahteva večje tveganje tudi na nedeljskih preizkušnjah.

Usklajeno delo Toyotinih mehanikov takoj po opravljenem shakedownu.

Ker so se s programa poslovili petkovi servisni postanki, smo obisk letošnjega relija začeli že dan prej, torej v četrtek. Letos tako nismo lovili in občudovali mojstrov volana in njihovih specialk po za tisti dan predvideni polovici opravljenih hitrostnih preizkušnjah, ampak je bilo druženje z omenjenimi akterji po opravljenem “shakedownu” precej bolj umirjeno in sproščeno.

Nov servisni park omogoča ekipam, da pred radovednimi novinarskimi pogledi precej bolje zaščitijo svoje skrivnosti, a hkrati omogoča vsem obiskovalcem odličen vpogled v delovanje ekip. In ker so bili po orpavljenem “shakedownu” vsi avtomobili do ceremonialnega starta v boksih, je bilo moč videti precej zanimivih stvari.

Mobilna delavnica Fordove M-Sport ekipe

Tudi klepet in druženje z vozniki in sovozniki je letos minilo v precej bolj veselem in sproščenem vzdušju, je pa duh lani preminulega Craiga Breena še vedno prisoten na vseh dirkalnikih, posebej pa so se mu poklonili pri Hyundaiju, kjer so nos svojih i20 Rally 1 specialk obarvali v barve irske zastave.

Sproščen pogovor z vozniki, od leve proti desni si sledijo Andreas Mikelsen, Ott Tänak, Takamoto Katsua in Grégoire Munster

Letošnja glavna protagonista za naslov svetovnega prvaka sta Belgijec Thierry Neuville, ki s svojim Hyundaijem i20 N Rally 1 trenutno vodi v prvenstvu pred Valižanom, ki suka volan Toyote Yaris GR Rally 1. Za omenjena dirkača se nedeljsko jutro in prvi prehod etape Zagorska Sela – Kumrovec ni izšel po načrtih. Najprej se je na ozki cesti zavrtel Elfyn Evans in izgubil 20 sekund v primerjavi z Belgijcem, a se tudi slednji ni izognil težavam in je zaradi napačnih napotkov sovoznika, svojega i20 precej trdo “parkiral” v obcestno bankino. Tudi Neuville je izgubil približno 20 sekund in hkrati tudi dodobra “predelal” svoj dirkalnik.

Glavna protagonista za naslov prvaka: Thierry Neuville (levo) in Elfyn Evans (desno)

“Predelan” Hyundai i20 N Rally 1 z bojnimi ranami iz 18. etape

Zmagovalec relija je bil tako odločen že pred začetkom zadnje etape, saj je bilo vsem jasno, da izkušeni Sebastien Ogier prednosti več kot 20 sekund v zadnjih dveh etapah ne bo zapravil.

Sebastien Ogier je z zmago zabeležil svojo jubilejno 100 uvrstitev na zmagovalni oder

Vseeno je “power stage” postregel z izjemnimi vožnjami (vele)mojstrov volana, ki so letos navduševali še večjo množico reli navdušencev na legendarnem WRC zavoju in hribu, kjer so razkazovali svoje razkošno znanje vožnje reli specialk.

Utrinki iz nedeljske Power Stage etape so zajeti s pomočjo objektiva Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS Sports o katerem si boste lahko več prebrali v enem izmed prihodnjih člankov

Tudi letos nas je reli navdušil, a bomo z načrtovanjem obiska v letu 2025 morali še malenkost počakati, saj se je pogodba hrvaškim organizatorjem z WRC promotorjem letos iztekla. Glede na obljubo njihove vlade o povečanju sredstev za naslednja tri leta, verjamemo, da se bomo tudi v prihodnjih treh letih lahko družili in navduševali nad mojstri vožnje po ozkih asfaltnih cestah naše južne sosede.

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button