NasvetiNasveti in varnostNoviceZanimivosti

Veliko stresno obdobje za evropske starše

Poletje! Super, kaj pa zdaj? Mi vam serviramo Top 5 napotkov za ugodno počitnikovanje.

VW divizija gospodarskih vozil je strnila rezultate nedavne ankete, ki so jo opravili med starši šoloobveznih otrok na Starem kontinentu. Že res, da so si odgovori med državami nekoliko različni, vseeno pa v splošnem velja, da je to obdobje za mame in očete relativno stresno, saj so cene počitnikovanja v zadnjih letih močno poskočile.
Na začetku so pri VW ugotavljali, kolikšen delež staršev pravzaprav sploh načrtuje eno ali večdnevne izlete s svojimi potomci. V povprečju je to dobre tri četrtine ozioma 77 odstotkov vprašanih. Zatem so slednje povprašali po glavnih skrbeh, pri čemer so le-ti največkrat omenili stroške (52 %), izziv odkrivanja cenovno ugodnih enodnevnih izletov (50 %) in veliko truda, ki ga je potrebno pri načrtovanju vložiti, da bodo izleti za njihov podmladek tako zabavni kot poučni (32 %).

Na drugi strani je 18 odstotkov vseh vprašanih odvrnilo, da zaradi visokih cen ne načrtujejo nikakršnih počitnic v smislu odhoda na drugo lokacijo oziroma izletništva, temveč bodo raje doma.

Na koncu so strnili še nekaj napotkov, ki utegnejo poskrbeti za kak evro več v denarnici brez, da bi okrnili zabavo ali potovanje:

(1) Pojdite v naravo. Ta je namreč zakladnica brezplačne zabave. Raziščite lokalne parke, gozdove, hribe ali plaže. Spakirajte kosilo za piknik, pojdite na lov za zanimivimi listi ali žuželkami ali uživajte v preprosti igri na prostem.
(2) Bodite ustvarjalni. Umetniški in rokodelski projekti so odličen način za sprostitev ustvarjalnosti, ne da bi pri tem izgubili denar. Uporabite reciklirane materiale, kot so kartonske škatle, škatle za jajca ali zvitki toaletnega papirja za izdelavo, dekoracijo ali oblikovanje kostumov. Lahko celo ustvarite naravne kolaže iz listov in vejic, ki ste jih nabrali v naravi.
(3) Raziščite svoje domače mesto ali kraj. Obiščite zgodovinske znamenitosti, lokalne zanimivosti z brezplačnimi vstopnimi dnevi ali preprosto uživajte v kampiranju na domačem vrtu, v kolikor ga seveda imate.
(4) Bodite aktivni. Raziščite svoje lokalno območje na družinskem kolesarjenju in načrtujte postanek za osvežilni sladoled. V vročem vremenu lokalni bazeni ponujajo fantastičen način za ohladitev in zabavo.
(5) Knjižne dogodivščine. Knjižnice so zlati rudnik brezplačnih virov. Udeležite se njihovih dogodkov, izposodite si knjige in zvočne knjige ali sodelujte v nekaterih od številnih izobraževalnih programov, ki jih ponujajo v poletnih terminih.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button