E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Več dometa za Mercedesov električni kombi eSprinter

Druga generacija eSprinterja prejema večjo baterijo in preklaplja s prednjega na zadnji pogon.

Mercedes je leta 2019 predstavil prvo električno gnano različico Sprinterja, ki letos prejema naslednjo stopnjo z izredno izboljšanim dosegom, modernejšo tehnologijo in pogonom speljanim na zadnji kolesni par. Druga generacija eSprinterja bo primerna konkurenca novega električnega Forda e-Transit.

Mercedes ePrinter postaja novi kralj med električnimi dostavniki, zavoljo nove zajetne baterije s kapaciteto 113 kWh, ki omogoča do 400 kilometrov dosega v kombiniranem načinu, z vožnjo zgolj v mestnem okolju je mogoče doseči kar 500 kilometrov. Na voljo bosta še dve manjši bateriji s kapaciteto 56 ali 81 kWh uporabne kapacitete. Za prenos moči na zadnji kolesi skrbi sinhroni elektromotor s permanentnimi magneti z maso le 130 kilogramov, ki zmore 100 ali 150 kW moči ter 400 Nm navora. Novega eSprinterja bomo lahko polnili z izmeničnim tokom z močjo 11 kW in enosmernim 115-kilovatnim tokom. Hitro polnjenje od 10 do 80 odstotkov zmogljivosti traja približno 28 minut za baterijo s 56 kWh in približno 42 minut za baterijo s 113 kWh.

Kupcem bodo ponujene različne oblike glede, dostavni panelni kombi bo na voljo v standardni A2 ali podaljšani A3 obliki. Največja sprejemljiva obremenitev je odmerjena pri 4.250 kilogramih, prtljažni prostor ponuja 14 kubičnih metrov volumna, eSprinter lahko za seboj vleče tovor z maso največ 2.000 kilogramov. Čeprav se je največja sprememba odvila pod površjem, je bil eSprinter deležen tudi tehnološke prenove v kabini. Tam bomo našli sodobno MBUX tehnologijo s podporo glasovnega upravljanja, navigacijo in električno prilagojeno programsko opremo za izračun optimalne strategije polnjenja ter sestavljanja poti. Električni Sprinter bo v Mercedesovi ponudbi komercialnih vozil umeščen nad srednje velikim dostavnikom eVito in kompaktnim kombijem eCitan.

V prihodih dveh letih bodo predstavili naslednjo stopno električne strategije na osnovi platforme VAN.EA, kajti v istem letu bodo preklopili povsem na elektriko. Mercedes-Benz je v razvoj novega eSprinterja vložil približno 350 milijonov evrov, poleg tega bodo za prilagoditev posamičnega proizvodnega obrata v tovarnah v Charlestonu, Düsseldorfu in Ludwigsfeldu namenili 50 milijonov evrov.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button